Kirja-arvostelu: Monarkian muruset

Arvostelu

Kaisa Haatanen, Sanna-Kaisa Hovi, Monarkian muruset, Kaiken maailman kuninkaallisia, Johnny Kniga 2018

 

Kruunupäiden maailmaan teidät toivottavat tervetulleiksi. Sanna-Mari Hovi, kustantamotyöläinen, joka tietää yhtä ja toista Ruotsin Bernadotteista. (För Sverige i tiden). Hän on kirjoittanut puolisonsa kanssa teoksen Illlallisella Pirkko K. Koskinen.

Kaisa Haatanen, kirjailija, joka tunnistaa Windsorin kuin vaikka englantisessa hernerokkasumussa. Hän on kirjoittanut kaunokirjalliset teokset Meikkipussin pohjalta ja Ylipainolisämaksu.

Kuninkaalliset, nuo kummalliset kruunupäät! Heitä voi rakastaa tai vihata, mutta ennen heitä voi ihmetellä. Maailman monarkit tekevät töppäyksiä ja hyviä töitä siinä missä mekin, mutta mittasuhteet ovat ruhtinaalliset.

Tässä kirjassa tarjoamme teille jäljittelemättömän kattauksen historiallisia kuningattaria ja nykyajan kuninkaita, perinteisiä prinssejä ja modernia prinsessoja. On arkisia monarkkeja ja värikkäitä kuninkaallisia kauempaa Aasiasta ja Afrikasta, muutama sheikki ja emiiri arabimaista ja koko joukko tuttua Euroopan kuningashuoneiden väkeä. Hovien virallinen historia täydentyy veikeillä ja haikeilla pikkutarinoilla. Ja erityisherkkuina viipyilevät katsaukset aina yhtä ihanaan Isoon-Britanniaan ja rakkaaseen Ruotsiimme.

Kuninkaallisten suhteen on relevantti kysymys ”Kuka perii maan”? Iso-Britanniaa ovat hallinneet Windsorit v. 1910 alkaen. Elisabeth II täytti 91 vuotta v. 1917. Englannin historian perusta on Magna Carta. Kohua herätti Prinssi Charlesin puoliso Prinsessa Diana, joka kuoli autokolarissa. Alankomaissa eli Hollannissa on pitkään hallinnut kuningatar Beatrix. Venäjä on taas tsaarien valtakuntaa. Nykyinen vallanpitäjä Vladimir Putin on saanut korkonimen ”Uusi tsaari”.

Ranska tuli merkittävään julkisuuteen Aurinkokuningas Ludwig XIV:n aikana. Ranskan hovi asustaa Versailles’in palatsissa, jonka loisto ja prameus ovat vertaansa vailla. Belgian kuningas oli Leopold. Belgian vientituote on ollut norsunluu ja tulon lähteitä orja- ja ryöstötyö. Pitkäaikainen hallitsijapari oli Kuningas Baudouin ja kuningatar Fabiola v. 1960 alkaen.

Tanskaa halitsee Oldenburgien suku. Kuningatar Margarete on ollut pitkäaikainen hallitsija. Aasiassa ovat pitkät perinteet vallalla. Esim. Japanissa aloitti kuningasvallan Akihito. Norjassa on vallinnut pitkään Kuningas Harald. Seuraava kuningas on Haakon ja hänen puolisonsa pidetty Mette-Maarit. Ruotsia hallitsee Bernadotte -suku. Kaarle XVI Kustaan valtakausi alkoi v. 1973. Seuraava hallitsija on Kruununprinsessa Victoria.

 

UNTO VASKUU

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged