Aina välillä katseluun tulee sarja, joka ei pääse ensimmäisen jakson jälkeen jatkoon. Tällä kertaa se osui tähän brittien ja hollantilaisten yhteistuotantoon rikoskomisario Piet van der Valkista (Marc Warren), joka on nähtävillä Yle Areenalla kahden kauden verran.
”Van der Valk” on brittiläinen rikosdraama, joka perustuu Nicolas Freelingin luomaan hollantilaiseen poliisiin, komisario Piet Van der Valkiin. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi ilmestyi vuonna 2020 ja se on uudelleenlämmitys vanhemmasta samannimisestä sarjasta, joka esitettiin 1970-luvulla. Yleensä Yle osaa valita hyviä ja toimivia sarjoja katseltavaksi, mutta olemme me ennenkin osuneet tällaisiin ei niin hyviin tai osuviin sarjoihin.
Sarja seuraa Van der Valkin ja hänen kollegoidensa työtä ratkoessaan monimutkaisia rikostapauksia Amsterdamissa. Jokaisessa jaksossa esitellään uusi tapaus, joka saa aikaan monimutkaisia ja yllättäviä käänteitä. Sarja luottaa käytännössä täysin päänäyttelijä Marc Warrenin hahmoon ja suorituksiin, joita tukevat sitten perusbrittinäyttelijät pyrkien jotenkin samanlaiseen vapauteen kuin mitä kuvittelemme hollantilaisten olevan – mutta se ei vain toimi.
Esimerkiksi kuolinsyyntutkija Hendrik Davie (Darrell D’Silva) on kyllä näyttävä hahmo, mutta ei onnistu luomaan kovinkaan uskottavaa vapaamielistä kuolinsyyntutkijaa ja etsivä Job Cloovers (Elliot Barnes-Worrell) on olevinaan tiimin viisas ja analyytikko, mutta tuntuu enemmänkin olevan halpa kopio uudestisyntyneestä Watsonista. Ja tottakai jokaisessa tiimissä pitää olla myös naiskauneutta, jonka tähän tiimiin tuo Lucienne Hassell (Maimie McCoy).
Sarja on tuotettu modernilla tyylillä, mutta se sisältää silti elementtejä alkuperäisestä sarjasta, kuten hollantilaisten nähtävyyksien ja kulttuurin esittelyä. ”Van der Valk” on keskittynyt koukuttavaan juoneen, jännitykseen ja ”erinomaisiin” näyttelijäsuorituksiin.
Rikoskomisario Piet Van der Valkin värikkäistä persoonallisuuksista koostuva tiimi on jälleen kasassa. Hyvä niin, sillä uusissa rikosjutuissa tarvitaan sopivassa suhteessa muskeleita, ihmistuntemusta, avarakatseisuutta, nippelitiedon hallintaa ja miksei myös musikaalisia kykyjä. Rikostutkinta vie joukon tällä kertaa mm. tuulivoiman, timanttiyrityksen, lapsinerouden ja klassisen musiikin maailmaan. Tutkijoiden oman elämän kiemurat eivät juuri kalpene juonenkäänteiden mutkikkuuden rinnalla.
Yle Areena
Eniten sarjassa häiritsee sen koko perusta, sarjassa brittinäyttelijät on viety Amsterdamiin näyttelemään paikallisia poliiseja ja rosvoja. Tämä olisi vähän kuin suomalaiset lähtisivät Tukholmaan tekemään suomenkielisen TV-sarjan ruotsalaisista poliiseista tutkimassa Tukholman rikoksia. Osittain tästä syystä sarja tuntuu olevan jopa mainosvideosarja Amsterdamista, missä kaikki sarjan tapahtumatkin löytävät paikkansa, tai lähellä Amsterdamia. Jostain syystä vain tämä brittien hollantilaisuus ei toimi. Ei jatkoon.
Sarja on saanut ImDB:ssä 3448 ääntä ja arviot 6,8/10. Englantilaiset katselijatkin ovat ihmetelleet sarjan näyttelijöiden englanninkieltä, vaikka pääosan näyttelijä Warren saakin pääosin hyvää palautetta roolistaan.