NBA:n parhaat eurooppalaiset pelaajat

Ajankohtaista

Yhdysvaltain National Basketball Association eli NBA on koko maailman kovatasoisin koripalloliiga. Sieltä löytyykin valtava määrä huipputason osaamista, ja liigassa valokeilaan nouseminen vaatii todellista lahjakkuutta ja täydellistä omistautumista lajille. Tähän jokainen koripalloilijan unelmaliigaan on päässyt mukaan pelaajia kymmenistä eri maista. Parhaimmillaan pelaajia on ollut yhdellä kaudella yli 40 eri valtiosta. Myös Euroopasta on matkustanut meren toiselle puolelle koripalloilijoita tavoittelemaan ammattilaisuraa. Osa heistä on siinä onnistuneet komeasti.

Kaikkein parhaat pelaajat liigassa ovat perinteisesti tulleet Yhdysvalloista. NBA:n ehdoton ykkönen on tällä hetkellä LeBron James, joka on kantanut kruunuaan jo pidemmän aikaa. ”King” James kuuluu myös maailman parhaiten tienaaviin urheilijoihin: hänen vuositulonsa ylittävät 88 miljoonaa dollaria. NBA:n top-listoille on kuitenkin yltänyt pelaajia myös muualta. Tästä artikkelista voit lukea, ketkä ovat NBA:n parhaat eurooppalaiset pelaajat!

Kaikkien aikojen menestynein: Nowitzki

NBA:sta ja eurooppalaisista koripalloilijoista puhuttaessa ei voida olla mainitsematta Dirk Nowitzkia. Tämä vuonna 1978 syntynyt, 213-senttinen saksalainen ammattipelaaja on kaikkein aikojen menestynein eurooppalainen pelaaja NBA-kentillä. Ison laitahyökkääjän ja sentterin paikkoja pelannut Nowitzki ilmoitti huhtikuussa 2019 lopettavansa loistokkaan uransa.

Hänet tunnettiin upean työmoraalin omaavana suurisydämisenä jättiläisenä. Pelissä hän oli erityisen vahva heitoissa ja oli myös kivikova levypallopelaaja. Debyytin liigassa hän teki 20-vuotiaana ja pelasi koko NBA-uransa Dallas Mavericksin pelipaidassa. 1 400 pelattua peliä ja 31 000 pistettä tekevät hänestä koko liigan kuudenneksi eniten pisteitä tienanneen pelaajan.

Nowitzki on ensimmäinen pelaaja Euroopasta, joka valittu liigan parhaaksi pelaajaksi – eurooppalainen koripalloyleisö jää varmasti kaipaamaan hänen näytöksiään NBA-kentillä!

Espanjan NBA-veljekset

NBA:n parhaat eurooppalaiset pelaajat -listaan kuuluvat varmasti Gasolin veljekset Pau ja Marc – Barcelonalaisen perheen kasvatit. Vuonna 1980 syntynyt Pau Gasol on pelannut liigassa jo vuodesta 2001 alkaen. 213 senttiä pitkä mies on kentällä iso laitahyökkääjä, ja on yksi kaikkien aikojen parhaista kyseistä paikkaa pelanneista eurooppalaisista. Hän on pelannut myös sentterinä.

Pau on erityisen vahva korin alla, mutta pelaa taitavasti sekä ulko- että sisäpeleissä. Hän on pelannut pitkän NBA-uransa aikana kuudessa eri joukkueessa ja voittanut kaksi sarjamestaruutta. Vuodesta 2019 alkaen hän on edustanut oregonilaista Portland Trail Blazers -joukkuetta.

Nuorempi veli, vuonna 1985 syntynyt Marc Gasol, taas siirtyi Espanjasta NBA:han pelaamaan vuonna 2008. 216 senttiä pitkä sentteri pelasi kymmenen vuoden ajan Memphis Grizzliesissä, jossa myös isoveli on näyttänyt taitojaan. Vuonna 2019 Marc kuitenkin siirtyi edustamaan Toronto Rapstors -joukkuetta. Marcista on kuoriutunut vähintään isoveljensä veroinen pelaaja, jos ei parempikin. Hän omaa erinomaisen pelisilmän ja liikkuu hyvin myös puolustussuuntaan.

Nuoremman sukupolven eurooppalaiset huippunimet NBA-kentillä

NBA:n parhaat eurooppalaiset pelaajat ovat saaneet viimeisinä vuosina lisäystä joukkoonsa: yksi tämän hetken kovimmista nimistä on kreikkalaisnigerialainen, vuonna 1994 syntynyt Giannis Antetokounmpo. Tämä 211-senttinen uskomattoman taitava koripalloilija pelaa pienen laitahyökkääjän paikkaa. Dominoivaa pelaajaa kutsutaan usein nimellä ”Greek Freak”. Hän on pelannut vuodesta 2013 lähtien Milwaukee Bucksin riveissä. Vuonna 2019 Antetokounmpo valittiin NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi ja mukaan ykköstähdistökentälliseen. Nuori pelaaja onkin lennähtänyt liigan 7. kovatuloisimmaksi pelaajaksi 43,2 miljoonan dollarin vuosituloillaan.

Kannattaa seurailla myös latvialaisen Kristaps Porzingis urakehitystä, sillä hän kuuluu oman ikäluokkansa lahjakkaimpiin pelaajiin. Vuonna 1995 syntynyt Porzingis pelaa ison laitahyökkääjän paikalla. 221 sentin mittainen järkäle siirtyi vain 15-vuotiaana yksin Espanjaan pelaamaan, mistä hänet bongattiin NBA:han. Nuorukainen kärsi vuonna 2018 vakavan polvivamman, ja joutui olemaan sivussa pelikentiltä lähes vuoden ajan. Nyt hän on kuitenkin palannut takaisin entistä parempana! Dallas Mavericksissa pelaavasta Porzingista saadaan varmasti kuulla vielä paljon.

Suomen oma tähtipoika

Suomalaiset seuraavat suurella mielenkiinnolla Lauri Markkasen, yhden tämän hetken kuumimmista pelaajista, käänteitä NBA-kentillä. Vuonna 1997 syntynyt Markkanen otettiin mukaan liigaan vuonna 2017 historialliselta 7. varauspaikalta. Hän pelaa Chicago Bulls -joukkueen kokoonpanossa. Ison laitahyökkääjän ja sentterin paikkoja pelaava 213-senttinen Markkanen rikkoi heti ensimmäisellä kaudellaan useita joukkueensa tulosennätyksiä.

Hänen on hengittänyt urheilumaailman tuulia pienestä pitäen, sillä koko perhe on hyvin urheilullinen. Laurin äiti on pelannut koripalloa maajoukkuetasolla, ja veljen lupaava ura koripallon parissa tyssäsi vain loukkaantumiseen. Isä sen sijaan on vaikuttanut jalkapallon puolella. Suomalainen tunnetaan meren toisella puolella myös nimillä ”King in the North” ja “The Markksman”. Hänen tulevaisuutensa NBA:ssa näyttää todella kirkkaalta, ja onkin melko varmaa, että NBA:n parhaat eurooppalaiset pelaajat saavat hänestä seuraa pian.

Markkanen teki debyyttinsä liigassa muutamaa vuotta aiemmin kuin kaikkein parhaana eurooppalaisena pelaajana tunnettu Nowitzki. Heitä onkin vertailtu paljon keskenään – myös itse Nowitzkin toimesta. Monien mielestä Markkanen on nopeampi, taitavampi ja parempi liikkumaan kuin Nowitzki oli samassa iässä. Kuitenkin jää nähtäväksi, pystyykö hän osoittamaan samanlaista kurinalaisuutta ja työmoraalia kuin Nowitzki. Lauri Markkanen on joka tapauksessa suomalaisen koripallon tämän hetken kiinnostavin kortti. Moni suomalainen koripallon ystävä onkin valmis käyttämään vedonlyöntibonuksensa tämän kotimaisen tähtipelaajan menestystä seuratessa.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa