karen pirie

Arvostelussa MTV Katsomon Britbox tv-sarja Karen Pirie

Ajankohtaista Arvostelu BritBox Katsomo Luettavaa Sarjat Suoratoisto Viihde Yle

Karen Pirie on viime vuonna (2023) ilmestynyt brittiläinen kolme osainen TV-sarja nuoresta naisetsivästä, joka saa ensimmäisen ison tutkimuksensa. Neuvokas Karen Pirie (Lauren Lyle) ylennetään rikosetsiväksi Scotland Yardin ratkaisemattomien rikosten yksikköön. Sarja perustuu kirjailija Val McDermidin kirjasarjaan. Sarja on MTV Katsomon lisäksi nähtävillä myös YLE Areenasta.

Sarjan takana ovat Line of Dutyn ja Bodyguardin palkitut tuottajat. Pääosissa: Emer Kenny, Lauren Lyle, Gemma McElhinney, Kevin Mains, Anna Russell-Martin, Barrie Hunter, Daniel Portman, Stuart Bowman.

Vaikka Karen Pirie on monessa mielessä perus brittisarja, ja myös hyvän laatuinen sellainen, on sillä yksi negatiivinen piirre: se on tv-sarja, mutta sen jaksot ovat elokuvan mittaisia – eli ylipitkiä nykyisen tv-sarja ajattelun mukaisesti. Siinä missä 30-50 minuuttia mahtuu hyvin arki-iltaan kaiken mukaan mukana, Karen Piriens kolme jaksoa ovat kaikki yli 80 minuuttisia, eli lähes elokuvan mittaisia jokainen – sarja olisi hyvin voitu tehdä vaikka kuusi osaiseksi, jolloin sen seuraaminen olisi varmasti useammalle parempi.

Tapaus yli 25 vuoden takaa

Karenille annetaan ratkaistavaksi murha 25 vuoden takaa, koska paikallinen podcast pitäjä Bel Richmond (Rakhee Thakrar) on alkanut kertoa tarinasta ikävällä värisävyllä poliisiin liittyen. Jostain syystä tapaus annetaan Karenille, jolla ei ole vastaavista vielä lainkaan kokemusta, ja hänelle avukseen toinen ”aloitteleva” poliisi DC Jason Murray (Chris Jenks) alias Mint, josta kuitenkin kasvaa varteenotettava etsivä Karenin alaisuudessa. Tehtävänä on tutkia Rosie Duffin (Anna Russell-Martin) raakaa murhaa vuosien takaa.

Tapauksella on vaikutuksensa myös Karenin ja tämän poikaystävän etsivä Phil Parhatkan (Zach Wyatt) kanssa, varsinkin kun Karen saa kuulla, että todennäköisesti hän sai tutkimuksen, koska on nainen.

Kolme sopivaa syyllistä

Karenille annetaan eteen tiedot, joiden perusteella oli syytä epäillä kolmea ruumiin löytänyttä olevan jotenkin mukana murhassa: Alex Gilbey (Ariyon Bakare/ Buom Tihngang), Ziggy (Alec Newman/Jhon Lumsden) sekä Weird Mackie (Jack Hesketh/ Michael Shaeffer) ja nopeasti Karenille käy selväksi, että miehillä on salaisuus – mutta mikä se on? Ja miten voi olla mahdollista, että tutkimukset eivät 25 vuotta sitten löytäneet näiden kolmen opiskelijan lisäksi muita mahdollisia tekijöitä? Ja kuka oikeastaan oli Rosie Duff ja hänen kaksi ylisuojelevaa veljeään: Brian Duff (Antony Strachan) sekä Colin Duff (Daniel Portman/ Gerry Lynch).

Sarjassa ei ole asetaisteluja, eikä autolla hurjasteluja, vaan enemmänkin sitä perus britboxia eli miettimistä, haastatteluja, ja hiljalleen etenemistä – sarja tarjoilee katsojille vihjeitä ja esittelee mahdollisia tekiköitä sopivin väliajoin antamatta kuitenkaan liikaa infoa tai liikaa elementtejä kerralla harkittavaksi. Kaiken kaikkiaan Karen Pirie on omalla sektorillaan hyvinkin toimiva TV-sarja.

Katsottava vai ei?

Karen Pirie saattaa olla hieman pitkävetoisen oloinen, mutta se on normaalia brittidekkareille. Tämäkään sarja ei kuitenkaan petä katselijaansa, joten vaikka sen jaksot ovat hieman ylipitkiä, saa se meiltä positiivisen katselusuosituksen! Näyttelijä Lyle on saanut Karen Pirie hahmostaan TV:n paras naisnäyttelijä palkinnon ja Katsojien suosikki skotlantilaisnäyttelijä palkinnon BAFTA Skotlannissa.

Tuotanto: World Productions for ITV, Britannia, 2022.

Tuleeko sarjalle toista kautta? Kyllä, sillä toista kolmen jakson kautta on alettu jo kuvata, ja mukana ovat Lauren Lyle, Chris Jenks, Zach Wyatt, Steve John Shepherd, Emer Kenny sekä Rakhee Thakrar. Toisella kaudella etsivillä on edessään kidnapattu perijätän Catriona Grant ja tämän vauva vuodelta 1984.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa