National Geographic -TV-kanavan uusi ravisuttava dokumenttisarja avaa WTC-iskut uudesta näkökulmasta

Ajankohtaista Disney Suoratoisto

11. syyskuuta: Päivä Amerikassa -dokumenttisarjaa työstettiin yli kolmen vuoden ajan, ja se koostuu yksinomaan silminnäkijöiden haastatteluista ja arkistomateriaalista. Kuusiosainen sarja nähdään ainoastaan National Geographic -TV-kanavalla 6. syyskuuta alkaen.

WTC-iskuista tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. National Geographic -TV-kanavalla esitetään iskuja käsittelevää teemaohjelmistoa syyskuun 6. päivästä lähtien. Viikon aikana nähdään pintaa syvemmältä raapaiseva kuusiosainen dokumenttisarja 11. syyskuuta: Päivä Amerikassa, jossa syyskuun terrori-iskuista selvinneet kertovat tarinansa.

Sarjaa työstettiin yli kolme vuotta, minkä aikana elokuvantekijät haastattelivat 54 henkilöä ja haastattelumateriaalia kertyi yhteensä 235 tuntia. Haastattelujen lisäksi dokumenttisarjassa on mukana runsaasti – myös ennennäkemätöntä – arkistomateriaalia, joka avaa tapahtumia minuutti minuutilta: viereisistä rakennuksista, kadulta ja tornien sisältä kuvattua aineistoa sekä tallenteita lennonjohdosta ja hätäpuheluita, joita soitettiin torneista ja kaapatuista lentokoneista. 

Sarja alkaa hetkistä ennen törmäystä, kun kamera seuraa palokunnan yksikön tavanomaista tiistaiaamua. Hetkeä myöhemmin yksikkö saapuu ensimmäisten joukossa WTC-tornien sisälle, missä tilanteen vakavuus alkaa hahmottua. Dramaattisista kokemuksistaan dokumenttisarjassa kertovat myös muun muassa pohjoistornista juuri ennen sen sortumista ulos päässyt palomies, tornien raunioista eloonjääneitä pelastamaan saapuneet ensihoitajat sekä betonivuorten alle loukkuun jääneet, jotka kertovat epätoivon hetkistään ja saamastaan avusta. 

– Halusimme tuoda dokumenttisarjan keskiöön nimenomaan ihmiset tavalla, joka kunnioittaa sekä iskujen uhreja että selvinneitä. Sarja keskittyy geopoliittisten vaikuttimien sijasta paikalla olleiden ihmisten kokemuksiin, kertovat National Geographic TV-sarjan tuottajat, Oscar®-voittajat Dan Lindsay ja T.J. Martin.

– Jokainen meistä muistaa tarkalleen, missä oli syyskuun 11. päivänä vuonna 2001. Tragedian, kaaoksen ja surun ohella merkitsevää tuona päivänä oli myös kaikki se sankaruus, epäitsekkyys ja inhimillisyys, jota ihmiset osoittivat. Tämän dokumenttisarjan tarkoitus on ikuistaa nämä vaikuttavat tarinat ja jatkaa National Geographicin autenttisen ja vaikuttavan tarinankerronnan perintöä, joka avaa historiallisten tapahtumien syvempiä merkityksiä, sanoo Courteney Monroe, president, National Geographic Content.

11. syyskuuta: Päivä Amerikassa nähdään Suomessa ainoastaan National Geographic -TV-kanavalla. Dokumenttisarja alkaa maanantaina 6.9. klo 21.00, minkä jälkeen nähdään uusi jakso joka ilta lauantaihin klo 22.00 asti. Tiistaina 7.9. klo 20.30 uusitaan edellisen illan jakso, juuri ennen uutta jaksoa, samoin seuraavat jaksot ke–pe iltoina klo 21.00. Lauantaina näytetään koko sarja uusintana alkaen klo 16.30 huipentuen viimeisen jakson ensiesitykseen klo 22.00. 

Teemaviikon päättää Bin Ladenin kovalevy -dokumentti, joka esitetään sunnuntaina 12.9. klo 22.00.

The world trade center is seen in the New York City skyline. (Library of Congress/Carol M. Highsmith)

Jaksokuvaukset – 11. syyskuuta: Päivä Amerikassa

Jakso 1 
Ensiapu – Maanantai 6. syyskuuta klo 21.00 
Uusinnat ti 7.9. 20.30 ja la 11.9. klo 16.30

Kun kaapattu lentokone törmää pohjoistorniin, seuraamme ensimmäisten palomiesten saapumista paikalle ja taistelua aikaa vastaan, kun he yrittävät pelastaa loukkuun jääneitä siviilejä. Todistamme myös, miten liikemies yrittää pelastaa tuntemattoman haavoittuneen hengen. Toisen koneen törmätessä etelätorniin ei enää ole epäilystäkään: Yhdysvallat on hyökkäyksen kohteena.

Jakso 2
Etelätorni – Tiistai 7. syyskuuta klo 22.00
Uusinnat ke 8.9. 21.00 ja la 11.9, klo 18.00 

Kun kuulutus kehottaa ihmisiä jäämään paikoilleen, etelätornissa seurataan sokissa pohjoistornin paloa. Toisen koneen törmäyksen jälkeen etelätornissa olevien siviilien täytyy löytää keino paeta turvaan yläkerroksista. Katutasossa ensihoitajilla on vastassaan loukkaantuneiden ja menehtyneiden uhrien tulva, ja heille tulee kiire saada pelastettua mahdollisimman moni.

An aerial view of ground zero burning. (Photo Credit: NIST)

Jakso 3
Romahdus – Keskiviikko 8. syyskuuta klo 22.00
Uusinnat to 9.9. 21.00 ja la 11.9, klo 19.00 

Seuraamme päivän kauhunhetkiä kahden lentokoneen törmättyä World Trade Centeriin. Lento 77 törmää Pentagoniin. Lento 93 on kaapattu ja suuntaa kohti Washingtonia. Todistamme Washington D.C:n sotilashenkilökunnan sankarillisia tarinoita sekä United 93 -lennon matkustajien epätoivoista henkiinjäämistaistelua. New Yorkissa etelätorni romahtaa, mikä johtaa uhrien määrän räjähdysmäiseen kasvuun.

Jakso 4 
Pilvi – Torstai 9. syyskuuta 22.00 
Uusinnat pe 10.9. 21.00 ja la 11.9. klo 20.00

Etelätornin romahdettua eloonjääneet ajautuvat erilleen valtavan pölypilven nielaistua heidät sisäänsä. Ihmiset yrittävät ymmärtää tapahtunutta ja etsiä epätoivoisesti läheisiään. Pölyn laskeuduttua pohjoistornin romahduksen jälkeen näemme tunteikkaita jälleennäkemisiä ja sydäntäriipaisevia menetyksiä.

Ground zero burning after the September 11 terrorist attacks. (Photo Credit: NIST)

Jakso 5
Löydän sinut kyllä – Perjantai 10. syyskuuta klo 22.00
Uusinta la 11.9. klo 21.00

Pelastajat näkevät ground zeron valtavan rauniokasan ja miettivät, voiko kukaan enää olla hengissä. Yksi palomiesten ryhmä, joka oli sisällä pohjoistornissa sen romahtaessa, onnistuu selviämään hengissä kuin ihmeen kaupalla. Nyt he ovat ansassa ja lähettävät avunpyyntöjä radiolla, kun muut palomiehet taistelevat aikaa vastaan heidän yrittäessään paikantaa ja pelastaa ”veljensä” vaarallisista ja epävakaista raunioista.

Jakso 6
Kaikki on poissa – Lauantai 11. syyskuuta klo 22.00

Tornien romahduksen jälkeen kaksi entistä merijalkaväen sotilasta ja entinen ensihoitaja suuntaavat ground zerolle etsimään eloonjääneitä. Yhdessä he paikantavat Port Authorityn poliisit, jotka ovat jääneet loukkuun 15 metrin syvyyteen raunioiden alle. Oman henkensä riskeeraamalla ja vastoin kaikkia todennäköisyyksiä vapaaehtoiset onnistuvat yhdessä päivän uskaliaimmista ja inspiroivimmista pelastusoperaatioista.

Bin Ladenin kovalevy – Sunnuntai 12. syyskuuta klo 22.00

Kovalevyt, jotka löydettiin rakennuksesta, jossa Osama bin Laden tapettiin, paljastavat aivan uusia seikkoja miehen yksityiselämästä. Näihin tiedostoihin on vasta nyt salausluokituksen poistuttua päästy käsiksi ja voitu tutkia ja avata. Asiantuntijat käyvät läpi 470 000 digitaalista tiedostoa kartoittaakseen massamurhaajan ajatuksia ja suunnitelmia. Dokumentissa valotetaan ja tutkitaan Osama Bin Ladein ristiriitaista henkilöä, perhesuhteita sekä väkivallan ja tuhon perintöä, jota hän elämänsä aikana kylvi maailmaan.

Vastaa