Arvostelussa NetFlixin Vikings Valhallan toinen kausi

Ajankohtaista Arvostelu Netflix

Viking Valhalla kertoo ajasta, jolloin viikingit alkoivat olla jopa enemmän kauppiaita kuin sotureita. Ajasta, jolloin Englanti alkoi yhdistyä, Ruotsissa ja Norjassa koettiin uskonpuhdistusta ja vanhat uskonnot alkoivat siirtyä sivuun. Sarjan päähenkilöt kuten Harald Sigurdsson (Leo Suter) jatkaa kohti päämääräänsä olla Norjan kuningas, ja hänen vaimonsa ja lapsensa äiti Freydis Eriksdotter (Frids Gustavsson) etsii keinoja jatkaa vanhojen uskomusten parissa. Jo Haraldin ja Freydiksen liitto oli pienoinen yllätys, onhan Harald kristinuskoinen ja Freydis uskoo vanhoihin pohjoisiin jumaliin. Entä sitten Freydiksen veli Leif (Sam Corlett), joka matkustaa maailman merillä Haraldin kanssa – hänkään ei pärjää ilman menetyksiä, joista tulee lähes kuolemaloukku heidän ollessaan Venäjällä.

Ensimmäisen kauden arvostelussamme kirjoitimme, että sarja on hyvää viikinkiviihdettä, mutta toivomme toiselta kaudelta hieman rauhallisempaa otetta, ja näin kävikin. Sarjan kerronta jakautuu käytännössä kolmeen pääjuoneen, joista yksi on Freydiksen tarina vanhojen uskomusten kanssa, toinen Haraldin tarina nousta Norjan kuninkaaksi ja kolmas tarina on Englannin kuningattaren Elfgifun (Pollyanna McIntosh) Englannin hovin hallinta sinä aikana kun hänen miehensä, Englannin ja viikinkien kuningas Canute (Bradley Freegard) taistelee meren takana. Jokaiseen tarinaan liittyy toive paremmasta elämästä, petoksesta ja kovasta onnesta -ja siitä, että maailman ei ollut kovin tasapuolinen tuohon aikaan.

Harald Sigurdsson oli oikea historian henkilö, jonka viimeinen leposija on Norjan Trondheimissa. Hän hallitsi Norjaa kovalla otteella vuosina 1046-1066. Ennen hallitsijan aikaansa hän vietti 15 vuotta maanpaosssa palkkasoturina ja sotajoukkojen komentajana niin Venäjällä kuin Bysanttien valtakunnassa.

Freydiksen tarina – Uppsalan viimeinen tytär

Freydiksen tarina vie hänet omalle matkalleen. Matkalle, joka ei ole helppo, ja jonka varrella mahtuu monia kuolemia. Uppsalan kirkon viikinkisoturi, josta uli uskon puolustaja tuo oman värinsä Vikings Valhalla toiselle kaudelle, ja ilman Freydiksen tarinaa, kokonaisuudesta puuttuisi jotain tärkeätä. Tarina ei myöskään vielä lopu toinen kauden loppuessa – se vain saanee välirauhan. Freydiksen tarinaa värittää hänen halunsa toisaalta olla soturi, ja toisaalla olla papintapainen uskon puolustaja.

Matkallaan Freydis saapuu Jomsborgin kaupunkiin, satamaan ja kohtaa sitä johtavan Harekrinin (Bradley James), joka asettaa Freydiksen paikallisen kirkon päälliköksi, mutta kaikki ei ole aivan niin ruusuista kun ensin näyttää….

Haraldin tarina

Kuningas Knutin veli lupasi Haraldille Norjan kuninkuuden, mutta kuinka kävikään? Knut antoi kuninkuuden pojalleen ja poika lähti etsimään ja metsästämään Haraldia Venäjälle saakka. Harald uskoo loppuun saakka omiin kykyihinsä kerätä armeija ja nousta Norjan kuninkaaksi – onnistuu hän siitä koska, tai ollenkaan jää isoksi kauden kysymykseksi – mutta tällä toisella kaudella nähdään paljon enemmän mietiskelyä ja keskusteluja kuin vauhdikkaita taisteluita. Ja miten käy Haraldin sydämen matkoillaan? Harald myös luottaa sukulaisiinsa, joten millaisen kohtalon hän saa tavatessaan setänsä Novgorodin hallitsijan… saako hän Venältä tarvitsemansa sotajoukon Norjan valloittamiseksi?

Kuningatar Elfgifu

Aivan täysin ei toisellakaan kaudella unohdeta Englannin kuninkaan hovia ja sen sisäisiä vallankäänteitä – jotka vievät ihmisiä koviin koittelemuksiin vankityrmiin – mutta kuka, ja miten on seuraava kruununperijä?

Vikings Valhalla kausi 2 on sekin viihdyttävä viikinkiseikkailu, joka luo nyt hieman erilaisen kuva tilanteista ja henkilöistä, kuin mitä kiivas ykköskausi toi tarjolle. Samalla kakkoskausi luo mahdollisuuden vähintäänkin vielä kolmannelle kaudelle… suosittelemme.

Tagged

Vastaa