helgoland 513 helgoland 513

Arvostelussa SkyShowtimen saksalainen Helgoland 513

Ajankohtaista Arvostelu Sarjat SkyShowTime Suoratoisto

SkyShowtimen uudessa saksalaisessa sarjassa eletään vuotta 2039 ja maailmaa on kohdannut pandemia, joka iski parikymmentä vuotta aikaisemmin. Maailma on kaaoksessa, mutta pieni saksalainen Helgolandin saari on säilynyt ilman kuolemia – mutta vain omaksumalla aivan erilaisen elämäntavan – elämäntavan, johon liittyy 513 ihmisen rajoitus saaren henkilömäärässä.

Ensimmäinen kausi sisältää seitsemän jaksoa, jotka antavat katsojille selityksen mitä on tapahtunut. Seitsemän jaksoa tuovat vähitellen katsojille tutuksi sarjan päähenkilöt, sekä miten he ovat päätyneet asemaansa – ensimmäinen kausi antaa myös lähtöpisteen toiselle kaudelle. Helgoland on Saksan ainoa merisaari ja siitä tulee turvasatama hengissä säilyneille – mutta tämä kaikki vaatii raskaita päätöksiä niin saaren asukkaiden parissa, kuin sinne pyrkivien suhteen.

Helgoland 513 sarjan pääosissa nähdään Alexander Fehling saaren ainoana lääkärinä Marek Storbeckinä ja Martina Gedeck saaren pomo Beatrice Westphalina. Muista pääosan esittäjiä sarjassa ovat mm. Maja Schöne (Lisa), Laszlo Branko Breiding (Hendrik), Tobias Resch (Linus Storbeck), Tijan Marei (Fiona), Antje Traue (Daniela) ja Selan Tadese (Ewelike).

Sen parin kymmenen vuoden aikana, mitä Helgoland on joutunut elämään uudessa asemassaan, on saarella tapahtunut paljon, Varsinkin saaren asukasrajoitus on ajanut saarelaiset äärimmäisiin tapoihin, jotta saaren henkilömäärä pysyisi kurissa. Selviytyminen ei ole taattua kenellekään, ja saaren asukkaiden arvo määritetään ankaran ”social-ranking”-järjestelmän kautta, joka vaikuttaa heidän elämänsä kaikkiin osa-alueisiin. Saarella on otettu käyttöön pisteytysjärjestelmä, jonka perusteella heikoiten pisteitä saaneet kolme asukasta joutuvat tarvittaessa äänestykseen ja yhden heistä on jätettävä saari – tavalla tai toisella.

Mitä sitten tapahtuu mantereella, ja mitä virukselle oikeasta kuuluu? Asiat selkenevät vähitellen sarjan edetessä, mutta onko todellista toivoa kuitenkaan saarelaisille tarjolla, vai onko edessä uusia uhkakuvia?

Sarjan ensimmäinen kausi esittelee hahmot ja heidän suhteensa saareen rauhassa. Osa saarelaisista ovat olleet saarella koko elämänsä, osa saapui saarelle juuri viruksen puhkeamisen aikaan ja osa on päässyt saarelle vasta lähivuosina. Mutta miten saaren väkimäärä pidetän vakiona, ja miksi lukuna on juuri 513? Kaikki asiat selkenevät vähitellen jakso jaksolta, mutta samalla nousee uusia kysymyksiä.

Helgoland 513 ilmestyi tänä vuonna ja näkee hyvin, että korona on antanut sille omat lähtökohtansa, joita on hieman kärjistetty ja on päästy maailmanlopun tyyliseen tilanteeseen, missä kaikki kulminoituu 513 saarelaiseen ja heidän elämäänsä ja elämäntapaansa. Miten Beatrice pääsi valtaan, ja miten hän on pysynyt siinä, ja mikä on Marekin salaisuus?

Saarelaiset ovat varmoja, että mantereella asiat ovat varmasti huonommin kuin heillä ja tässä uskossa on eletty yli kymmenen vuotta, mutta millaista elämä on mantereella? Ja millainen uhka mantereelta voi saarea kohtaan olla nousemassa?

Helgoland 513 on mielenkiintoinen sarja tilanteesta, mikä ei nykyaikana ole mahdoton. Se kuvaa niitä tilanteita, joihin yhteisöjen johtajat saattavat joutua pakon edessä – kun on valittava yksi vaihtoehto mahdottomista vaihtoehdoista, ja niiden valintojen teon merkityksestä ihmisen psyykkeelle. Suosittelemme Helgoland 513 sarjaa, mikäli olet hieman hitaamman viihteen ystävä, etkä kaipaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Helgolandissakin tapahtuu murhia ja epämääräisiä tapahtumia, rytmin vain ollessa rauhallisempi.

Tuotanto ja tekijät

”Helgoland 513” on UFA Fictionin tuottama sarja Sky Studiosin tilauksesta, ja sen ovat kehittäneet Veronica Priefer ja Florian Wentsch. Tuottajina toimivat Veronica Priefer, Johannes Kunkel, Benjamin Benedict, Ulrike Leibfried ja Sebastian Werninger, ja vastaavana tuottajana toimii Oliver Ossege.

Sky Studiosin kehitysjohtaja Frank Jastfelder, vastaava tuottaja Andreas Perzl, juniori tuottaja Florian Handler, sekä Tobias Rosen (Sky Studiosin varapresidentti) ja Nils Hartmann (Sky Studiosin varatoimitusjohtaja Italiassa ja Saksassa) ovat vastuussa projektista Sky Deutschlandin puolelta. Käsikirjoituksesta vastaavat Robert Schwentke, Veronica Priefer, Florian Wentsch (kumpikin myös sarjan luojia), Yves Hensel, Marcus Hug ja Matthew Wilder.

Sarja saa rahoitusta useilta elokuva-alan tukiorganisaatioilta, kuten Medienboard Berlin-Brandenburgilta, MOIN Filmförderung Hamburg Schleswig-Holsteinilta ja German Motion Picture Fondsilta (GMPF). ”Helgoland 513” tulee näkymään kaikilla Skymarkkinoilla Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Italiassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Irlannissa. NBCUniversal Global Distribution vastaa sarjan maailmanlaajuisista jakeluoikeuksista.

Green Shooting – kestävän kehityksen periaatteet tuotannossa

”Helgoland 513” -sarjan tuotannossa on otettu huomioon myös kestävän kehityksen periaatteet osana Sky Deutschlandin sitoutumista ympäristöystävälliseen tuotantoon. Sky oli vuonna 2018 ensimmäinen saksalainen tv-kanava, joka teki kestävästä kehityksestä kiinteän osan omien tuotantojensa sopimuksia. Tällä tavoin yritys kuuluu viihdeteollisuuden pioneereihin kestävyyden osalta.

Vuonna 2022 voimaan tulleet ekologiset vähimmäisvaatimukset ovat olleet tärkeä askel elokuva- ja televisiotuotantojen ympäristövaikutusten vähentämisessä. Tämä käytäntö näkyy myös Sky Deutschlandin omissa tuotannoissa, kuten ”Helgoland 513” ja ”SaFahri – eine Reise zu den Elementen”, joka on ehdolla Eisvogel-palkinnon saajaksi kestävistä elokuvatuotannoista.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa