Arvostelussa Skyshowtimen villin lännen sarja Lawmen: Bass Reeves

Ajankohtaista Arvostelu Luettavaa Sarjat SkyShowTime Suoratoisto

Skyshowtimella katsottavissa oleva Bass Reeves tuo uutta katseltavaa joka maanantai. Se kertoo todelliseen historiaan osittain perustuvan tarinan ensimmäisestä mustaihoisesta sheriffistä, ja tämän työstä villissä lännessä. Sarjan pääosissa ovat vastaava tuottaja ja Emmy-ehdokas David OyelowoLauren E. BanksDemi SingletonForrest GoodluckBarry Pepper, Oscar-kunniapalkittu Donald Sutherland sekä Emmy-ehdokas Dennis Quaid

Koska sarja kertoo todellisesta henkilöstä, joka uransa aikana pidätti yli 3000 lainsuojatonta, on sarjaa katsottavissa myös historiallisesta näkökohdasta, mutta sarja on niin hyvin tehty, ettei sitä oikeasti huomaa. Pikemminkin tarina saa vain entistä alleviivatumman merkityksen omalle osalleen ja sitä palaa historiasta.

Bass Reeves (David Oyelowo) oli varmasti erikoinen hahmo omana aikanaan. Orjaksi syntynyt, armeijassa sotinut, intiaaniterritorion apulaissheriffi, josta tuli sitten vielä historiassa myös lakimies antaa loistavan mahdollisuuden tällaiselle sarjalle, ja kun sarja on vielä hyvin tehty, on katsottavissa kaikille lännenelokuvien faneille kunnon ajanvietettä. Reevesin oman tarinan ohella kasvaa myös Reevesin perheen tarina, sillä Bassilla oli useampia lapsia, joista varsinkin vanhin tytär Sally (Demi Singleton) saa omaa ruutuaikaa sarjassa.

Bass Reevesin tarina on kertomisen arvoinen, siitä ei ole kysymystä. Tarina alkaa Reevesin paosta sodan päättymisen jälkeisestä orjuudesta George Reevesin (Shea Whigham) alaisuudessa, naimisiin menosta (Lauren E.Banks), lapsien saamisesta, viljelijäksi ryhtymisestä – mutta hänen varsinaiset taitonsa ovat muualla kuin viljelyssä ja nämä taidot kantautuvat paikallisen tuomarin (Donald Sutherland) korviin, joka haluaa palkata Bassin.

Bass aloitti uransa sheriffi Sherrill Lynnin (Dennis Quiad) kanssa, jonka toimet eivät välttämättä olleet aivan sieltä parhaasta päästä, mutta antoivat Reevesille ”kättä pidempää” ja ymmärryksen omista mahdollisuuksistaan.

Bass Reeves oli nimenä tuttu niin laillisille kansalaisille kuin lainsuojattomillekin Villin Lännen ankarilla lakeuksilla. Hän toimi Yhdysvaltain ensimmäisenä mustan lainsuojeluviranomaisena ja loi legendaarisen maineen rohkeudestaan ja taituruudestaan.

Reevesin seikkailut etenivät usein raakojen ja kiihkeiden raja-alueiden halki. Joskus hän toimi yhdessä muiden apulaisviranomaisten kanssa ja sai kiinni rikollisia, murskasi ovia ja ratsasti hurjaa vauhtia kohti vaaraa, aina petturien nokkeluutta voittaen. Hänen legendansa kasvoi kuin kulovalkea Villin Lännen sydämessä. Eräänä päivänä pieni musta lapsi kysyi hämmästyneenä Reevesiltä: ”Oletko lainvalvoja vai lainsuojaton?”

”Luulenpa olevani vähän kumpaakin”, vastasi Reeves hymyillen.

Sarjassa näkyy se tietty Taylor Sheridanin kultainen kosketus, kun tuottajien joukossa hänen lisäkseen ovat pääosannäytteliä Oyelowo sekä Jessica Oyelowo ja David Glasser. Ensimmäisen kauden muodostaa kahdeksan jaksoa, joista tätä kirjoitettaessa on katsottavissa viisi, uusien tullessa aina maanantaisin.

Bass Reevesin tarina ei ollut vain yksittäinen sankaritarina, vaan se edusti suurempaa merkitystä mustille lainsuojeluviranomaisille ja heidän vaikutukselleen Villin Lännen historiassa. Reevesin rohkeus ja osaaminen asettivat esimerkin ja avasivat tien monille muille mustille virkailijoille. Bass itse syntyi 1838 ja joutui aikoinaan konfederaation joukkoihin. Hän asui aikansa intiaanien joukossa sodan jälkeen, oppien heidän kulttuuriaan ja useampia kieliä ja hänen taitonsa metsästää ja löytää riistaa avusti tiedon siirtymistä aina tuomarille saakka.

Mustien lainsuojeluviranomaisten panos oli merkittävä, kun he pyrkivät ylläpitämään oikeudenmukaisuutta ja järjestystä aikana, jolloin rotuerottelua ja ennakkoluuloja oli runsaasti. He olivat pioneereja, jotka auttoivat muuttamaan käsityksiä mustien kyvyistä ja oikeuksista Villin Lännen armottomassa ympäristössä.

Suosittelemme sarjaa kaikille lännenelokuvien ystäville.

Bass Reevesin tarinoita riittää, ja ne ovat niin legendaarisia, että ne saattavat kuulostaa kuin myyteiltä. Kuitenkin historialliset asiakirjat vahvistavat monet hänen uskomattomista saavutuksistaan. Jotkut rikolliset pelkäsivät Reevesiä niin paljon, että antautuivat heti, kun kuulivat hänen olevan heidän jäljillään. Toiset vainosivat painajaisissaan häntä. Kerran Reeves jopa pidätti oman poikansa murhasta syytettynä. ”Me yleisesti puhumme Bassista maan tuotteliaimpana lainvalvojana, jonka maa on koskaan nähnyt”, sanoi David Kennedy, Yhdysvaltain Marsalkkamuseon kuraattori Fort Smithissä. ”Hän oli orja, ja hänestä tuli yksi ajan tunnetuimmista lainvalvojista mustana miehenä Etelässä.” Art T. Burton, eläkkeellä oleva historian professori ja Reevesin johtava asiantuntija, lisäsi: ”Mielestäni Bass Reeves on suurin Villin Lännen sankari Amerikan historiassa – ei vertailukohtia. Tämä mies käveli Kuoleman Laaksossa joka päivä kolmekymmentäkaksi vuotta ja selvisi hengissä.”

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa