7 elokuvaa rahasta ja taloudesta

Elokuvat Luettavaa Suoratoisto

Bisnes, raha ja juonittelu kiehtovat elokuvakatsojia vuodesta toiseen. On jännittävää päästää sisälle Wall Streetin talousammattilaisen pään sisälle tai tutustua finanssikriisien taustasyihin. Tässä seitsemän erilaista elokuvaa rahasta ja taloudesta. 

Wall Street – rahan ja vallan katu (1987)

Wall Street on yksi historian kuuluisimmista talousaiheisista elokuvista, jonka pariin palataan vielä 2010-luvullakin. Elokuva on Oliver Stonen tuotantoa ja se syventyy pörssimarkkinoiden jännittävään draamatarinaan. Elokuvan päähenkilö Bud Fox on nuori ja kunnianhimoinen pörssimeklari, joka ajautuu väärille teille. Yritysvakoilun seurauksena hän joutuu suursijoittaja Gordon Gekkon yhteistyökumppaniksi. 

Wall Street kuvaa sitä, millaisia seurauksia vallan ja amerikkalaisen unelman tavoittelulla voi olla, mikäli tavoittelussa menee liian pitkälle. Harva talouselokuva on onnistunut luomaan yhtä jännittävän tarinan pörssiyrityksestä sekä rikollisesta toiminnasta pörssiyhtiöissä. Vaikka elokuva ei perustu tositarinaan, se kertoo sen aikaisesta Amerikka-unelmasta. 

Wall Street – Money Never Sleeps (2010)

Kuuluisasta Wall Street -elokuvasta tehtiin myöhemmin jatko-osa, jossa Gordon Gekko tulee uudelleen kuvioihin. Mikäli piti elokuvasarjan ensimmäisestä osasta, niin todennäköisesti tulee pitämään tästäkin elokuvasta. Luvassa on sekä jännittäviä juonenkäänteitä että tärkeitä opetuksia sijoitusmaailman monimutkaisista kiemuroista. 

The  Gambler (2014)

The Gamber tarjoaa hieman erilaisen näkökulman talouden hallintaan. Elokuva opettaa, millaisia seurauksia liiallisella rahapelaamisella voi olla ja miten oikeasti kannattaisi toimia. Rahapelaamisen pimeän puolen paljastamisen yhteydessä elokuva tuo esiin tärkeän opetuksen: on paljon fiksumpaa säästää rahaa kuin pyrkiä saamaan nopeasti suuria tuottoja. Myös oikeanlaisen lainan ottaminen voi auttaa suunnittelemaan paremmin tulevaisuutta varten. Muun muassa OmaLaina tarjoaa tietoa erilaisista lainoista ja vertailee niitä keskenään. 

The Wolf of Wall Street (2013)

Vuonna 2013 julkaistu The Wolf of Wall Street on yksi suosituimmista talousaiheisista elokuvista, jota värittävät niin musta huumori kuin Jordan Belfortin tositarina. Elokuva kuvaa Belfortin uraa ja elämää New Yorkin pörssimeklarina. Uransa aikana Belfort onnistui tekemään useita virhepäätelmiä sekä epäeettisiä valintoja, joista hän joutui myöhemmin maksamaan. 

Kiinnostavan The Wolf of Wall Street -elokuvasta tekeekin se, että se perustuu tositarinaan. Elokuvan tarina opettaa monia tärkeitä asioita niin tavallisille tallaajille kuin talousammattilaisillekin. Päähenkilö Belfort on lojaali ja hyväntahtoinen kaikille työntekijöilleen ja tarina kuvaa sitä, miten paljon ihmiset urhaavat uralleen New Yorkin kaltaisessa supermetropolissa. Oikeasti tärkeintä on nauttia elämästään ja pitää hauskaa matkan varrella. 

Margin Call (2011)

Margin Call on sykähdyttävä ja mukaansatempaava tarina vuoden 2008 finanssikriisin syistä ja tapahtumaketjusta. Elokuvan kautta jokainen pääsee kärryille siitä, mitä oikeasti tapahtui ja miksi niin kävi. Kyseessä on J. C. Chandorin ohjaama trilleri, joka paljastaa, mitä tapahtui kulissien takana. Elokuvassa on mukavasti toimintaa ja jännitystä, mikä pitää katsojan hereillä alusta loppuun saakka. 

On mielenkiintoista myös  nähdä, miten investointiyritysten päähahmot reagoivat, kun asuntosijoituskupla huomattiin. Heidän tekonsa ja päätöksensä vaikuttivat huomattavasti vuoden 2008 finanssikriisin rajuun etenemiseen. Margin Call on siis elokuva inhimillisestä toiminnasta kriisitilanteessa. 

The Big Short (2015)

Vuoden 2008 finanssikriisi on ollut inspiraationa useille elokuville ja The Big Short on toinen kuuluisa elokuva kriisin tapahtumista. Kyseessä on hauskempi versio kuin Margin Call ja jokaiseen tarinan vaiheeseen on lisätty hieman huumoria. Elokuva perustuu Michael Lewisin kirjoittamaan kirjaan, jossa neljä sijoitusammattilaista ennustavat tulevan sijoituskuplan ja ajautuvat tukalaan tilanteeseen. 

The Big Short ei humoristisuudestaan huolimatta väheksy vuoden 2008 finanssikriisin vaikutusta amerikkalaisten elämään, vaan kertoo tarinaa yrityksissä työskennelleistä ammattilaisista, jotka menettivät työpaikkansa. Tositarinaan perustuva elokuva iskee syvemmälle kuin ilmasta tempaistu juoni. The Big Short on ehdottomasti yksi talouselokuvien taideteoksista ja elokuva voitti jopa Oscarin parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta ja sai yhteensä viisi Oscar-ehdokkuutta.

Pörssipeluri (Rogue Trader, 1999)

Pörssipeluri perustuu monien muiden talousaiheisten elokuvien rinnalla tositarinaan. Elokuva kertoo pörssimeklarista nimeltä Nick Leeson, joka työskentelee Singaporessa. Hän onnistui tekosillaan tuhoamaan Barings Bankin petosten ja valheiden kautta. Leesonin teot ajoivat yhden maailman vanhimmita pankeista konkurssiin aiheuttamalla pankille yli 800 miljoonan punnan menetykset. Pörssipeluri kertoo tarinan siitä, miten tähän tilanteeseen päästiin. 

Pörssipeluri ei saanut julkaisunsa yhteydessä kriitikoiden ylistystä, mutta toisaalta elokuvan tarina on erittäin mielenkiintoinen. Tarina opettaa, etteivät valheet ja petokset ole hyväksi talousmaailmassa, sillä ne aiheuttavat vakavia seurauksia ja virhepäätelmiä.

Talousaiheiset elokuvat tempaavat katsojan mukanaan

Talous ja raha ovat ehdottomasti olleet suosituimpia elokuvien aiheita 1980-luvulta alkaen. Talousaiheiset elokuvat kiinnostavat, sillä ne kertovat tarinaa nykypäivän maailmasta. Rahasta ja talouden hallinnasta on tullut yhä tärkeämpi osa arkipäiväämme ja elämäämme. Yhä useampi säästää ja sijoittaa, joten pörssimeklareiden elämään tutustuminen on yksinkertaisesti erittäin kiinnostavaa. 

Yhteenveto

Nämä 7 talousaiheista elokuvaa kuuluvat elokuvamaailman kultakimpaleiden joukkoon. Varsinkin The Big Short ja The Wolf of Wall Street sopivat loistavasti katsottavaksi sellaisillekin, jotka eivät normaalisti ole kiinnostuneita taloudesta. Pörssimeklareiden aiheuttamat draamakuviot ovat yllättävän mielenkiintoisia. 

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa