Arvostelussa NetFlixin Stay Close

Arvostelu Netflix Suoratoisto

Stay Close on brittiläinen mysteeridraamaminisarja, joka perustuu vuoden 2012 samannimiseen Harlan Cobenin romaaniin ja jonka Red Production Company on tuottanut Netflixille. Kahdeksan jakson sarja julkaistiin 31. joulukuuta 2021

Pääosissa Cush Jumbo, James Nesbitt, Richard Armitage, Eddie Izzard, Jo Joyner, Youssef Kerkour sekä Sarah Parish. Itseasiassa alkuperäinen syy minisarjan katsomiseen oli nimenomaan James Nesbittin mukana olo ja Cush Jumbon, jonka olin juuri aiemmin nähnyt Dome Karukosken tuotannon pääosassa. Etsivä Broomen roolissa nähtävä James Nesbitt on luonut pitkän uran niin elokuvissa kuin sarjoissa, joista brittiläinen draamakomedian klassikko Rimakauhua ja rakkautta on ylivoimaisesti tunnetuin.

Stay Close on parasta englantilaista poliisiviihdettä, jota nykypäivänä on tarjolla. Siinä yhdistyvät monet englantilaisten poliisisarjojen perusasiat ja vanhan kunnon Miss Marple tyylinen hidas eteenpäin meneminen. Stay Close oli hyvä myös salaisuuksien pitämisessä, joita sarjan jaksot eivät helpolla avanneet ja pitivät näin hyvin katsojan mukanaan.

Sarjassa kaikki alkaa strippibaarista ja myös päättyy sen ympärille. Voisiko näin käydä tosielämässä, miksei, ei kenties ehkä kuitenkaan näin yksiselitteisesti. Sarja etenee verkkaisesti, mutta pitää katsojan mukana tuoden jakso kerrallaan jotain uutta tarinaan, unohtamatta Miss Marpe-tyylin jatkuvasti lisääntyvää ruumiiiden määrää – lopullinen luku saattaakin tulla aikamoisena yllätyksenä katsojille, samoin kuin eri ruumiiden aiheuttajat, eli tappajat.

Katsoja välillä jo luulee tietävänsä mitä sarjassa on tapahtumassa, mutta seuraava jakso viimeistään vie senkin ajatuksen pois. Aineksia olisi varmasti ollut pidempäänkin sarjaan, mutta Stay Close toimii myös näin minisarjana todella hyvin, eikä kolmen vartin pituiset jaksotkaan ole yhtään pahempia sarjan katsomista ajatellen.

Sarjassa on se pettämätön poliisipari, vähintään yksi mätäpoliisi, rahaa ja eri yhteiskuntaluokkien eroavaisuudet.

Rakkautta, romantiikkaa, kauneutta ja väkivaltaa- kaikkea englantilaiseen hillittyyn tyyliin.

Arvostelumme 9/10

Harlan Coben

Sarja perustuu amerikkalaisen Harlan Cobenin kirjoittamiin tarinoihin. Aiemmin hänen tuotantoaan on tehty televisioon myös Puolassa, Espanjassa sekä Ranskassa ja jokaisessa on aiheena ollut eri Cobenin tuotos. Kaikki nämä ovat kuitenkin julkaistu 2020-2021 aikana televisioon pohjautuen kirjailijan vuoden 2018 NetFlixin kanssa tekemään viiden vuoden sopimukseen, jonka perusteella 14 tarinaa muokataan sopiviksi NetFlixin tuotannoiksi. Lisää on siis luvassa!

Vastaa