Egypt’s forward Mohamed Salah is marked by South Africa’s midfielder Dean Furman (R) during the 2019 Africa Cup of Nations (CAN) Round of 16 football match between Egypt and South Africa at the Cairo International Stadium in the Egyptian Capital on July 6, 2019. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP)

Urheiluvedonlyönti ja suoratoisto

Ajankohtaista Luettavaa Suoratoisto

Muistatko vielä ajat, kun televisiosta ei tullut kuin lauantaisin kello 16.45 alkaen Englannin valioliigan ottelu, talvisin hiihtoa ja mäkihyppyä ja kesäisin yleisurheilua televisiosta. Siihen aikaan ei ollut nettiä, ei suoratoistoa, eikä edes älypuhelimia. Niistä ajoista ollaan tultu pitkä matka ja muutama vuosikymmen ja tänäpäivänä tarjontaa on jopa valinnanvaikeuksiin saakka. Silloin 90-luvun alussa urheiluvedonlyönti ja sen seuraaminen olivat melkoista salapoliisityötä ja tärkein tietolähde oli Veikkaaja-lehti, kun taas nykyään kymmenet erilaiset nettisivustot, sosiaalisen median kanavat ja vastaavat tarjoavat tietoa jopa sellaisella tahdilla, ettei niitä kukaan ehdi kaikkea läpikäydä. Sen lisäksi, että kanavia on entistä enemmän, myös urheilulajeja on tarjolla entistä enemmän. Käydään tässä vähän läpi Suomessa yleisimmin nähtävien ja katseltavien suoratoistokanavien urheilutarjontaa.

Suomalaisia esimerkiksi on jo vuosikymmenien ajan kiinnostaneet moottoriurheilulajit, niistä varsinkin F1-kisat ja WRC-ralli. Formulat ovat vaihtaneet vuosien varrella useamman kerran kotiaan eli kanavaansa, ja tätä nykyä F1-lähetykset ovat nähtävillä Viaplayn kanavilla. Vedonlyönti kohteiden monimuotoisuuden joukosta F1-kisat löytyvät voittajavetojen ja kuski vs kuski vetojen tyylisinä mahdollisuuksina aina kun kisoja ajetaan. Ylläolevassa kuvassa sensijaa on Formula E, jotka nekin ovat tulleet entistä kovemmalla tohinalla eteenpäin, myös sinne vedonlyöntilistoille. Sähköformuloita on aiemmin näkenyt Suomessa ainakin Eurosportin kanavilla.

Kaikista seuratuin: jalkapallo

Kaikista seuratuin, pelatuin ja kiinnostavin laji maailmanmittakaavassa on yhä jalkapallo. Sitä pelataan käytännössä joka puolella maailmaa, ja sillä on yli sadan vuoden perinteet. Se on myös laji, joka on vedonlyönti listojen suosituin – siksi kaikki isompien turnauksen ja pääsarjojen ottelut ovat tarkan seurannan alla, sillä siellä missä raha liikkuu, tapahtuu aina välillä jotain mitä ei pitäisi tapahtua – eli sopuotteluita. Niiden määrät ovat kuitenkin nykytekniikan tultua kuvioihin vähentyneet huomattavasti. Suomessa suurin sopupeliskandaali ei löytynyt jalkapallon, vaan pesäpallon parista.

Koska jalkapallo on niin seurattu, löytyy eri kanavilta eri turnausten seurantaa, ja eri liigojen. Esimerkiksi Viaplayn lauantain ohjelmissa saattaa olla hyvinkin yli 30 ottelua yhtäaikaa katseltavissa eri eurooppalaisten liigojen naisten ja miesten otteluita!

Nousevin laji: Eurheilu

Esports eli Eurheilu on kasvavin uusi laji, mitä seurataan myös suoratoiston välityksellä. Sitä itseasiassa seurataan eniten nimenomaan suoratoiston kautta, eli Twitchin. Mutta monissa maissa on Eurheilu turnaukset päässeet aivan primetime TV-kanaville mm. Suomessa ja USA:ssa. Eurheilu on kilpailullista pelaamista tietokoneilla, konsoleilla, älypuhelimilla. Se saattaa kuulostaa asiaan perehtymättömälle leikiltä, mutta kyllä ammattilaistasolla on tosi kyseessä kun turnauksiin ja otteluiden treenataan joukkueen kanssa useita päiviä yhdessä. Yksittäisessä turnauksessa voi olla miljoonia katselijoita per ottelu, ja turnauksen voitosta voi saada jokainen joukkueen pelaaja miljoonia euroja voittorahoja. Mutta Eurheilu on vielä lapsen kengissään, eikä sen määriä voi verrata jalkapalloon, lentopalloon, koripalloon, tai vaikkapa jääkiekkoon, mutta jopa vahvoilla Kanadan ja USA:n amerikkalaisen jalkapallon, baseballin, koripallon ja jääkiekon alueilla on ollut huomattavissa, että Eurheilu on kiinnostanut nuoria aikuisia enemmän niin itse pelaten, kuin myös vedonlyönti kohteina.

Eurheilu ei kuitenkaan ole sen helpompi tie ammattilaisuuteen kuin mikään muukaan urheilulaji, ja suoratoistokanavilla on saatavilla myös tähän aiheeseen liittyviä dokumentteja, jotka kertovat lajista, ja sen vaatimista uhrauksista pelaajien suhteen. Uusi laji, niin kaikki perusasiat ja organisaatioiden rakenteet eivät ole vielä samalla tasolla kuin monien perinteisten lajien – mutta laji kehittyy ja kasvaa edelleen.

Suomen suosituin: jääkiekko

Tänä keväänä se jälleen todistettiin katselijalukuina: Suomen suosituin TV-laji on yhä jääkiekko, ja mikäs sen parempaa kun tuloksena oli vielä maukas voitto MM-finaalissa kanadalaisista. MTV3:n keräsi nimittäin peräti 3,25 miljoonaa katselijaa tuolle ottelulle. Yleensä jääkiekkoa tulee myös useilta kanavilta, ja kyse on enemmänkin haluatko seurata kotimaista liigaa, NHL:ää tai vaikkapa Ruotsin, Saksan, Sveitsin ja Norjan liigaotteluita – kaikkia näitä on nähtävillä nykyään suomalaisilla suoratoistokanavilla.

Jääkiekko kuuluu suomalaisten ”perimään”, koska se on yksi niitä lajeja joita pelataan jalkapallon ja koripallon ohella myös kouluissa. Jääkiekossa on myös tullut Suomeen menestystä, joka on lisännyt lajin nostetta maassa, kun vastaavasti jalkapallossa Suomi ei ole hirveästi maailmalla menestynyt. Viime vuosina kuitenkin Suomen maajoukkue Huuhkajat, ovat menestyneet jo paremmina ja pelanneet tiukkoja pelejä Euroopan parhaita joukkueita vastaan – ehkä jonain päivänä suomalaisille tulee myös jalkapallossa maajoukkueena onnistumisia, ainakin Euroopan tasolla.

Urheilu tänään

Jotta tämän hetken urheilutarjonnasta saisi mitään käsitystä, niin tässä on tämän kirjoituspäivän lajikirjoa eri kanavilta listattuna: CMore jääkiekko, ravit, MM-ralli, EM-ralli, yleisurheilu, EUFA Nations League jalkapallo, F-Cup rallisarja, La Liga, Tennis, Extreme E. Eurosport: LeMans 24h, vakioautot, pyöräily, tennis, melontapujottelu, ratsastus, Formula E, kiipeily, miekkailu, jousiammunta, superbike, Golf. Viaplay: NHL, Bundesliga, koripallo, F1, Darts, ja näiden lisäksi mm.- Extreme kanavalta nähtävillä Driftingiä…. ja nämä vain nopeasti listattuna tälle päivälle perus suoratoistokanavilta.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa