Vinkkejä talven jaksamiseen

Ajankohtaista

Koska talven pimeät kuukaudet ovat monelle vaikeita, ajattelimme näin perjantain kunniaksi tehdä pienen listauksen asioista, joilla pimeät kuukaudet ovat helpompia selättää, missä sitten oletkaan. Osa näistä asioista on täysin ilmaisia, osa vaatii pientä panostusta ja osa kenties jopa pientä muutosta omiin arjen rutiineihin.

Uni ja ahdistus

Monet meistä nukkuu liian vähän. Me myös stressaamme helposti asioista, jotka eivät ole omissa käsissämme sekä ahdistumme maailman nopeasti vaihtuvista tilanteista ja maailman tilasta.

Ei ole yksinkertaista taikakeinoa saada kaikkia asioita oman pään sisällä kuntoon kerralla, mutta aina voi kokeilla yhtä asiaa kerrallaan ja aloittaa mielellään luonnon kautta. Esimerkiksi kokeilemalla CBD-öljyä, jonka kerrotaan auttavan sekä unettomuuteen että ahdistukseen. Lue lisää jos tuntuu, että tällainen luonnontuote voisi olla kokeilemisen arvoinen. Varsinkin jos kärsit tai tunnet olevasi ahdistunut, niin ei kokeilemien varmaan pahaksikaan ole.

Toisaalla unen vähyyteen voi vaikuttaa myös omat tavat, kuten kuinka myöhään illalla syöt vielä raskaampaa ruokaa, tai katsotko sängyssä televisiota tai tsekkaatko vielä älypuhelimesi viestejä juuri ennen nukkumaan menoa. Parasta olisi jos voisit rauhoittaa itsesi hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Vaikka ottaa sen hampaidenpesun hyväksi välietapiksi, jonka jälkeen et enää tarkista viestejä etkä aloita uuden Netflix sarjan katsomista. Omaan itseensä panostaminen kannattaa, varsinkin unen suhteen, sillä me kaikki tarvitsemme unta.

Unen tarve on meille kaikille yksilöllistä, mutta sadat tutkimukset unien suhteen kertovat meille kuitenkin lähtökohdat. Tyypillisesti aikuisen ihmisen katsotaan tarvitsevan unta noin 7–9 tuntia vuorokaudessa, mutta tunnetaan myös tapauksia, joissa ihminen tarvitsee unta selvästi enemmän tai vähemmän.

Pimeys vie energiat

Miksi pimes vaikuttaa osaan meistä niin paljon, miksi puhumme kaamosväsymyksestä? Suurin syy lienee se tosiasia, että pohjoisella maapallon puoliskolla talvella on pitkä pimeä talviaika, jolloin aurinkoa on saatavilla huomattavasti vähemmän kuin kesäaikaan. Se tarkoittaa, että aamuisin ei pääse heräämään aurinkoiseen aamuun, vaan pimeään ja harmaaseen, ja se tarkoittaa, että aivomme eivät herää. Siihen auttaa kirkasvalolamppu ajastettuna aamuksi. Kirkasvalolamppu huijaa aivomme luulemaan, että aurinko nousee. Kirkasvaloksi saa kutsua laitetta, jonka valomäärä on vähintään 2 500 luksia. Normaalisti sisävalaistus on alle 500 luksia. Kirkasvalolamppu matkii auringonvaloa, mutta siinä ei ole auringon valon mukana tulevaa uv-säteilyä. Jo alle puoli tuntia kirkasvaloa päivässä riittää.

Vinkki: Jos paino nousee ja makeanhimo kasvaa lisääntyvän hämärän mukana, kannattaa kokeilla kirkasvalolamppua. Jotkut ovat huomanneet, että ylimääräinen valo auttaa heitä panemaan stopin ylimääräiselle herkuttelulle.

Resetoi aivot ja silmät

Jos tykkäät katsoa elokuvia ja pelata tietokone tai mobiilipelejä, tiedät, että silmät ja pää väsyvät. Oletko sen vastapainoksi koska viimeksi käynyt ulkona kävelyllä? Se, että me ihmiset olemme asuneet satoja vuosia kaupungeissa ei ole saanut luontoa meistä ulos, eli me olemme oikeasti vieläkin kiinni siinä. Se tulee esille, jos lähdemme vaikka vain puoleksi tunniksi kävelylle puistoon tai metsään. Metsän ja luonnon äänet ja kokonaisuus auttavat silmiämme, aistejamme ja aivojamme nollautumaan, latautumaan. Jaksat taas kävelyn jälkeen paljon paremmin. Kyse ei siis ole vain liikunnasta, vaan paljon suuremasta ja kokonaisuutta enemmän auttavasta asiasta.

Kävelylenkki auttaa aivosolujen tuotantoa ja yhteyksiä. Kävely myös edistää sydämen terveyttä vilkastuttamalla verenkiertoa ja aktivoimalla lihaksistoa. Vaikka et juokse, tai muutenkaan riuhdo kävellessä, poltat kehosi rasvavarastoja! Kävely edistää siis myös painonhallintaa ja luustosikin hyotyy siitä. Pienikin kävely säännöllisesti pienentää lonkkaluiden haurastumisen riskiä peräti 40%. Ja kävelylenkki ei edes maksa mitään, joten se on omaan terveyteen liittyvä maksimaalinen hyötyliikunta!

Unohda energiajuomat

Vaikka monesta tuutista on kerrottu energiajuomien haitoista liittyen niiden sokeripitoisuuteen, on hyvä tietää myös, että niiden antama energialataus on lyhytaikainen. Hyväkään energiajuoma ei anna lisäbuustia kuin pariksi tunniksi. Sen huonopuoli on sitten, että sen parin tunnin jälkeen väsymys tulee kahta pahempana. Eli mieti ensi kerralla ottaessasi energiajuomaa, onko sinulla sitten parin tunnin päästä oikeasti mahdollisuus levätä, vai iskeekö se väsymys silloin vielä vaikeammassa paikassa. Yksi vaihtoehto on ottaa 15-20 minuutin nokoset. Eli mene rauhalliseen paikkaan, silmät kiinni ja puhelin herättämään vartin päästä. Jos nukahdat niin fine, jos torkut niin fine – kunhat et nuku pidempää tovia, se nimittäin sitten voi sekoittaa työunesi.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Vastaa