Arvostelu: Hiljainen todistaja (Silent Witness)

Arvostelu Suoratoisto YLE Teema

YLE areenalla on nähtävillä yksi brittein pisimpään jatkunut rikossarja Hiljainen todistaja eli Silent Witness. YLE areenalla on nähtävillä sarjan 24.kauden jaksot, joissa kuolinsyyntutkijat ovat jälleen tutkimassa saarikunnan rikoksia paikallisten poliisien tukena. Sarja on itseasiassa Britannian pitkäikäisin rikossarja, joka kertoo brittien sisäministeriön alaisuudessa kertovasta kuolinsyyntutkintayksiköstä Luell Centrestä ja sen tutkimuksista. Kaudella 24 ova tilanteet muuttuneet ja keskuksessa on kauden alussa vain kaksi työntekijää eli tohtori Nikki Alexander (Emilia Fox) sekä hänen tutkijanaan Jack Hodgson (David Caves). Poissa ovat siis yksikön entinen johtaja Thomas Chamberlain (Richarn Lintern) sekä avustajana ja IT-asiantuntijana toiminut Clarissa Mullery (Liz Carr). Keskus kylläkin saa kauden toisessa tapauksessa jo avukseen uuden kuolinsyyntutkijan.

Edellinen kokonaisuus kestikin kaudet 17-23 eli ns. Chamberlainin kaudet. Sarjan on muuten kirjoittanut entinen poliisi Nigel McCrery.

Hiljainen todistaja 1996

Sarjan alkaessa, kertoi sarja naispatologi Sam Ryanin (Amanda Burton) työstä ja hän olikin sarjan päähahmo sarjan ensimmäiset kahdeksan kautta aina vuoteen 2004, jolloin tilalle tulivat tohtori Harry Cunningham (Tom Ward) sekä uudeksi pomoksi professori Leo Dalton (William Gaminara). Myöhemmin tämä kaksikko sai tuekseen vielä uuden tohtorin Nikki Alexanderin. Leo Dalton johti tutkijaryhmää peräti kymmenen kauden ajan eli kaudet 6-16 ennen Chamberlainin aikaa.

Sarjan perusajatus

Hiljainen todistaja perustuu aina johonkin rikokseen tai tapaturmaan jonka johtaviin syihin poliisi tarvitsee kuolinsyyntutkijoiden tietotaitoa. Nykyaikana nämä tarinat ovat kahden jakson mittaisia kokonaisuuksia, joista jokainen käsittelee yhden rikoksen ja sen selvittelyt. Sarjan päähenkilöt ovat aina kauden tai kausia samoja, mutta sarjassa esiintyvät poliisit saattavat vaihdella jopa jaksoittain ja tutkijatiimin tehtävätkin saattavat viedä tutkijoita eri puolelle Englantia.

Perusajatus

Hiljaisen todistajan kaudet ovat hyvä osoitus brittiläisen rikossarjan jatkumoa – vaikka näyttelijät vaihtuvat, sarjan perusta on säilynyt jo 24 vuotta, eikö loppua näy. Katsojat kuten me pidämme sarjan tavasta selvittää rikoksia ilman ampumista ja kova vauhtisia takaa-ajoja – se ei tarkoita, etteikö sarjassa olisi myös oma jännityksensä ja monesti lopullinen syyllinen voi olla aivan eri henkilö, kuin mitä katsoja on ehtinyt omassa mielessään valita – siksi sarja on yhä niin suosittu.

Suosittelemme sarjaa rauhallisista, englantilaisista rikossarjoista tykkääville katsojille, ja mikäli mahdollista – kannattaa aloittaa katsominen ensimmäisestä kaudesta alkaen, mutta vaikka katsoisivat vain uusimman kauden, ei sekään haittaa mukaan pääsyssä.

Vastaa