OCO2498
Audrey Tautou as COCO CHANEL and Alessandro Nivola as BOY CAPEL in Anne Fontaine’s COCO AVANT CHANEL. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION.

Parhaat Power woman -elokuvat

Elokuvat Luettavaa

Joulun ajan hempeilyt ja perhekeskeisyys sekä mahdollisesti kaavoihin kangistuneet sukupuoliroolit keittiön puolella voivat ajaa naispuoliset perheenjäsenet hakemaan lohtua voimanaisten parista. Onko olosi matalaksi litistetty kuin kaulittu piparkakkutaikina? Lässähtänyt joulupulla?

Tuuleta mieltäsi ja mielikuvitustasi näiden elokuvien parissa, niin saat roolimalleiksi muitakin naisia kuin aiempien sukupolvien pirttien lämmittäjät. Sukulaisnaisesi ovat varmasti olleet upeita hahmoja ja tehneet ajassaan sen minkä silloin on ollut välttämätöntä perheen selviytymiselle, mutta ajat ovat nyt toiset.

Uusia kokemuksia ja vahvoja naishahmoja

Ajatuksesi voivat muutenkin tarvita tuuletusta joulun ajan perinteiden jäljiltä, joten ravistele mökkipölyt mielestäsi ja avaa vaikkapa virtuaalinen casino. Saunan lämmityksen ja piparien paiston jälkeen on mukavaa irroitella vähän kansainvälisemmissä tunnelmissa. Internetin digitaalisilla pelipöydillä pelaaminen on muuten kasvanut hurjaa vauhtia, joten jos et ole vielä näitä pelipöytiä kokeillut, käypä kurkkaamassa! Kai haluat kokea sen saman onnen tavoittelun tunteen kuin kanssasiskot ja -veljet.

Hongkongilainen Asian Tatler -lehti on listannut parhaat naisia inspiroivat elokuvat. Tässä esitellään muutama listauksen puhuttelevimmista rainoista, jotka ravistelevat naisia ylittämään omat rajansa ja nousemaan ansaitsemaansa asemaan.

Muodin ja politiikan lasikattojen rikkojat

Muotimaailmaan sijoittuva Coco before Channel (2009) lienee tuttu muotimerkin ystäville. Elokuvan pääosassa hurmaa ihana Audrey Tautou, joka on vakuuttanut taidoillaan myös elokuvissa Amelie ja Da Vinci koodi. Coco Chanelin tarina onkin tutustumisen arvoinen.

Hän vietti lapsuutensa orpokodissa ja työskenteli nuorena kabaree-laulajana. Tällöin hän sai ensimmäisen kosketuksensa yläluokan maailmaan miesystävän kautta, mutta kyseenalaisti paljon sen ajan konventionaalisesta tapakulttuurista. Nykyajan näkökulmasta lienee kiinnostavaa ymmärtää, että hänen järisyttävimpiä esittelyjään muotimaailmalle olivat naisten housut. Syynä housuinnostukseen Coco Chanel sanoo olleen sen, ettei hame päällä voinut ratsastaa hevosella.

Elokuva Iron Lady vuodelta 2011 kertoo Britannian ensimmäisen naispääministerin elämästä ja taistelusta vallan huipulle. Elokuvan pääosaa näyttelee erittäin uskottavan roolisuorituksen tekevä Meryl Streep. Hän vakuuttaa Thatcherin roolissa ja katsojalle välittyy hyvin sekä uran luomisen vaikeudet että vallan kahvassa pysymisen haasteet. Britannia ei ole koskaan ollut poliittisesti mikään rauhallinen ja tyven saarivaltio.

Tieteen ja kirjallisuuden uranuurtajat

Tiedenaisia kiinnostanee erityisesti elokuva Hidden Figures (2016), joka kertoo kolmesta NASAlle työskennelleestä mustasta naisesta. He olivat kuulentojen menestyksen mahdollistaneiden laskelmien takana. Elokuva sijoittuu 1960-luvulle ja kertoo puhuttelevaa ajankuvaa sekä rotuerottelusta että naisten asemasta tieteessä. Astronautti John Glennin matkan maan kiertoradalle turvanneen trion tarina on entistäkin kiehtovampi, kun samaan aikaan National Geographic on tuottanut kuulentojen alkuvuosiin liittyvän sarjan The Real Stuff, jossa näitä mustia tiedenaisia ei näy. Kyseisessä sarjassa naiset ovatkin kulisseja, joiden lentäjä- ja astronauttihaaveet kuitataan lauseeseen ”olemmehan me lennättäneet simpanssinkin avaruuteen – miksei sitten naisen?”

Vastaa