Arvostelussa NetFlixin japanilaisenglantilainen Giri / Haji (Duty /Shame)

Ajankohtaista Arvostelu Netflix

Tällä kertaa arvosteluun pääsi BBC Two:n tuottama Giri/Haji minisarja, joka tuli NetFlixin kansainväliseen jakeluun jo pari vuotta sitten. Sen on luonut ja käsikirjoittanut Joe Barton ja se kertoo japanilaisuudesta, yakuzasta ja näiden ilmentymisestä nykyajassa vietynä tällä kertaa Lontooseen, minne etsivä Kenzo Mori (Takehiro Hira) lähtee hakemaan pikkuveljeään Yuto Moria (Yosuke Kybozuka). Tietenkään kaikki ei ole näin yksinkertaista, ei se ole sitä koskaan japanilaisessa kulttuurissa. Yuto on kuulunut yakuzaan, ja joutunut lähtemään Japanista lavastettuaan oman kuolemansa. Hänen elossaolonsa ei ole ollut tiedossa edes perheelle, mutta poliisipäällikkö Takashi (Josef Aoki) lähettää Kenzon tutkimaan Lontoossa tapahtunutta murhaa, jonka tekijäksi epäilleen Yutoa. Yuto teki aiemmin töitä Fukuharan (Masahiro Motoki) yakuzalle ennen pakenemistaan Japanista, mutta nyt Fukuhara haluaa hänet takaisin.

NetFlixin Giri / Haji lupaa paljon mutta toimittaa siitä vain osan.

Japanilainen poliisi Lontoossa

Se, että kaksi erilaista kulttuuria kohtaavat toisensa tarjoaa aina paljon mahdollisuuksia draamalle – varsinkin kun kyseessä on japanilaisuus ja englantilaisuus. Mutta miten sarja onnistuu siinä, vai onko kahdeksan jaksoa liian vähän?

Sarja hyppii välillä Lontoossa ja välillä Tokiossa. Se kertoo mahdollisesta Tokion yakuzojen tulevasta sodasta, mutta samalla myös Lontoossa tapahtuvasta gansterien kohtaamisesta. Jo pelkästään tuo osa sarjan juonesta voisi toimia omana sarjanaan.

Sarjan perusajatus on selvä: poliisiveljen on haettava rikollinen pikkuveli Englannista takaisin Japaniin pelastaakseen oma perheensä. Lisää ongelmia tuo Kenzon tyttäten kotoa karkaaminen, ja se että Fukuharan yakuzaperhe tietää missä Kenzon perhe asuu.

Kenzolla on Lontoossa virallinenkin rooli. Hän osallistuu tutkijakurssille jota vetää lontoolainen etsivä Sarah Weitzmann (Kelly McDonald), jolla on omat ongelmansa sisäisesti Lontoon poliisissa, mutta omalla tavallaan hän ja Kenzo löytävät yhteisiä säveliä.

Samaan aikaan Tokiossa Kenzon työkaveri ottaa tehtäväkseen suojella Fukuharaa kilpailevan perheen iskuilta ilman oman päällikkönsä lupaa, mutta toisaalta päällikkö olikin syyllinen kaikkien Fukuharan miehien viemiseen kaltereiden taakse ja hänen asettamistaan avoimeksi hyökkäykselle, joka on varmasti tulossa. Fukuharalla oli nimittäin ihan omia bisneksiä poliisipäällikön vaimon, asianajajan kanssa.

Sarja yrittää paljon

Kahdeksan jaksoinen sarja yrittää mahduttaa paljon asiaa lyhyeen kauteensa, ja välillä se on jopa ongelma. Olisi ollut parempi saada hieman enemmän historiaa Kenzon perheen ja Tokion yakuzan tilanteesta ennen Lontoon tapahtumia, sekä Weitzmannin tilanteesta (hän on siis saanut toisen poliisin vankilaan).

Sarja on viihteellinen ja tarjoaisi mielenkiintoisen näkymän erilaisiin kulttuureihin, mutta esimerkiksi Rodney Yamakuchin (Will Sharpe) rooli on sarjassa enemmänkin sekoittava kuin tarinaa auttava. Toisaalla Rodney tuo omat ongelmansa esille jopa selvemmin kuin pääosan esittäjät ja saa yllättävän paljon sarjan lähetysaikaa, vaikka onkin ”vain” sivuroolissa että sarjan etenemisen suhteen. Ja miten käy Lontoon rikollispomo Connor Abbottin (Charlie Creed-Miles), joka kummasti sarjan juonta ajatellen intoutuu seuraamaan Yuton ajatuksia enemmän kuin rahoittajansa Ellis Vickersin (Justin Long).

Sarjan kahdeksan jaksoa antavat paljon mahdollisuuksia jatkolle, mutta liika yritys kostautuu ja sarja ei pääse sille tasolle, mille sillä olisi ollut kaikki mahdollisuudet. Siksi sitä ei tehtykään toista kautta, vaan sarjan jatkosuunnitelmat peruutettiin. BBC:n virallinen kannanotto oli että sarjaa oli alunperinkin ajatus tehdä vain yksi kausi ja sen saamat palautteet olivat kaikki positiivisia ja kannustavia, mutta BBC haluaa tarjota enemmän uutta katseltavaa, eikä vain uusia kausia vanhoille sarjoille.

Sarjan varsinaiset tekijät olisivat olleet valmiita jatkamaan henkilöiden syventämistä uudella kaudella.

Sarja on siis täysin katseltavaa viihdettä joka toimii ihan hyvin. Se vain yrittää hieman liikaa, joka tekee siitä hieman liian monimutkaisen ja monitahoisen, kuin mitä se olisi tällä perusidealla voinut olla.

Tagged

Vastaa