Station Eleven Station Eleven

Arvostelussa HBO Maxin 10-osainen tieteissarja Station Eleven

Ajankohtaista Arvostelu HBO Max Sarjat Suoratoisto

Vuonna 2021 ilmestynyt Station Eleven on Maxilla nähtävä 10-osainen tieteissarja rajun pandemian jälkeisestä maailmasta. Kyseinen pandemia on paljon pahempi kuin korona, ja tuloksena on autioinut maailma – melkein.

Sarja keskittyy erityisesti taiteen ja ihmiskunnan selviytymiseen vaikeina aikoina. Se tutkii syvällisesti ihmisluonteen monimutkaisuutta ja sitä, miten taide voi tuoda toivoa ja merkitystä, vaikka maailma ympärillä romahtaisi. Tv-sarjana Station Eleven on kymmenen jakson mittainen minisarja, jonka on luonut Patrick Somerville (ManiacThe Leftovers).

Sarjan juoni ja teemat

”Station 11” -sarjan juoni seuraa useita hahmoja eri aikakausina. Tarina hyppii ajassa ennen ja jälkeen pandemian, näyttäen, kuinka hahmot sopeutuvat uuteen todellisuuteen. Tärkeä osa sarjan teemaa on taiteen merkitys; erityisesti kiertävä teatteriseurue, joka esittää Shakespearen näytelmiä selviytyjille. Tämä tuo myös omat haasteensa sarjan katselijoille, mutta toisaalta myös tässä tilanteessa luo toiminnallaan tavan esitellä eri henkilöiden taustat.

Sarja käsittelee myös yhteiskunnan haavoittuvuutta ja sitä, miten ihmiset reagoivat kriisitilanteissa. Hahmojen henkilökohtaiset tarinat ja heidän matkansa selviytymisen ja toivon löytämiseen muodostavat sarjan sydämen. Tämä tekee ”Station 11” -sarjasta syvällisen ja ajatuksia herättävän katselukokemuksen.

Hahmot

Sarjan keskeisiä hahmoja ovat Kirsten (Mackenzie Davis/Matilda Lawler), Jeevan (Himesh Patel) ja Clark (David Wilmot). Kirsten on nuori näyttelijä, joka tapaa ensi-illan päättyessä Jeevanin, joka lupautuu saattamaan Kirstenin kotiin. Jeevan puolestaan on entinen journalistista, joka löytää itsensä keskeltä pandemian aiheuttamaa kaaosta. Clark on liikemies, joka johtaa lentokentälle muodostunutta yhteisöä vaikka entisessä elämässän (time before) hän oli toimitusjohtajien kuiskaaja, konsultti.

Näiden hahmojen kautta sarja tutkii erilaisia tapoja selviytyä ja löytää merkitystä uudessa maailmassa. Hahmojen kehitys ja heidän kohtaamansa haasteet tekevät tarinasta koskettavan ja samaistuttavan.

Kaikki alkaa King Lear -teatteriesityksestä, missä pääroolia esittävä näyttelijä Arthur Leader (Gael Garcia Bernal) kuolee keskelle näyttämöä. Näytelmässä sivuroolissa ollut nuori Kirsten (Matilda Lawler) jää kaaoksen jalkoihin, mistä hänet pelastaa yleisössä ollut Jeevan. Jeevanin tarkoituksena on vain saattaa tyttö kotiin, ja jatkaa itse matkaa veljensä luo.

Useimmat päähahmoista ovat tavalla tai toisella toisiinsa linkitettyinä, Chigaco ja näyttelijä nimeltä Arthur Leander liittyy niin Kirstenin, Clarkin kuin myös profeetan (Daniel Zovatto) sekä Elizabethin (Caitlin Fitzgerald) elämään/hahmoihin.

Pääosassa olevan Kirstenin elämä on pienen tytön kasvutarina, ensin Jeevanin kanssa ja sittemmin matkaavan teatterin vetäjän Sarahin (Lori Petty) kanssa. Hän oppii itsestään puolia, jotka voisivat olla toisille pelottavia, ja hänestä tulee varsin voimakas, ja taitava hengissäselviytyjä, post pandemian aikana.

Kaiken kaaoksen keskellä Kirsteniä lohduttaa lahjaksi saatu Station Eleven -niminen sarjakuvakirja, josta nuori tyttö ammentaa selitystä maailman tapahtumille ja etsii elämän tarkoitusta. Lopulta onkin varsin erikoista, miten Arthurin ex-vaimon Mirandan (Danielle Deadwyler) kirjoittama ja piirtämä sarjakuvakirja Station Eleven muovaa monen päähahmon elämän.

Visuaalisuus ja ohjaus

”Station 11” -sarjan visuaalinen ilme on vaikuttava ja kaunis. Pandemian jälkeinen maailma on kuvattu yhtä aikaa karuna ja kauniina, korostaen luonnonvaltaamaa ihmiskuntaa.

Sarjan ohjaus on saanut kiitosta myös siitä, miten se käsittelee ajallisia hyppyjä. Tarina kulkee sujuvasti ajassa eteen- ja taaksepäin, eikä katsojan ole vaikea pysyä mukana tapahtumien kulussa. Tämä tekee sarjasta erityisen nautittavan ja dynaamisen.

Musiikki

Sarjan musiikki on keskeinen osa sen tunnelmaa ja kerrontaa. Säveltäjä Dan Romer on luonut sarjalle tunnelmallisen ja koskettavan ääniraidan, joka tukee hyvin tarinan emotionaalisia hetkiä. Musiikki lisää syvyyttä hahmojen kokemuksiin ja vahvistaa sarjan teemoja.

Musiikin ja äänimaailman kautta katsoja pääsee syvemmälle sarjan maailmaan. Tämä tekee ”Station 11” -sarjasta entistä vaikuttavamman ja mieleenpainuvamman.

Loppusanat

Station Eleven on yllättävän toimiva sarja maailmanlopun jälkeisestä Chicagon lähialueesta. Se ei pyri tekemään mitään isoja havaintoja, tai tarjota ratkaisuja, se on viihdettä, pientä jännitystä, seikkailua, draamaan ja iloa. Vähän kuin sarjan kiertävä teatterin esittämät Shakespearen teokset, kuten Hamlet. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ja välillä hitaudessaankin Station Eleven on mielenkiintoinen ja suosittelumme saava tv-sarja.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa