Arvostelussa HBO:n Industry tv-sarja: seksiä, huumeita, miljoonia dollareita lontoolaisen Pierpoin pankkiiriliikkeen kaupoissa

Ajankohtaista Arvostelu HBO

Millaista on olla aloittelija lontoolaisessa sijoitus- ja rahastoyhtiössä, jonka tarkoituksena on tehdä rikkaat entistä rikkaammiksi, ja missä nuoret rahoitusalan ammattilaiset tekevät päätöksiä miljoonien ja miljardien sijoittamisesta hieman monimutkaisempiin rahoitusinstrumentteihin kuin meidän tavallisten pulliaisten rahastot ja osakkeet. Mitä HBO:n Industry tv-sarja kertoo meille Lontoon pankkiirimaailmasta? Arvostelua siis tässä, ilman sen suurempia juonipaljastuksia…

https://www.youtube.com/watch?v=PbM84z4XYgc

Lontoossa näissä nykyajan rahantekolaitoksissa kaikki on pienen marginaalin peliä. Toiset pelaavat säännöillä, toiset rikkovat sääntöjä – toiset tekevät liikaa töitä ja ajautuvat vaikeuksiin, joista he eivät jaksa päästä ulot – ja toiset kehittyvät edelleen.

Industry kertoo varsin huumeiden täyttöisin, seksiä pursuavan tarinan nykymaailman rahan tekemisestä Lontoossa. Pitkiä työpäiviä, kosteita lounaita ja asiakkaiden kaikille mieltymyksille myöntymistä – vai mistä oikeasti on kyse?

Pääosissa nuori finanssialalle pyrkivä Harper Stern (Myha’la Herrold) on amerikkalainen nuori, joka haluaa tehdä omaisuuden cityn eli Lontoon rahamarkkinoille. Harper ei ole ollut aivan totuudenmukainen hakemuksessaan, mutta kostautuuko se hänelle vielä jossain vaiheessa? Ainakin yksi hänen tavoitteensa tullee täyttymään nopeasti, nimittäin sen ympärileikkaamattoman k****in näkeminen, sillä seksiä tässä sarjassa on jopa liiaksi asti.

Harperin lähiesimies Eric (Ken Leung) ottaa hänet siipiensä suojaan opastaen alalla eteenpäin, miten myydä ja miten saada voittoa omalle ”pöydälle” – pöytä on kokonaisuus, joka koostuu myyjistä, analysteistä, ostajista ja pomosta.

Yasmin ja Harper

Aivan Harperin viereisellä pöydällä on töissä toinen aloittelija Yasmin Yazdani (Marisa Abela), jolla tuntuu kestävän kauemmin päästä vauhtiin, mutta siihen saattaa osittain olla syynä myös hänen lähiesimies Kenne Kilblane (Conor MacNeill), joka ei ole aivan yhtä selvästi alaisiaan tukeva kuin Eric… puhumattakaan koko osaston pomosta Sara Dharwallista (Priyanga Burford). Toisaalta Yasminin tausta on menestyksekäs libanonilainen perhe, mutta hänen oma poikaystävänsä on huumeidenkäyttäjä, joita muuten tässä sarjassa tunnutaan käytettävän enemmän kuin vettä tai ruokaa.

Näillä nuorilla Lontoon finanssimaailman työntekijöillä on kova jano menestymiselle, vaikka se tarkoittaisi oman seksuaalisuutensa uudelleen mietintää…

Sarjasta ja sen kehittämisestä

Sarjan ovat kehittäneet HBO:lle Mickey Down ja Konrad Kay. Sarja sijoittuu kuvitteelliseen Pierpoint nimiseen finanssinlaitokseen ja sille tuleville uusille aloittelijoille, joista vain parhailla on mahdollisuus saada vakituinen työpaikka firmasta. Sarja sai ensi-iltansa 2020, ja toinen kausi alkoi 1.8.2022. Tätä sarjaa ei pidä katsella liian realistisin silmin – tämä on viihdettä, ja ihan katseltavaa sellaista. Toinen tuottajista, Kay, oli itse kolmisen vuotta amerikkalaisen investointipankin palveluksessa, ja vaikka tarinat sarjassa ovat mielikuvitusta, on useimmassa niistä myös hitunen totuutta mukana. Sarjassa otetaan hieman kantaa kyllä myös Lontoon cityn rahoitusmaailman kummallisuuksiin, esim. ”no brown town”, tarkoittaa, että vanhempien finanssimiesten mielestä pukeutuminen ruskeisiin nahkakenkiin on täysin no-no Cityssä. Mutta esimerkiksi kaikenlaiset hullut sukat taasen kuuluvat kulttuuriin.

Parit kommentit sarjan nähneiltä alan ammattilaisilta:

Se on monella tapaa aika realistista. Se vangitsee toimistossa työskentelyn synkän yksitoikkoisuuden – laatikoiden siirtäminen PPT: n ympäri, fonttien vaihtaminen, asioiden tulostaminen (ensimmäinen jakso); soittamalla asiakkaille ja tekemällä asioita, kuten joutilasta chattia muutaman minuutin ajan, ennen kuin puhutaan vakavammin liiketoiminnasta (tiimalasi); viinaillalliset ja asiakastapahtumat ja pikkujoulut; paineen määrä, jonka sinulle asetetaan suorittamaan välittömästi (enimmäkseen itse); matala kilpailu, joka humisee jatkuvasti sinun ja muiden junioreiden välillä.

28 vuotias James, amerikkalaisen investointipankin pankkiiri

Se vangitsee joitain alan ongelmia, mutta tekee siitä paljon jännittävämmän ja vaarallisemman. Rahoitusasiat ovat täysin kohdillaan, mikä on harvinaista televisiossa. Kollegat naivat yhtä paljon kuin missään muussakin yrityksessä, jossa olen työskennellyt – nykyään paljon vähemmän kuin kuvittelen muutama vuosikymmen sitten. Mutta se ei ole suuri naisvihamielinen ala, miten sen useimmat kuvaavat. Alussa kerrottu tarina tästä nuoresta miehestä on itseasiassa tosi tarina Saksasta vuodelta 2014 kun aloitteleva pankkiiri tekee kolmen vuorokauden työputken ilman nukkumista.

25-vuotias amerikkalaien treidaaja Mark

Lisää pankkiireiden kommentteja englanniksi: https://www.dazeddigital.com/film-tv/article/51501/1/how-true-to-life-is-hbos-industry-real-banking-grads-tell-us

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa