Katselussa HBO: The Thaw

Ajankohtaista Arvostelu HBO

Siitä on jonkin aikaa, kun viimeksi on tullut katsottua mitään puolalaista sarjaa, tai sitten edes puolalaista poliisisarjaa. Ensimmäisen jakson jälkeen voidaan sanoa, että suomalainen ja puolalainen poliisisarja eivät toisistaan välttämättä paljon eroa – tämä The Thaw voisi olla kuvattu aivan yhtä hyvin Helsingin satamassa, kuin Szczecin satamakaupungissa, jossa poliisit saavat käsiinsä aluksi aivan tavalliselta rikokselta tuntuvan peruskeikan.

Puolalaisessa rikossarjassa Oder-joesta löydetään kuollut nainen. Tapausta tutkii sinnikäs etsivä Katarzyna Zawieja (Katarzyna Wajda). Pian selviää, että nainen oli synnyttänyt juuri ennen kuolemaan, mutta vauvaa ei löydy mistään. Sen sijaan käy selville, ettei nainen ole kuka tahansa vaan paikallisen aluesyyttäjän lapsi – onko kyse kenties kiristyksestä, vai mistä on kyse? Erittäin vaikea tutkimus tarkoittaa, että Zawiejan on kohdattava oma vaikea tilanteensa – yksinhuoltajaäiti ja nainen, joka on menettänyt miehensä. 

Sarja avaa heti alussa oven pidemmällekin meneville ”seikkailuille”, sillä pääosaa esittävän etsivä Zawiejan mies, joka myös oli poliisi, on tapettu työtehtävissä. Poliisi on kuitenkin päätynyt tutkimuksissaan, että hänen miehensä teki itsemurhan – tätä ei Zawieja, eikä tämän isä usko.

Satamakaupungin tapahtumat liittyvät paljon mereen, mutta ensimmäiseksi jaksossa käy myös ilmi, että joku seuraa etsiväämme, tai hänen ajamaansa Alfa Romeota. Sarja ei kerro liikaa aluksi, mutta jättää paljon kysymyksiä ilman vastauksia – eikä meitä häiritse puolan kielikään, vaan suosittelemme sarja poliisisarjojen ystäville. Tuntuu, että tämä sarja aukeaa katsojilleen vähitellen, vähän kuin ruotsalaiset TV-poliisisarjat.

Se on rikostarina, mutta se on myös rakkaustarina äidin ja hänen muutaman vuoden ikäisen tyttärensä suhteesta. Se on tarina siitä, että jopa siellä, missä on pimeyttä – voimme etsiä elämää. Aivan kuten päähenkilö tekee meneillään olevassa tutkimuksessa. Koska loppujen lopuksi on hänen ansiotaan, että hän selviää omasta sulatuksestaan,

Marta Szymanek, käsikirjoittaja

Näyttelijäkaarti:

Katarzyna Zawieja Katarzyna Wajda
Krzysztof Trepa – Bartek Kotschedoff
Bogdan Pietrzak – Juliusz Chrząstowski
Andrzej Radwan – Cezary Łukaszewicz
Marcin Kosiński – Sebastian Fabijański
Michał Strzelecki – Bogusław Linda
Jan Zawieja – Andrzej Grabowski
Anka Janas – Małgorzata Gorol
Mirka Janas – Agnieszka Pilaszewska
Dorota Czerwińska – Monika Krzywkowska
Konrad Janas – Piotr Żurawski
Gosia Adamczyk – Ewa Skibińska
Hania Zawieja – Marcelina Stępkowska

Ohjaus: Xawery Żuławski

Kuka on Katarzyna Wajda?

Katarzyna Wajda, joka oli pääroolissa sarjassa ”Thaw”, syntyi 1986. Hän varttui Seattlessa, Yhdysvalloissa ja valmistui siellä perus-, keski- ja lukiosta:

Minulla on paljon muistoja. En tiedä, mistä aloittaisin. Ehkä bändin perustaminen serkkujeni kanssa St. Margaret’s Parishiin, jossa lauloimme. Ehkä ajokortti 17-vuotiaana, jossa ajoin moottoritiellä vanhalla Toyota Tercelillä, jossa oli manuaalivaihteisto, ja kaikilla oli automaattiset ja kaikki sanoivat: ’vau, arvioi, että ajat manuaalisesti’, ja rakastin sitä.

Yritin sopeutua sinne koko elämäni ajan ja luulen, että en ollut aivan pystynyt,  Olen aina erottunut hieman, se on pitkä aihe.

Juuri Seattlessa Katarzyna Wajda seisoi ensimmäistä kertaa lavalla Młodzi Polanie -teatterissa Puolan talossa ja sai esimakua näyttelemisestä. Hänellä oli myös rooli … Lumikki. Hän ei ajatellut opiskella näyttelemistä Yhdysvalloissa, mutta hän haaveili näyttelijäkoulusta Puolassa. Lähes kahden vuoden yhteistyön ansiosta Jerzy Janeczkin (Yhdysvalloissa asuva näyttelijä, joka tunnetaan m.in elokuvasta ”Sami Swoi”) hän onnistui valmistautumaan Łódź-elokuvakoulun kokeisiin. Ja pääsi sisään. Katarzyna Wajda valmistui PWSTVFiT:stä Łódźista vuonna 2010.


Muuta luettavaa muualta

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä. Tutustu dna puhelimet valikoimaan, josta voit löytää itsellesi tai lapsellesi  sopivan älypuhelimen vaikka tiktok videoiden videoiden varten. Esimerkiksi Apple iPhone 13 Pro on todella tehokas puhelin kuvien ja videoiden kuvaamista varten.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Vastaa