Arvostelussa Elisaviihteen alkuperäissarja Roskapankki

Ajankohtaista Elisa Viihde Elisa Viihde Viaplay Viaplay

Rosvopankki (engl. The Invincibles) on suomalainen tositapahtumiin perustuva 1990-luvun alun kriisiytyvään pankkimaailmaan sijoittuva Elisaviihteen draamasarja, jonka ovat käsikirjoittaneet Matti Kinnunen ja Mikko Reitala. Sarjan on ohjannut Matti Kinnunen ja konseptin ja alkuperäistarinan ovat kehittäneet Matti Kinnunen, Mikko Reitala ja Mari Kinnunen. Rosvopankki-sarja yhdistää faktaa ja fiktiota.

Sarjan päärooleissa nähdään Amanda Pilke (rahoitustarkastaja Salla Nurminen) ja Pekka Strang (SKOP:n Christopher Wegelius). Muissa keskeisissä rooleissa näyttelevät muun muassa Hannu-Pekka Björkman, Wanda Dubiel, Kai Vaine, Ville Tiihonen, Tuulia Eloranta ja Olli Rahkonen. Sarja on toteutettu yhteistyössä Aurora Studiosin, Finnish Impact Film Fundin (FIFF), Nelonen Median, Suomen elokuvasäätiön, Viron elokuvainstituutin ja Stellar Filmin kanssa. Sarjan kansainvälisestä jakelusta vastaa Fremantle. Sarjan on tuottanut Moskito Television ja se nähdään Elisa Viihde Viaplaylla.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Matti Kinnunen ja Rosvopankki olivat Suomen ehdokkaana Nordisk Film & TV Fond -draamakilpailussa, jossa palkittiin vuoden paras pohjoismainen sarjakäsikirjoitus.

Suomen talous käy kuumana – eletään 80-lukua

Suomalaiset pankit kilpailivat asiakkaista keskenään 80-luvulla eri tavalla kuin nykyään. 80-luvulla pankeille annettiin ensimmäisen kerran mahdollisuus hakea ulkomaalaista lainaa, ja tällä lainrahalla ja muutenkin osa pankeista lähti tekemään muutakin liiketoimintaa kuin vain perinteista pankkitoimintaa, vaikkei laki siihen mahdollisuutta antanutkaan.

Pankit availivat konttoreita ja toimistoja kansainvälisesti ja pankit lähtivät mukaan liiketoimintoihin, joita ei enää ohjannut pankkitoimintalaki, vaan puhdas toivon tavoittelu.

Rosvopankki kertoo tarinan uudesta Pankkitarkastusviraston uudesta tutkijasta, joka haluaa oikeasti laittaa liikepankit ojennukseen. Nuori tohtori ja nyt rahoitutarkastaja Salla Nurminen saa kohteekseen SKOP:in eli Säästöpankkien Keskus-Osakepankin, joka oli perustettu jo 1908. SKOP:n liikerahoitustoiminta oli vaatimatonta 1980-luvulle asti. Pankkia pidettiin liikepankkipiireissä pankkina, josta ei tarvinnut erityisesti välittää.

SKOP:n johto vaihtui historiassakin 1985. Vuodesta 1977 pääjohtajana toiminut Matti Ranki erosi omasta pyynnöstään. Uusi johto janosi menestystä. Pääjohtajaksi tuli Matti Ali-Melkkilä, toimitusjohtajaksi Christopher Wegelius. Johtokuntaan nousi Juhani Riikonen. SKOP:stä oli tuleva säästöpankkien rahantekokone, joka erikoistuisi arvopaperi-, kiinteistö- ja muihin sijoituksiin – näin ainakin Ali-Melkkilän luoma strategia oli tarkoitus jalkautta ja tehdä SKOPista SYP:in ja KOP:n todellinen kilpailija. Sellainen SKOP voisi maksaa omistajilleen säästöpankeille hyvät osingot ja tuoda helpotusta säästöpankkien ainaiseen kannattavuus- ja vakavaraisuusongelmaan. SKOP hyödyntäisi rahamarkkinoiden vapautumisen tarjoamat mahdollisuudet maksimaalisesti ja johtaisi säästöpankit rikastumaan.

Rosvopankki sarja kertoo oman väritetyn tarinansa näistä ajoista, ja siitä, kuinka suomalaisen pankin miljoonat virtasivat jopa Cayman saarille hotelliliiketoimintaan.

Case Tampella

1980-luvulla SKOP ja SYP alkoivat kilvan ostaa Tampellan osakkeita, ja lopulta SKOP osti myös SYPin keräämän osuuden ja sai Tampellan osake-enemmistön. SKOPille kävi kuitenkin kuten kävi, ja Tampellan omistus siirtyi kaatuneen pankin mukana Suomen Pankin haltuun vuonna 1991. Valtio aloitti Tampellan pilkkomisen, ja uusia yhtiöitä syntyi:

  • Puolustusvälinetoiminnoista koottiin Vammas Oy, joka myytiin myöhemmin Patrialle.
  • Metsäteollisuus ja pakkausteollisuus eriytettiin ja myytiin Enso-Gutzeitille.
  • Turbiinit ja kattilat myytiin Norjaan Kvaernerille. Näitä toimintoja jatketaan nykyisin Andritzin ja Metson väreissä.
  • Paperikonevalmistus myytiin Valmetille.

Vuonna 1997 Tampellasta oli jäljellä enää vain kallioporakoneita valmistava Tamrock Oy, joka myytiin lopulta Ruotsiin Sandvikille. Sandvik osti käytännössä vanhan Tampellan osakekannan, joten nykyinen Sandvik Mining and Construction Oy on juridisesti sama yhtiö kuin jo 1800-luvulla perustettu Tammerfors Linne- & Jern- Manufaktur Aktie Bolag.

Minne katoavat miljoonat markat?

Pankkitarkastaja Nurminen tutustuu hieman yllättäenkin pankinjohtaja Christopher Wegeliukseen ja nämä alkavat osittain yhdessä tutkiman SKOP:in rahavirtoja. Tässä vaiheessa SKOP on jo syvällä suossa ostettuaan ylihinnoitetun Tampellan osakkeet toisilta pankeilta, mutta Wegelius ja muut johtajat pankissa eivät sitä vielä tiedä – varsinkin kun Hannu-Pekka Björkmanin näyttelemä Suomen Pankin johtaja Oksa laittaa oman lusikkansa soppaan. Wegelius luottaa paljon päätöksenteossa vanhempaan pankkiiriin eli Kippariin, joka kuitenkin päätyy tekemään oman päätöksenä kesämökillään, jättäen Wegeliuksen vaikeaan tilanteeseen. Sarjassa luodaan myös mielenkiintoisia sisäpiirilinkityksiä pankkien ja rahoitustarkastuksen välille -ja luodaan ajatuksia sitä, mitä ihmiset voivat unelmoida tekevänsä miljoonilla markoilla.

Rosvopankki on mielenkiintoinen sarja suomalaisesta pankkimaailmasta 80-luvulla. Päähenkilöihin on yritetty tuoda syvyyttä sivutarinoiden avulla, mutta tuntuu, että ne sivutarinat todellakin jäävät vain sivutarinoiksi, mutta niissäkin tulee esille nykyaikaankin hyvin sopiva korkojen nousu – tuolloin 80-luvun puolessavälissä lainoja myytiin paljon ja liian helposti koska korot olivat käytännössä nollassa – aivan kuten on tehty nyt 2020-luvulla, mutta onneksi nykyään pankit ovat olleet tarkempia lainoittajia kuin 80-luvulla.

Suosittelemme Rosvopankkia hyvänä suomalaisena viihteenä. Varsinkin pääosan esittäjät Amanda Pilke ja Pekka Strang suoriutuvat omista rooleistaan loistavasti.

https://www.youtube.com/watch?v=F6rE-yq3ZI8

Muuta mielenkiintoista luettavaa

Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello, jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2 plus -malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.

Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia

Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa. Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa ja paljon muuta.

Uusi WhatsApp-päivitys mahdollistaa 100 kuvan tai videon lähettämisen

Uusi whatsapp päivitys mahdollistaa jopa 100 kuvan tai videon lähettämisen yhdessä viestissä Android-käyttäjille. Lisäksi päivityksen myötä on mahdollista lisätä kuvatekstiä asiakirjoja lähetettäessä, luoda mukautettuja avatareja ja käyttää niitä tarroina tai profiilikuvina sekä kuvailla ryhmiä entistä paremmin pidempien aihe- ja kuvauksentekstien avulla. Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa