NetFlix arvostelu: Meren katedraali

Ajankohtaista Arvostelu Netflix

Espanjalainen NetFlix sarja La Catedral del Mar vie katsojan 1300-luvun Espanjaan jylhien linnojen ja kauniin Espanjan maisemiin – mutta eläminen 1300-luvun Espanjassa oli hieman erilaista kuin nykypäivänä. Käytännössä vain aatelisilla oli valtaa, ja kauppiailla rahaa – ja muut olivat pitkälti orjan asemassa. Siitä tämä sarja kertookin, kuinka Espanyolin suvusta kehittyy maaorjasta lähtien jotain muuta.

Sarja perustuu Ildedonso Falconesin saman nimiseen romaanin keskiaikaisesta Barcelonasta ja sen eri säätyjen välisistä suhteista.

Arnau Estanyol, katalonialainen maaorjan poika, saa alkunsa traagisissa olosuhteissa. Arnaun isä pelastaa poikansa varmalta turmiolta, ja he pakenevat yhdessä Barcelonaan – kaupunkiin, jossa riehuvat sota ja inkvisitio. Barcelona oli jo 1300-luvulla tärkeä kaupunki, mutta vailla kunnon satamaa, ja täysin riippuvainen alueen maanviljelijöiden sadoista – maanviljelijöiden, jotka eivät edes omistaneet maataan, ja joilla ei käytännössä ollut mitään oikeuksia, he olivat maaorjia.

Arnau varttuu aikuiseksi mieheksi ja tekee lujasti töitä noustakseen sosiaalisessa hierarkiassa ja saavuttaakseen vapaan miehen aseman. Hänen hurja elämäntarinansa kietoutuu yhteen Santa María del Marin kirkon vuosikymmeniä kestävien rakennustöiden etenemisen kanssa.

1300-luvuna Barcelonassa alin ihmisluokka olivat orjat, sitten tulivat käsityöläiset joilla oli ammatti, eri ammattikillat, kauppiaat, aateliset, papisto ja kuninkaalliset. Orjilla ei ollut mitään oikeuksia, mutta jos orja pystyi asumaan ja elämään Barcelonassa yli vuoden, tuli hänestä vapaa ihminen, kaupunkilainen, jolla oli mahdollisuus hakeutua oppiin käsityöläiselle.

Naimisiin meneminen oli myös tuohon aikaan erilaista kuin nykyään, mutta katselemalla tällaista historiallista sarjaa, antaa se näkökantaa moneen nykyaikaiseen tapaan ja kulttuurin ominaisuuksiin – jos kerta 1300-luvun Espanjassa oli ihan ok naittaa tytär kenelle tahansa rahan ja vallan vuoksi, niin sama jatkui satojen vuosien ajan ympäri Eurooppaa- ja kuka sanoo, ettei sitä tapahtuisi yhä?

Meren katedraali on elävä kuvaus suuruudenajan Barcelonasta, tärkeästä kauppa- ja merenkulkukaupungista, jota leimaavat yhteiskunnalliset vääryydet ja uskonnon järkkymätön valta. Sarjassa käsitellään myös näkyvästi miehen ja naisen välistä suhdetta 1300-luvun Espanjassa, ja sitä, että naisella ei ollut minkäänlaista sananvaltaa missään tilanteessa ja miehet saivat tehdä naisille aivan mitä halusivat – onneksi näin ei ole enää, mutta sarjan tapahtumat saattavat tuntua jollekin katsojalle liian raastavina. Sarjaa kuvattiin oikeissa paikoissa Barcelonassa.

Sarjassa on niin romantiikkaa, sotaa, taisteluja, rutto ja juonittelua – mutta myös tarina, jonka vuoksi me suosittelemme sarjaa katsottavaksi, jos tykkää historiallisista tv-tuotannoista. Se kertoo myös kahden lapsen tarinan omille suunnilleen elämän viedessä heitä erilleen. Se kertoo myös tarinan kostosta ja sen toteuttamisesta. Rahan valta on aina ollut monessakin suhteessa ratkaiseva siinä, mitä maailmalla tapahtuu.

Pääosissa nähdään Aitor Luna, Daniel Grao, Michelle Jenner, Gines Garcia Millan, Oscar Hernandez, Alain Hernandez, Jose Maria Pou jne.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Vastaa