a thousand blows

Arvostelussa Disney+:n A Thousand Blows -sarja

Ajankohtaista Arvostelu Disney+ Sarjat Suoratoisto

Disney+:n uusi draamasarja ”A Thousand Blows” vie katsojat 1880-luvun Lontoon East Endiin, jossa laittomat nyrkkitappelut, rikollisjengit ja siirtolaisten selviytymistaistelu kietoutuvat yhteen. Sarjan on luonut Steven Knight, joka tunnetaan myös ”Peaky Blinders” -sarjan sekä ”Taboon” takaa. Vaikka yhtäläisyyksiä löytyy, ”A Thousand Blows” seisoo omilla jaloillaan omaleimaisena ja vangitsevana teoksena.

Juoni ja keskeiset hahmot

Sarjan keskiössä ovat Jamaikalta Lontooseen saapuvat parhaat ystävät Hezekiah Moscow (Malachi Kirby) ja Alec Munroe (Francis Lovehall), jotka etsivät parempaa elämää. Unelmat kuitenkin murskautuvat nopeasti rasismin ja köyhyyden keskellä, ja he ajautuvat mukaan Lontoon väkivaltaiseen nyrkkeilymaailmaan. Hezekiah’n ja paikallisen nyrkkeilykeisarin, Henry ”Sugar” Goodsonin (Stephen Graham), välinen kilpailu muodostaa sarjan jännitteen ytimen. Samalla tutustutaan naisjengi Forty Elephantsiin ja sen johtajaan Mary Carriin (Erin Doherty), jotka tuovat oman lisänsä tarinaan.

Hezekiah on hyvä nyrkkeilijä, mutta Alec tekee hänestä vielä paremman – ja hän pääseekin nopeasti etenemään voitosta voittoon, kunnes edessä on maailmanmestarin titteliottelu – voiko musta mies voittaa valkoista Brooklynin herrasmiestä? Entä Sugarin ajatuksen Hezeä vastaan ja toive päästä Maryn kanssa pidemmälle, kuin vain ystävyyssuhde – ja miten Mary tulee toimeen omien tavoitteidensa kanssa, jotka ovat hieman liikaa vanhoille Elephants jengipomoille.

Näyttelijäsuoritukset

Stephen Grahamin tulkinta Sugar Goodsonista on intensiivinen ja moniulotteinen, tuoden esiin hahmon raakuuden ja haavoittuvuuden. Malachi Kirby puolestaan loistaa Hezekiah’na, nuorena miehenä, joka kamppailee unelmiensa ja todellisuuden ristipaineessa. Erin Dohertyn esittämä Mary Carr on ovela ja määrätietoinen johtaja, joka pitää naisjenginsä tiukasti hallinnassaan. Näyttelijäkaarti kokonaisuudessaan tarjoaa vahvoja ja mieleenpainuvia suorituksia, jotka syventävät sarjan maailmaa.

1800-luvun Lontoo ei ollut helppoa aikaa varmasti kenellekään, saatika East Endissä asuville köyhänluokan ihmisille, jotka vain saattoivat unelmoida siitä, mitä kaupungin läntinen puoli antoi rikkaille lontoolaisille.

Visuaalinen ilme ja ajankuva

”A Thousand Blows” onnistuu erinomaisesti luomaan autenttisen kuvan 1800-luvun lopun Lontoosta. Likaiset kadut, hämärät pubit ja laittomat nyrkkeilyareenat heräävät eloon yksityiskohtaisen lavastuksen ja puvustuksen ansiosta. Kameratyöskentely on dynaamista, erityisesti nyrkkeilykohtausten aikana, mikä lisää intensiteettiä ja imaisee katsojan tapahtumien keskelle.

Teemat ja tarinankerronta

Sarja käsittelee teemoja kuten selviytyminen, ystävyys, rotuerottelu ja naisten asema yhteiskunnassa. Vaikka nyrkkeily on keskeisessä roolissa, tarina ulottuu syvemmälle hahmojen henkilökohtaisiin kamppailuihin ja unelmiin. Steven Knightin käsikirjoitus punoo yhteen useita juonilinjoja saumattomasti, pitäen katsojan otteessaan alusta loppuun.

Vertailu Peaky Blindersiin

Vaikka molemmat sarjat sijoittuvat historialliseen Englantiin ja käsittelevät rikollisuutta, ”A Thousand Blows” erottuu omalla ainutlaatuisella tarinallaan ja hahmogalleriallaan. Siinä missä ”Peaky Blinders” keskittyy gangsteriperheeseen Birminghamissa, ”A Thousand Blows” tutkii monimuotoisempaa joukkoa hahmoja Lontoon alamaailmassa, tuoden esiin erilaisia näkökulmia ja kokemuksia.

Yhteenveto

”A Thousand Blows” on vaikuttava lisäys Disney+:n tarjontaan, tarjoten katsojilleen syvällisen ja mukaansatempaavan katselukokemuksen. Vahvat näyttelijäsuoritukset, autenttinen ajankuva ja monitasoinen tarinankerronta tekevät siitä sarjan, jota ei kannata jättää väliin. Suosittelemme sarjaa, jos pieni väkivalta ei tunnu pahalta ja ensimmäisen kauden jälkeen, jäimme jo valmiiksi odottelemaan toista kautta…

Plussat ja miinukset

Plussat:

  • Vahvat ja moniulotteiset hahmot
  • Autenttinen ajankuva ja visuaalinen ilme
  • Monitasoinen ja koukuttava tarina

Miinukset:

  • Paikoitellen juoni saattaa tuntua rönsyilevältä
  • Vertailu ”Peaky Blindersiin” voi luoda ennakko-odotuksia

Näyttelijä Stephen Graham

Stephen Graham on brittiläinen näyttelijä, joka tunnetaan monipuolisista ja intensiivisistä roolisuorituksistaan sekä elokuvissa että televisiossa. Hän on esiintynyt useissa merkittävissä tuotannoissa, joissa hän on tuonut esiin hahmojensa syvyyden ja monimutkaisuuden.

Varhainen elämä ja ura

Stephen Joseph Graham syntyi 3. elokuuta 1973 Kirkbyssä, Lancashiressä, Englannissa. Hänen näyttelijänuransa alkoi 1990-luvun alussa, ja hän sai ensimmäiset merkittävät roolinsa elokuvissa ”Snatch – hävyttömät” (2000) ja ”Gangs of New York” (2002). Näissä elokuvissa hän osoitti kykynsä esittää monimutkaisia ja voimakkaita hahmoja, mikä avasi ovia tuleviin projekteihin.

Läpiuran roolit

Grahamin ura on ollut monipuolinen, ja hän on esiintynyt sekä elokuvissa että televisiosarjoissa. Hänet tunnetaan erityisesti roolistaan Andrew ”Combo” Gascoignena elokuvassa ”This Is England” (2006) sekä sen televisiosovituksissa ”This Is England ’86”, ”This Is England ’88” ja ”This Is England ’90”. Lisäksi hän on esittänyt Al Caponea HBO:n sarjassa ”Boardwalk Empire” (2010–2014), mikä vahvisti hänen asemaansa kansainvälisesti tunnustettuna näyttelijänä.

Viimeaikaiset projektit

Viime vuosina Graham on jatkanut vaikuttavaa uraansa osallistumalla useisiin merkittäviin projekteihin. Vuonna 2021 hän näytteli elokuvassa ”Boiling Point”, joka sai kiitosta intensiivisestä ja realistisesta kuvauksestaan ravintolamaailmasta. Samana vuonna hän esiintyi myös BBC:n draamasarjassa ”Time” yhdessä Sean Beanin kanssa, jossa hän esitti vankilan vartijaa, joka joutuu moraalisten dilemmojen eteen.

Merkittäviä rooleja

  • Andrew ”Combo” Gascoigne elokuvassa ”This Is England” ja sen jatko-osissa
  • Al Capone sarjassa ”Boardwalk Empire”
  • Tony Provenzano elokuvassa ”The Irishman”
  • Andy Jones elokuvassa ”Boiling Point”
  • Eric McNally sarjassa ”Time”

Tulevat projektit

Grahamilla on useita tulevia projekteja, jotka herättävät odotuksia. Hän on mukana Disney+:n sarjassa ”A Thousand Blows”, jossa hän esittää nyrkkeilijä Sugar Goodsonia. Tämä rooli vaati häneltä intensiivistä fyysistä valmistautumista, ja hän on kertonut, että harjoittelusta on tullut olennainen osa hänen elämäänsä. Lisäksi hänellä on päärooli Netflixin tulevassa draamassa ”Adolescence”, joka käsittelee perheen kohtaamaa kriisiä pojan joutuessa syytetyksi vakavasta rikoksesta.

Henkilökohtainen elämä

Graham on naimisissa näyttelijä Hannah Waltersin kanssa, jonka hän tapasi opiskellessaan näyttelijäntyötä. Pariskunnalla on kaksi lasta, ja he asuvat Leicestershiressä, Englannissa. Graham on avoimesti kertonut kamppailustaan dysleksian kanssa, ja hänen vaimonsa auttaa häntä usein lukemalla käsikirjoituksia ja auttamalla roolien valinnassa. Vuonna 2023 hänet nimitettiin Brittiläisen imperiumin upseeriksi (OBE) tunnustuksena hänen panoksestaan näyttelemisen alalla, ja hän omisti tämän kunnian edesmenneelle äidilleen.

Historian naiset: Forty Elephants -jengin tarina

Forty Elephants -jengi oli Lontoossa 1800-luvun lopulta 1950-luvulle toiminut naisista koostuva rikollisjoukko, joka erikoistui järjestäytyneeseen myymälävarkauksiin ja muihin rikoksiin. Heidän toimintansa oli poikkeuksellista sekä pitkäkestoisuutensa että tehokkuutensa ansiosta, ja he onnistuivat usein välttämään poliisin huomion.

Jengin synty ja tausta

Forty Elephants -jengin juuret ulottuvat 1800-luvun lopun Lontooseen, erityisesti Elephant and Castle -alueelle, josta jengi sai nimensä. Ensimmäiset maininnat heistä löytyvät vuoden 1873 sanomalehdistä, mutta joidenkin lähteiden mukaan heidän toimintansa saattoi alkaa jo 1700-luvun lopulla. Alun perin he toimivat yhteistyössä Elephant and Castle Mob -nimisen miesjengin kanssa, mutta ajan myötä heistä kehittyi itsenäinen ja pelätty rikollisorganisaatio.

Toimintatavat ja erikoistuminen

Forty Elephants -jengi tunnettiin erityisesti taidokkaista myymälävarkauksistaan. He käyttivät erikoisvalmisteisia vaatteita, joissa oli piilotettuja taskuja varastetun tavaran kätkemiseksi. Naiset hyödynsivät aikakauden sosiaalisia normeja, jotka estivät miespuolisia vartijoita tutkimasta heitä perusteellisesti, mikä helpotti varastettujen tavaroiden salakuljettamista. Lisäksi he matkustivat ympäri maata, hyödyntäen junia ja myöhemmin nopeita autoja, laajentaen toiminta-aluettaan Lontoon ulkopuolelle.

Johtajat ja hierarkia

Jengi oli organisoitu tiukan hierarkian mukaisesti, ja sen johdossa oli ”kuningatar”, joka johti toimintaa rautaisella otteella. Yksi tunnetuimmista johtajista oli Alice Diamond, joka tunnettiin myös nimellä ”Diamond Annie”. Hänen aikanaan jengin toiminta saavutti huippunsa 1920- ja 1930-luvuilla. Alice Diamondin jälkeen johtoon nousi Maggie Hill, joka jatkoi jengin perinteitä ja laajensi sen vaikutusvaltaa entisestään.

Laajentuminen ja vaikutusalue

Vaikka jengin pääasiallinen toiminta-alue oli Lontoo, erityisesti West Endin alue, he laajensivat operaatioitaan myös muihin Britannian kaupunkeihin. Heidän toimintansa ei rajoittunut pelkästään myymälävarkauksiin; jengi harjoitti myös kotimurtoja ja kiristystä. He soluttautuivat varakkaisiin kotitalouksiin palvelijoina saadakseen tietoa ja mahdollisuuden ryöstää isäntänsä. Lisäksi he kiristivät miehiä, joiden kanssa olivat aloittaneet suhteita, uhaten paljastaa nämä skandaalit.

Jengin toiminnan hiipuminen

Toisen maailmansodan jälkeen Forty Elephants -jengin toiminta alkoi vähitellen hiipua. Teknologian kehittyminen, kuten valvontakameroiden yleistyminen, teki heidän perinteisistä menetelmistään tehottomia. Viimeinen tunnettu johtaja, Shirley Pitts, jatkoi toimintaa vielä 1960-luvulla, mutta hänen kuolemansa vuonna 1992 merkitsi jengin lopullista hajoamista.

Perintö ja kulttuurinen vaikutus

Forty Elephants -jengin tarina on inspiroinut monia kirjailijoita ja elokuvantekijöitä. Heidän poikkeuksellinen tarinansa naisista rikollisuuden maailmassa on herättänyt kiinnostusta ja toiminut esikuvana monille fiktiivisille teoksille. Jengin historia tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman naisten rooliin rikollisuudessa ja heidän kykyynsä organisoitua ja menestyä miesvaltaisella alalla.

Mielenkiintoisia faktoja Forty Elephants -jengistä

  • Pitkäikäisyys: Jengi toimi aktiivisesti yli vuosisadan ajan, mikä on poikkeuksellista rikollisorganisaatiolle.
  • Erikoisvalmisteiset vaatteet: He käyttivät vaatteita, joissa oli piilotettuja taskuja, mahdollistaen suurtenkin esineiden varastamisen huomaamattomasti.
  • Sosiaalisten normien hyödyntäminen: Aikakauden sukupuolinormit estivät miesvartijoita tutkimasta naisia perusteellisesti, mikä antoi jengille etulyöntiaseman.
  • Laaja verkosto: Heillä oli yhteyksiä useisiin kaupunkeihin ympäri Britanniaa, mikä mahdollisti varastetun tavaran nopean levittämisen ja myynnin.
  • Monipuoliset rikokset: Myymälävarkauksien lisäksi jengi harjoitti kotimurtoja, kiristystä ja muita rikoksia, osoittaen sopeutumiskykyään ja kekseliäisyyttään.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *