Arigato – arvostelun alla HBO:n Tokyo Vice

Ajankohtaista Arvostelu HBO

En lukenut etukäteen mitään Tokyo Vicen tarinasta, mutta Michael Mann tuottajana ja muistissa alkuperäinen Miami Vice, ja odotusarvot olivat valmiina tälle HBO:n uutuudelle.. Nykyjapaniin sijoittuvia tv-sarjoja ei ole liikaa tarjolla, ja itseasiassa tämäkin alkaa vuodesta 1999 kun nuori 19-vuotias amerikkalainen Jake Adelstein (Ansel Elgort), juutalainen Missourista, haluaa päästä japanilaiseen sanomalehteen rikostoimittajaksi. Jake muistaa, kuinka hän on kuullut kuolemaansyyntutkija isältään tarinoita kuolemien taustoista, ja hänkin haluaa kertoa enemmän, kuin kenties aiemmin on totuttu – varsinkin Japanissa, kuten hän nopeasti huomaa.

Japanilainen yhteiskunta on täältä Suomesta ja USA:stakin katsottuna todella erilainen. Monet sen arkisista rakenteista ovat feodaaliyhteiskunnan peruja, ja siinä missä Euroopassa mafia on monessa mukana, on Japanissa Yakuza. Yakuza tuleekin nopeasti esille myös Adelsteinin elämässä, kun hän huomaa lehtijuttujensa lomassa saavansa tutustua Tokion kahteen kamppailevaan rikosperheeseen. Tokiossa on kuitenkin ollut jo vuosia rauha eri rikollisjärjestöjen kanssa, ja rauha pohjautuu jonkinlaiseen yhteiseen ymmärrykseen poliisien ja Yakuzan kanssa, eikä poliisi edes aio puuttua kaikkeen mahdolliseen.

Toimittajan työ Japanissa 1999

Adelstein on gaijin, eli ulkomaalainen ja hän saa nopeasti huomata työssään isossa sanomalehdessä, että Japanikin on melko rasistinen maa ulkomaalaisia kohtaan. Hän on ensimmäinen länsimaalainen toimittaja, joka pääsi toimittajaksi tokiolaiseen sanomalehteen ja sen rikosuutisiin.

Koko TV-sarja pohjautuu löyhästi oikean Jaken muistoihin ja hänen kirjoittamaansa kirjaan Tokyo Vice. Se ilmestyi 2009. Jake oli oikeasti töissä 12 vuoden ajan tuossa lehdessä ja nimenomaan käsitteli Tokion Metropolitan alueen rikosuutisia. Lehti jossa Jake oikeasti työskenteli, oli Yomiuri Shimbun, aikoinaan maailman suurin (levikki) sanomalehti.

Jake saa nopeasti oppia, että Japanissa toimittajan työ on käytännössä puhtaaksi kirjoittaa heille tulevia tiedotteita, tai tiedotustilaisuuksissa jaettuja listauksia – mitään omaa ei saa lisätä. Jake yrittää ja yrittää, ja lopulta saakin ensimmäisen juttunsa läpi lehteen – mutta hän on vasta päässyt vauhtiin, ja mihin se hänet viekään.

Tokyo Vice

Tokyo Vice piirtää meidän eteemme kuvan 2000-luvun alun Tokion alamaailmasta. Siitä kuin yakuzalla on ote lähes kaikesta, ja siitä että yakuza on muutakin kuin vain koroskiskontaan ja suojelurahan keräämistä, ihmiskauppaa ja murhia. Poliisina Hiroto Katagiria näyttelevä Ken Watanabe antaa oman lisänsä rauhallisena mutta määrätietoisena ja kovana tokiolaispoliisina, sekä kahden tytön isänä, josta tulee nopeasti Jaken kontakti poliisivoimissa. Ilman kontaktia poliisivoimissa, ei rikostoimittaja pysty oikeasti tekemään työtään sellaisella tasolla, kun päätoimittaja vaatii. Katagirilla ja Adelsteinilla on muutenkin samanlaiset ajatukset, ja halu ”dig deeper”, eli ottaa asioista selvää syvemmältä, kuin kenties heidän esimiehensä haluaisivat.

Tokyo Vice tuo sivujuonessa esille myös sitä tosiasiaa, että monet naiset tulevat Japaniin aisaitakseen hyvin, sillä Japanissa yhteiskunta on todellakin erilainen kuin missään muualla maailmassa, ja Japanin viihdeteollisuus ja aikuisviihteen palvelut ovat varsin erikoisiakin. Tätä puolta tarinasta tuo esille Rachel Kellerin esittämä Samantha Porter, jonka oma tausta ja historia pitää sisällään jotain, mitä ei haluta tuoda julki.

Yakuza ja Tokio

Yakuzan toimet ja voima tulee esille sarjan jokaisessa jaksossa ja tähän kaikkeen ja sen keskelle ajautuu myös Jake, joka ystävystyy Saton (Sho Kasamatsu) kanssa, tietämättään kenen kanssa hän oikeasti hengailee, paitsi sen, että Sato kuuluu yakuzaan.

Nopeasti TV-sarja tuo esille, että nykyisin Tokiota hallitsevan Yakuza perheen kilpailija on tullut alueelle, ja aloittanut jo oman kiusaamistoimintansa, mutta sillä tasolla, että nykyinen hallitseva perhe ei halua aloittaa suoraa sotaa (vielä). Toisella perheellä on myös omia erikoisempia hankkeita, ja näiden kahden perheen hankkeiden verkkoon ajautuu myös tämä nuori amerikkalaistoimittaja.

Arvostelumme

Suosittelemme Tokyo Vicea sillä se on erilainen poliisijännityssarja, joka antaa pienen kuvan myös japanilaisesta arjesta, ja työskentelystä deadlinien maailmassa samalla tutkien Tokion rikollismaailmoja.

Yakuza

Yakuza tarkoittaa japanilaista järjestäytynyttä rikollisuutta ja sen jäseniä. Se on hajautunut moniin tuhansiin klaaneihin, jotka ovat haarautuneet erittäin vanhan hierarkian mukaan. Yleensä puhutaan myös japanilaisesta mafiasta. Yakuzajärjestöt ovat vahvimmillaan Tokiossa, Kiotossa ja Kobessa. Wikipedia

Shōgun Tokugawa Ieyasun yhdistettyä Japanin vuonna 1604 maassa vallinneet sisällissodat päättyivät ja tuhannet soturit jäivät työttömiksi. Nämä työttömät ja isännättömät miehet (rōnin) kiersivät maata ryöväten ihmisiä. Kaupunkeihin perustettiin joukkoja suojelemaan ihmisiä ronineilta. Yakuzat väittävät polveutuvansa näistä muinaisista ritarillisista aatelittomista (machi-yokko), jotka suojelivat tavallista kansaa. He kuitenkin myös myöntävät olevansa viimeinen yhteiskuntaryhmä, joka noudattaa samuraikoodistoa, bushidōa.

Joidenkin teorioidenlähde? mukaan yakuzat kuitenkin ovat polveutuneet shōgunin samuraisotureista, jotka käyttivät omituisia vaatteita, käyttäytyivät vulgaaristi ja puhuivat monimutkaista slangia. Heistä käytettiin nimitystä kabukimono tai hatamoto yakko, ”hullut”. Myöhemmin juuri heistä tuli ronineja, joilta machi-yokkot suojelivat ihmisiä. Yakuzan uskotaan kieltävän alkuperänsä heihin heidän harjoittamansa varastelun ja näpistelyn takia, jota nykyaikainen yakuza ei harjoita.

Ensimmäinen maininta järjestöstä on 1700-luvun lopulta. Ryhmän jäsenillä oli hyvin samanlainen tausta; he olivat köyhiä, heillä ei ollut maata, eikä heillä ollut samanlaista arvomaailmaa kuin muilla ihmisillä. Kaksi merkittävintä ryhmää olivat Tekiya ja Bakuto.

Tekiya vaelsi kylästä kylään ja valtasi markkinoita ympäri maan kaupustelijana. Ryhmä sai pian maineen huijareina, jotka käyttivät ihmisiä hyväkseen omien tarkoitusperiensä vuoksi. He tarjosivat kuitenkin kauppiaille usein turvaa, joka esti heitä ottamasta yhteyttä virkavaltaan.

Bakuto toimi uhkapelin parissa. Hallitus palkkasi Bakuton usein huijaamaan uhkapeleissä työluokalle maksetut palkat takaisin. Heiltä ovat peräisin myös useat Yakuzan perinteiset rituaalit, kuten yubitsume, jossa epäonnistunut yakuza katkaisee sormensa nivelen, sekä tatuoinnit, jotka merkitsivät ryhmän jäsenyyttä ja miehen vahvuutta kestää tatuoimista usein satakin tuntia.

Yakuza on joutunut viime vuosina alentamaan standardejaan uusien jäsenten värväämiseen. Joidenkin mielestä järjestö ei sen takia enää ole yhtä vahva kuin ennen ja Japanin poliisi käyttää järjestöstä termiä boryokudan, ”väkivaltaiset”, laskien sen muiden rikollisjärjestöjen mukaan. Yakuza kieltää termin ja ottaa sen loukkauksena vanhojen samuraisiteidensä vuoksi. Nykyään järjestö värvää uusiksi jäseniksi moottoripyöräjengiläisten kaltaisia nuoria, jotka ovat kapinallisia ja valmiita tekemään rikoksia oyabunin puolesta. Ennen jäseniä värvättiin perinteisistä uhkapelureista ja kaupustelijoista.

Uudelle jäsenelle järjestettävään perinteiseen seremoniaan kuuluu rituaali, jossa oyabun ja tulokas istuvat kasvokkain ja takaaja tarjoaa heille sakea, riisiviiniä. Sakeen on sekoitettu suolaa ja kalansuomuja. Oyabunin kuppi on ääriään myöten täynnä, toisin kuin tulokkaan, joka symboloi heidän statustaan. He juovat vähän ja vaihtavat sitten kupit ja juovat toistensa kupeista. Siten uusi jäsen sinetöidään yakuzaan ja jopa jäsenen oma perhe jää jatkossa yakuzaperheen varjoon

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Vastaa