”Teatteri on elävää taidetta elävälle yleisölle” ‒ Kansallisteatterin kevätkausi on avattu

Ajankohtaista

”Kansallisteatteri on aina ollut taiteellinen teatteri, joka tekee aihelähtöisiä esityksiä”, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho summaa kauden aluksi. ”Kansallisteatterin pyrkimyksenä on vastata ajan haasteisiin niin käsiteltävien aiheiden kuin myös koko teatteritaiteen uudistumisen kannalta. Teatterin tehtävänä on tehdä elävää taidetta elävälle yleisölle. Kunnianhimoisen taiteellisen tason lisäksi on todella tärkeää ylläpitää ja vahvistaa keskusteluyhteyttä teatterintekijöiden ja yleisön välillä. Teatterin ja sille elintärkeän yleisön kunniaksi vuosi 2019 on omistettu Kansallisteatterin Ystäville ”, Myllyaho linjaa. Katso avajaistilaisuus kokonaisuudessaan täältä kello 11 alkaen.

Suuren näyttämön kotimaisena kantaesityksenä nähdään Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Yhdestoista hetki. Se on tarina demokratiasta, yhdessä elämisen tavasta, joka on katoamassa ulottuviltamme juuri, kun olimme alkaneet pitää sitä itsestään selvänä. Esitys yhdistelee dokumenttiteatteria, musiikkia ja kuvallista ilmaisua ainutlaatuisella tavalla. Leskisen ohjaama esitys on jatkoa vuoden 2014 parhaana esityksenä palkitulle näytelmälle Neljäs tie. Samalla se on Leskisen ja Keski-Vähälän demokratiatrilogian toinen osa.

Pienellä näyttämöllä Mauri Kunnaksen rakastetut hahmot heräävät eloon uudessa näyttämösovituksessa Koiramäen Suomen historia. Eva Buchwaldin dramatisoima ja Irene Ahon ohjaama hauska, vauhdikas ja musiikkipitoinen esitys muistuttaa, ettei historia ole vain lista vuosilukuja ja nimiä, vaan ennen muuta toinen toistaan kiehtovampia hahmoja ja tarinoita menneiltä ajoilta.

Willensaunassa ensi-iltansa saa kaksi esitystä: Pasi Lampelan kirjoittama ja ohjaama Sammakkokuningas on ketterän dialogin siivittämä draamakomedia kansallislajimme jääkiekon pimeästä puolesta, menestyksen hinnasta, siskoudesta ja veljeydestä. Duncan Macmillanin Kaikki hienot jutut antaa yleisölle mahdollisuuden tulla osaksi ainutkertaista, yhteisöllistä teatterikokemusta, joka elämän varjoisempiakin aiheita sivutessaan saa hymyn huulille. Pääesiintyjinä vuorottelevat näyttelijät Mari Lehtonen ja Ilja Peltonen.

Ingmar Bergmanin rakastettu Kohtauksia eräästä avioliitosta nähdään Omapohjassa Michael Baranin ohjaamana. Mestarillisen aviodraamaan traagiset ja surkuhupaisat käänteet ovat helposti tunnistettavia kenelle tahansa, joka elää, on joskus elänyt tai haaveilee joskus elävänsä pitkässä suhteessa toisen kanssa.

Yhteistuotannot ja vierailut syventävät ohjelmistoa
 

Keväällä Kansallisteatterissa nähdään lukuisia yhteistuotantoja: Kari Paukkunen ohjaa Suurelle näyttämölle Leena Tammisen kirjoittaman teoksen Yhtä matkaa, jonka tuottaa Kulttuurikone yhdessä Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin kanssa. Pienellä näyttämöllä nähdään Marc Gassot’n Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show, joka toteutetaan yhdessä Circo Aereon, Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa.

Ruska Ensemblen ja Yle Draaman kanssa yhteistyössä toteutettava Tie Konyaan on saanut alkunsa näyttelijä Jari Virmanin Turkin maaseudulla ja vuoristossa tekemästä vaelluksesta. Ari-Pekka Lahden ja Tiina Luoman dramatisoima dokumenttiteatteria, teatterikuunnelmaa ja perinteisempää teatteria yhdistelevä esitys saa kantaesityksensä Willensaunassa. Omapohjassa kantaesitetään Riikka Kuneliuksen 100 % COTTON. Esitys käsittelee puuvillasta kudottua maailmaa ja valtaa, joka sanelee, kuinka pitkälle ihmisen ääni saa kantaa. Suuren näyttämön lämpiössä nähdään Selma Lagerlöfin rakastettu satuklassikko Peukaloisen retket villihanhien seurassa Nukketeatteri Sytkyjen sovituksena.

Lisäksi Kansallisteatterin kevätkaudella vietetään Minna Canth 175 vuotta -pääjuhlaa ja nähdään odotettuja huippuvierailuja muiden muassa kotimaisten kärkidraamojen, tanssin ja uuden sirkuksen saralta.

Tutustu Kansallisteatterin kevään 2019 ohjelmistoon tänään ilmestyneestä Kansallisteatteri-lehdestä: https://magg.io/W7uX8r/1


Muuta luettavaa muualta

Hakukoneoptimointi eli SEO – Mitä se tarkoittaa?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutulosten kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu. Lue samalla 5G-verkko ja internetin historia uutisaiheet sivustolta

Kryptovaluutan nousu ja nykypäivä taloudessa

Kryptovaluutta on digitaalinen valuutta, joka käyttää salattua tekniikkaa turvatakseen transaktiot ja kontrolloidakseen uuden valuutan luomisen. Kryptovaluutta ei ole hallituksen tai pankin kontrolloima, ja se voi toimia täysin itsenäisesti, kun se on luotu ja käynnistetty.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged