Kirja-arvostelu: Putin – modernin ajan tsaari?

Arvostelu

Steven Lee Myers, Uusi tsaari, Vladimir Putin ja hänen Venäjänsä, Bazar Kustannus Oy 2018

Washingtonissa asuva Steven Lee Myers on työskennellyt The New York Times -lehden toimittajana vuodesta 1989 lähtien. Hän kirjoittaa kansainvälisistä aiheista ja on tehnyt raportteja Balkanilta, Afganistanista, Tsetseniasta ja Irakista. Vuodesta 2002 lähtien hänen asemapaikkansa oli seitsemän vuoden ajan Moskovassa, jolloin hän oli todistamassa monia Vladimir Putinin uran merkittävimmistä tapahtumista: Tsetsenian sotaa, Ukrainan oranssia vallankumousta, Sotsin talviolympilaisia sekä Krimin kriisiä ja alueen liittämistä Venäjään vuonna 2014.

”Vladimir Putin, joka oli juuri ylennetty majuriksi, tunsi siirtyneensä ajassa taaksepäin. Hänen mielestään Itä-Saksa oli ”armottoman totalitaarinen maa”, ei niinkään valtio vaan kaikkialle ulottuvat turvallisuuskoneisto. Hän piti siitä kovasti.”

Uusi tsaari on muotokuva Venäjän presidentistä Vladimir Putinista, miehestä joka ilmestyi tyhjästä ja josta tuli yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ja kiistellyimmistä johtajista. Steve Lee Myers käy yksityiskohtaisesti läpi Putinin elämän vaiheet: hänen köyhän ja väkivaltaisen nuoruutensa Leningradissa, kuoppaisen uransa KGP:n riveissä sekä lopulta nousun maan johtoon juonittelujen ja valtataistelujen sävyttämällä 90 -luvulla. Kirja piirtää kuvaa kylmästä ja laskelmoivasta johtajasta, jolla on valtavasti kunnianhimoa ja tuskin lainkaan omantunnontuskia.

Tullessaan presidentiksi vuonna 2000 Vladimir Putin oli uudistaja, joka ajoi maan taloutta eteenpäin. Putin alkoi kuitenkin pian lujittaa valtaansa ja ohjata Kremlistä käsin virkamiehiä, puolueita, vaaleja ja mediaa. Vastustajia Putin ei katso hyvällä, vaan passittaa heidät vankilaan tai maanpakoon. Luoko Putin Venäjälle uutta diktatuuria? Onko hänestä tullut modernin ajan tsaari?

Vladimir Putin, Homo Sovietius, Neuvostoliitto -henkilö, osallistui 17.11.1941 Nevajoen taisteluun Leningradin piirityksessä, Saksan hyökätessä Neuvostoliittoa vastaan. Putin siirtyi myöhemmin Neuvostoliiton salaisen palvelun KGP:n leipiin. Hän opiskeli Leningradin valtionyliopistossa ja oli sen syyttäjäviraston palveluksessa. V. 1993 oli kuohuntaa, jossa Putin edusti ”rohkeaa ja päättäväistä henkilöä”. Putin valittiin sittemmin myös FSB:n johtajaksi. Valtataistelu tulevasta Venäjän presidentistä alkoi muutamien vuosien sisällä. Presidentti Boris Jeltsin joutui syytteeseen Tsetsenian sodasta. Putin valittiin ensin pääministeriksi ja sittemmin Presidentiksi v. 2000. Hän edusti Venäjän yhtenäisyyspuoluetta. Kehittyvä Venäjä – Ristiriitainen maa; moderni demokratia ja neuvostoperinteet olivat vahvasti esillä. Sotsin olympialaiset olivat yksi Putinin haave ja kohokohta. Putin vieraili myös Valkoisessa talossa Yhdysvalloissa, Presidentti George W. Bushin vieraana.

 

UNTO VASKUU

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa