Arvostelussa Netflix: Zero Hour – mysteerien ja salaliittojen täyttämä tv-sarja

Ajankohtaista Arvostelu Netflix Sarjat Suoratoisto

Netflixin uusin poliittinen trillerisarja ”Zero Day” on herättänyt laajaa huomiota sekä tähtinäyttelijöidensä että ajankohtaisen juonensa ansiosta. Sarja julkaistiin 20. helmikuuta 2025, ja sen keskiössä on entinen Yhdysvaltain presidentti, joka palaa palvelukseen selvittämään tuhoisan kyberhyökkäyksen taustoja.

Näyttelijät

”Zero Day” -sarjan näyttelijäkaarti on vaikuttava, ja sen johdossa nähdään Oscar-voittaja Robert De Niro, joka tekee ensimmäisen pääroolinsa televisiosarjassa. Hänen rinnallaan esiintyvät muun muassa Angela Bassett, Lizzy Caplan, Jesse Plemons, Joan Allen, Connie Britton, Dan Stevens ja Matthew Modine. Tämä monipuolinen ja lahjakas joukko tuo syvyyttä ja uskottavuutta sarjan hahmoihin, mikä rikastuttaa katselukokemusta entisestään. Varsinkin De Niro entisenä presidenttinä onnistuu roolissaan varsin hyvin ja pitää sarjaa koossa.

Mistä näyttelijät ovat tuttuja

Robert De Niro on tunnettu lukuisista elokuvarooleistaan, kuten ”Taksikuski”, ”Kummisetä osa II” ja ”Mafiaveljet”. Angela Bassett on puolestaan esiintynyt elokuvissa kuten ”What’s Love Got to Do with It” ja ”Black Panther”. Lizzy Caplan tunnetaan rooleistaan sarjoissa ”Masters of Sex” ja ”Castle Rock”. Jesse Plemons on esiintynyt muun muassa ”Breaking Bad” -sarjassa sekä elokuvassa ”The Irishman”. Joan Allen on nähty elokuvissa ”Nixon” ja ”The Contender”, kun taas Connie Britton on tuttu sarjoista ”Friday Night Lights” ja ”Nashville”. Dan Stevens muistetaan ”Downton Abbey” -sarjasta sekä elokuvasta ”Kaunotar ja hirviö”, ja Matthew Modine on esiintynyt muun muassa elokuvassa ”Full Metal Jacket”.

Juoni

”Zero Day” sijoittuu aikaan, jolloin Yhdysvallat kohtaa ennennäkemättömän kyberhyökkäyksen, joka aiheuttaa laajamittaista tuhoa ja kaaosta. Tuhansien ihmishenkien menetysten jälkeen istuva presidentti Evelyn Mitchell (Angela Bassett) kutsuu entisen presidentin George Mullenin (Robert De Niro) johtamaan tutkintakomissiota selvittämään hyökkäyksen alkuperää ja motiiveja. Mullenin tehtävä ei ole helppo, sillä hän joutuu navigoimaan poliittisten paineiden, vanhojen vihollisten ja henkilökohtaisten demonien keskellä paljastaakseen totuuden. Sarja käsittelee teemoja kuten disinformaatio, yhteiskunnallinen levottomuus ja vallan väärinkäyttö, tarjoten katsojilleen jännittävän ja ajatuksia herättävän kokemuksen.

Entisellä presidentillä tuntuu olevan omiakin ongelmia, mutta ne eivät saa olla esteenä komission johtamiselle – onhan hänellä kuitenkin sitä karismaa, jolla hän alunperinkin oli presidentti, vaikkakin astui syrjään pestistään.

Tuotanto

Sarjan ovat luoneet Eric Newman, Noah Oppenheim ja Michael Schmidt, ja sen on ohjannut Lesli Linka Glatter. Tuotanto käynnistyi alun perin vuonna 2023, mutta sitä viivästyttivät käsikirjoittajien lakko sekä muut tuotannolliset haasteet. Näistä esteistä huolimatta sarja saatiin valmiiksi, ja se julkaistiin Netflixissä helmikuussa 2025. Sarjan tuotannossa on panostettu korkeaan laatuun, ja se yhdistää perinteisen television koukuttavuuden Netflixin tarjoamaan korkeatasoiseen tuotantoarvoon, mikä tekee siitä visuaalisesti vaikuttavan ja sisällöltään rikkaan kokonaisuuden.

Vastaanotto

”Zero Day” on saanut vaihtelevia arvosteluja kriitikoilta. The Guardianin Lucy Mangan kuvailee sarjaa ”hämmästyttävän hauskaksi”, kiittäen erityisesti De Niron roolisuoritusta. Toisaalta The Hollywood Reporter kritisoi sarjaa itseään liian vakavasti ottavaksi poliittiseksi trilleriksi, jossa lahjakas näyttelijäkaarti jää vajaakäytölle. Variety puolestaan toteaa, että sarja käsittelee ajankohtaisia teemoja, mutta ei onnistu täysin hyödyntämään potentiaaliaan. Katsojien mielipiteet ovat myös jakautuneet, ja osa heistä arvostaa sarjan intensiivistä juonta ja näyttelijäsuorituksia, kun taas toiset kokevat sen olevan liian ennalta-arvattava tai hidas.

Teemat ja ajankohtaisuus

Sarja käsittelee ajankohtaisia teemoja, kuten kyberturvallisuutta, disinformaation leviämistä ja yhteiskunnallista polarisaatiota. Nämä aiheet ovat erityisen relevantteja nykymaailmassa, jossa teknologian kehitys ja digitaalinen viestintä ovat muuttaneet tapaa, jolla yhteiskunnat toimivat ja kohtaavat haasteita. ”Zero Day” tarjoaa katsojilleen mahdollisuuden pohtia näitä teemoja fiktion kautta, mikä voi lisätä ymmärrystä ja herättää keskustelua aiheista, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin.

”Zero Day” -sarja pyrkii käsittelemään monia ajankohtaisia teemoja, kuten teknologiaoligarkkeja, gerontokratiaa, misinformaatiota levittäviä podcasteja ja kansalaisvapauksien heikentymistä. Nämä aiheet sulautuvat kuitenkin usein yhteen ilman selkeää erottelua, mikä tekee sarjan sanomasta epäselvän. Vaikka aiheet ovat lähellä ajankohtaisia keskusteluja, sarja ei onnistu pureutumaan niihin riittävän syvällisesti tehdäkseen vahvaa vaikutusta katsojiin.

Sarjan pyrkimys käsitellä monia teemoja samanaikaisesti johtaa siihen, että yksittäiset aiheet jäävät pintapuolisiksi. Esimerkiksi teknologiaoligarkkien vaikutus yhteiskuntaan ja gerontokratian haasteet ovat molemmat tärkeitä aiheita, mutta niiden käsittely jää hajanaiseksi. Tämä heikentää sarjan kykyä tarjota katsojilleen syvällistä analyysiä tai uusia näkökulmia näihin kysymyksiin.

Gerontokratian haasteet

Toinen merkittävä teema sarjassa on gerontokratia, eli ikääntyneiden henkilöiden hallitsema yhteiskunta. ”Zero Day” tuo esiin, kuinka vanhempi sukupolvi pitää kiinni vallasta, mikä saattaa estää yhteiskunnan uudistumista ja nuorempien sukupolvien näkökulmien huomioimista. Tämä on erityisen ajankohtaista aikana, jolloin sukupolvien väliset erot ja jännitteet korostuvat monilla yhteiskunnan osa-alueilla.

Vaikka sarja nostaa esiin gerontokratian ongelmia, se ei tarjoa syvällistä pohdintaa siitä, miten tämä ilmiö vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen tai millaisia ratkaisuja tilanteeseen voisi olla. Tämä jättää katsojalle avoimia kysymyksiä ja kaipuun syvemmälle menevään keskusteluun aiheesta.

Misinformaation leviäminen podcastien kautta

”Zero Day” käsittelee myös misinformaation leviämistä erityisesti podcastien kautta. Sarja näyttää, kuinka helposti väärää tietoa voidaan levittää ja kuinka se voi vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja jopa poliittisiin päätöksiin. Tämä on tärkeä aihe, sillä digitaalisen median aikakaudella misinformaation torjunta on tullut entistä haastavammaksi.

Sarja kuitenkin jättää käsittelemättä, miten yksilöt voivat suojautua misinformaatiolta tai mitä keinoja yhteiskunnalla on sen leviämisen estämiseksi. Tämä heikentää sarjan kykyä tarjota katsojilleen konkreettisia työkaluja tai näkökulmia misinformaation tunnistamiseen ja torjumiseen.

Kansalaisvapauksien heikentyminen

Kansalaisvapauksien heikentyminen on myös yksi ”Zero Day” -sarjan teemoista. Sarja esittää, kuinka erilaisten kriisien varjolla voidaan rajoittaa yksilön vapauksia ja oikeuksia, mikä herättää katsojassa pohdintaa siitä, kuinka helposti demokraattiset arvot voivat joutua uhatuksi. Tämä on ajankohtainen aihe, sillä globaalisti on nähty esimerkkejä siitä, kuinka poikkeustilanteissa kansalaisvapauksia on rajoitettu.

Vaikka sarja nostaa esiin tämän tärkeän teeman, se ei syvenny siihen, miten kansalaiset voivat puolustaa oikeuksiaan tai mitä keinoja on käytettävissä kansalaisvapauksien turvaamiseksi. Tämä jättää katsojalle avoimia kysymyksiä ja toiveen syvällisemmästä käsittelystä.

Yhteenveto

”Zero Day” on kunnianhimoinen poliittinen trillerisarja, joka yhdistää ajankohtaiset teemat ja tähtinäyttelijät intensiiviseksi katselukokemukseksi. Vaikka sarja on saanut vaihtelevia arvosteluja, sen käsittelemät aiheet ja vahvat näyttelijäsuoritukset tekevät siitä tutustumisen arvoisen erityisesti poliittisten draamojen ja trillerien ystäville. Omasta mielestämme Zero Day on varsin katsottava minisarja, kiitos De Niron suorituksen. ”Zero Day” pyrkii käsittelemään monia ajankohtaisia ja tärkeitä teemoja, mutta niiden epäselvä fokus heikentää sarjan kokonaisvaikutelmaa. Teemat, kuten teknologiaoligarkkien valta, gerontokratia, misinformaation leviäminen ja kansalaisvapauksien heikentyminen, sulautuvat yhteen ilman selkeää erottelua tai syvällistä analyysiä. Tämä tekee sarjan sanomasta hajanaisen ja vaikeasti seurattavan.

Robert De Niro palaa valkokankaalle George Mullenina

Robert De Niro, yksi aikamme arvostetuimmista näyttelijöistä, tekee vaikuttavan paluun näytöille esittäen George Mullenia, entistä presidenttiä, joka kutsutaan takaisin palvelukseen johtamaan komissiota. Tämä komissio tutkii hakkereita, jotka ovat vastuussa laajamittaisesta tietokonekatkoksesta, joka vaati tuhansia ihmishenkiä. Mullenin hahmoa kuvataan viimeisenä presidenttinä, joka on saavuttanut kaksipuolueisen tuen, vaikka hän päätti olla hakematta uudelleenvalintaa poikansa kuoleman jälkeen presidenttikautensa aikana.

Mullenin maine kaksipuolueisen tuen saavuttaneena johtajana ennakoi sarjan taipumusta korostaa molempien osapuolten näkökulmia ja keskitien konsensusta. Tämä ilmenee erityisesti siinä, että sarja rinnastaa oikeiston ilmeiset valheet ja vasemmiston innostuksen pronomineihin. Tämä kyseenalainen arvio amerikkalaisten ongelmista jää kuitenkin usein epäselväksi, sillä sarja käsittelee monia ajankohtaisia teemoja ilman selkeää fokusta.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *