Suomalaisten e-urheilijoiden menestys lisännyt kiinnostusta elektroniseen urheiluun

Ajankohtaista

Elektroninen penkkiurheilu on ilmiö, joka on yleistynyt nopeasti maailmalla ja myös meillä Suomessa. Yhä useammat ovat kiinnostuneita seuraamaan maailman taitavimpien pelaajien taidonnäytteitä peleissä. E-urheilu kattaa lukemattoman joukon pelejä, mutta aivan erityisen tiiviisti Suomessa seurattavia videopelejä ovat muun muassa CS:GO, Overwatch ja Call of Duty sekä aivan uusi markkinoille tuleva Valorant.

Suomalaisten kiinnostuksen kasvaessa myös online-kasinot ovat lisänneet tarjontaansa elektronisen urheilun osuutta vedonlyöntisivuilllaan. On luonnollista, että tiettyä lajia tiiviisti seuraavat haluavat myös kokeilla onneaan veikkauksen parissa. Erittäin laaja vedonlyöntikohteiden kirjo löytyy muun muassa osoitteesta https://vulkanbet.com/fi/esports. Sivustolta löytyvien veikkauskohteiden joukosta löytyy Starcraft II:n, Dota 2:n ja Overwatchin kaltaisia taisteluareenapelejä, Hearthstonen kaltaisia strategiapelejä ja Fortniten kaltaisia selviytymispelejä — sekä kaikkea näiden väliltä. Live-kohta sivustolla näyttää myös, mitä otteluja käydään parhaillaan läpi. 

Tunnetko nämä suomalaiset e-urheilujoukkueet?

Counter-Strike on yksi kaikkien aikojen suosituimmista tietokonepeleistä. Monia suomalaispelaajiakin on nähty maailman kärkipelaajien joukossa vuosien saatossa. Siinä missä pelaaminen miellettiin takavuosina vielä pelkäksi harrastukseksi, on nyt vihdoin havahduttu siihen, että ammattitasolla pelaavat voivat tienata sillä jopa elantonsa. 

Merkittäviä rahasummia tahkoavia ammattilaistason pelaajia on Suomessakin vuosi vuodelta enemmän. Esimerkkeinä tästä on CS:ää tätä nykyä ENCE:n riveissä pelaava Miikka Kemppi, jonka palkintorahoista saadut vuositienestit olivat 180 000 euron luokkaa vuonna 2019, sekä PUBG:tä pelaava Jere Kauppinen, joka on voittanut kansainvälisistä peliturnauksista arviolta 150 000 euroa. Kenties kaikkein huikeimmat tulot tahkosi pari vuotta sitten Topias Taavitsainen, joka pelaa Dota 2 -strategiapeliä suomalaisessa OG-joukkueessa. Miehelle kertyi verotettavaa tuloa vuonna 2018 uskomattomat 1,7 miljoonaa euroa. 

OG

Taisteluareenapeli Dota 2 on useimmilla vedonlyöntialustoilla tarjolla vakiona, sillä sitä seuraavat miljoonat katsojat ympäri maailmaa. Yksi lajissa parhaiten menestyneistä joukkueista on viisihenkinen OG, jonka joukkueen jäsenistä kaksi ovat suomalaisia. Topias Taavitsainen ja Jesse Vainikka olivat mukana joukkueessa sen voittaessa vuonna 2018 Dota 2:n maailmanmestaruuden. Monelle e-urheilua vähemmän seuraavallekin parivaljakko on jäänyt mieleen siitä, että presidentti Sauli Niinistö kutsui heidät maailmanmestaruuden voiton jälkeen Linnan juhliin juhlistamaan itsenäisyyspäivää.  OG ei varsinaisesti ole suomalainen joukkue, mutta se on noussut nykyiseen menestykseen Dota 2 pelissä nimenomaan joukkueen suomalaisten avulla ja nyt Dota 2 joukkueen lisäksi entinen ENCEläinen Aleksi Virolainen toimii in-game-leaferina OG:n CS:GO joukkueessa.

HAVU

Tällä hetkellä eräs kuumimmista suomalaisista elektronisen urheilun joukkueista on Counter-Strikeä pelaava HAVU Gaming, joka on niittänyt menestystä jo useissa kansainvälisissä peliturnauksissa. Yhdysvalloissa nykyään asuva joukkue kisaa nyt paikallisessa miljoonaliigassa voitosta. Alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa siltä, että HAVU on nyt nousemassa Suomen kaikkien aikojen menestyneimmäksi e-urheilujoukkueeksi.

ENCE

Suomalaisen elektronisen urheilun huipulla kaikkein terävintä kärkeä edustaa joukkue nimeltä ENCE, joka on Counter-Strikessä kansainvälistä huipputasoa. Se on pärjännyt erinomaisesti maailmalla monissa peliturnauksissa: joukkue kaatoi mm. maailman kolmanneksi parhaan Counter-Strike-joukkueen suoraan kahdessa kartassa, uutisoi https://www.is.fi/digitoday/esports

Joukkueen arvostuksesta kertoo jotain myös se, että YLE on esittänyt ENCEn pelejä TV-kanavillaan. Vaikka ENCE ottaa yhä aktiivisesti osaa kansainvälisiin CS-kiertueisiin, tiedotti Ilta-Sanomat hiljattain ENCE:n päätöksestä lähteä kokeilemaan siipiään myös League of Legends -pelissä. Brandsomen tilasto kertoo ENCE:llä olevan peräti 239 900 seuraajaa, joten on todennäköistä, että myös League of Legendsin suosio tulee lisääntymään tämän myötä lähivuosina sekä e-penkkiurheilun että vedonlyönnin saralla.

Elektronisen urheilun sisältöä tuotetaan Suomessa yhä enemmän

Suuret turnaukset välitetään Twitch-suoratoistopalvelussa, joka on jo monelle e-urheilun ystävälle tuttu alusta. Elektronista urheilua kohtaan kasvaneen kiinnostus on kasvanut hurjaa tahtia. Sponsoroinnin ja viestinnän tutkimusyritys Sponsor Insight uutisoi, että 18–29–vuotiaiden miesten keskuudessa suosituin urheilulaji on e-urheilu: peräti 53 prosenttia oli kiinnostunut e-urheilusta, kirjoitetaan https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset-sivustolla.

Suosion ovat huomanneet kuitenkin myös suomalaiset puhelinoperaattorit. Muun muassa Elisalla ja Telialla on nykyään tarjota myös sisältöä e-urheilua seuraaville. Lisäksi ne pyrkivät muutenkin aktiiviseen toimintaan elektronisen urheilun parissa. Telia tarjoaa esimerkiksi Esports-paketin, jonka myötä katsojat pääsevät seuraamaan myös pienempiäkin e-urheiluturnauksia. Elisa puolestaan suunnittelee merkittävän kansainvälisen BLAST Premier -kiertueen järjestämistä Suomessa. Kiertueen aikana tullaan kilpailemaan Counter-Strike: Global Offensivessa ja palkintopotti liikkuu miljoonissa euroissa. On varmaa, ettei tuleva elektronisen urheilun kiertue jää viimeiseksi Suomessa — tämä on vasta alkua.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged