Finanssimaailman elokuvat – opettavaisia vai pelkkää jännitystä ja seikkailua

Elokuvat Luettavaa

Finanssimaailman elokuvat ovat elokuvia, joissa käsitellään talouden ja rahoituksen maailmaa, usein liiketoimintaa ja sijoittamista. Niissä myös kuvataan monesti sen elokuvan oman ajan uusimpia tekniikoita ja mahdollisuuksia, aivan kuten nykyajan nettikasinoiden uudet maksutavat tuovat uutta pelaamiseen, samalla tavalla osa näistä elokuvista ja sarjoista ovat antaneet ideoita niitä katselleille ihmisille.

Wall Street – rahan valtakunta (1987)

Oliver Stonen ohjaama klassikkoelokuva kertoo nuoresta ja kunnianhimoisesta pörssimeklarista, joka alkaa tehdä kauppoja epäeettisin keinoin. Elokuva käsittelee ahneutta, valtaa ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta.

Elokuvassa on useita opetuksia ja moraalisia näkökohtia, kuten seuraavat:

Ahneus ei ole hyväksi: Elokuvan keskeinen teema on ahneus ja sen vaikutus ihmisiin. Bud Fox haluaa menestyä Wall Streetillä ja tienata suuria summia rahaa, mutta tämä johtaa lopulta hänen moraalisten arvojensa rikkomiseen. Elokuva opettaa, että ahneus voi vahingoittaa ihmisiä ja yhteiskuntaa.

Yritysetiikka on tärkeää: Elokuvassa käsitellään myös yritysetiikan merkitystä liiketoiminnassa. Päähenkilö Bud Fox joutuu valitsemaan, seuraako hän omaa etuaan vai noudattaako hän yrityksen ja asiakkaiden etuja. Elokuva korostaa, että yritysetiikka on tärkeää menestyksen ja pitkäaikaisen kestävyyden kannalta.

Johtajuus ja vastuu: Elokuvan pääantagonisti Gordon Gekko (Michael Douglas) on menestyvä ja karismaattinen sijoittaja, joka opettaa Bud Foxille, että ”ahneus on hyvä”. Hän on esimerkki huonosta johtajuudesta, joka korostaa vain voiton maksimointia ja jättää huomiotta yrityksen vastuullisuuden ja yhteiskunnalliset vaikutukset.

Seuraamukset teoista: Elokuvassa nähdään myös, että teoilla on seurauksensa. Bud Foxin ahneus johtaa hänen maineensa menettämiseen, hänen uransa vaarantumiseen ja henkilökohtaisen suhteensa pilaantumiseen. Elokuva opettaa, että henkilön on oltava vastuussa teoistaan ja kärsittävä seuraukset niistä.

The Wolf of Wall Street (2013)

Martin Scorsesen ohjaama elokuva perustuu tositapahtumiin ja kertoo sijoitusneuvoja Jordan Belfortista, joka käyttää kaiken mahdollisen keinon rikastuakseen. Elokuva on tunnettu sen vilkkaasta ja yliampuvasta tyylistä.

Inside Job (2010)

Charles Fergusonin dokumenttielokuva käsittelee Yhdysvaltojen finanssikriisiä vuonna 2008. Elokuva pureutuu finanssimaailman korruptioon, joka johti maailmanlaajuiseen talouskriisiin.

Margin Call (2011)

J.C. Chandorin ohjaama elokuva kertoo yhden pörssiyhtiön kaatumisesta vuoden 2008 finanssikriisin aikana. Elokuva käsittelee eettisiä kysymyksiä liiketoiminnassa ja paljastaa finanssimaailman kovaa kilpailua.

The Big Short (2015)

Adam McKayn ohjaama elokuva perustuu Michael Lewisin kirjaan ja kertoo sijoittajista, jotka huomaavat asuntolainojen markkinoiden kuplan ja lyövät vetoa sen puhkeamisesta. Elokuva käsittelee talouden manipulointia ja voittojen tavoittelua.

Yksi tunnettu finanssimaailman elokuva on ”Boiler Room” (2000), joka kertoo pörssivälittäjistä, jotka huijaavat asiakkaitaan tekemään kannattamattomia sijoituksia. Elokuva sisältää elementtejä jännityksestä ja rikollisuudesta, ja sen pääosassa nähdään Giovanni Ribisi.

Myös elokuva ”Arbitrage” (2012) käsittelee finanssimaailmaa, ja siinä Richard Geren esittää menestyvää liikemiestä, joka yrittää piilottaa taloudellisia ongelmiaan ja säilyttää maineensa. Elokuva sisältää elementtejä jännityksestä ja draamasta.

Kaikki nämä elokuvat käsittelevät finanssimaailman erilaisia puolia, kuten ahneutta, petosta, yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja talouden manipulointia. Monet finanssimaailman elokuvat ovatkin saaneet katsojat ajattelemaan tarkemmin talouden ja rahoituksen maailmaa, sen hyötyjä ja haittoja, ja ovat herättäneet keskustelua näistä aiheista.

Finanssimaailman tv-sarjat

Näistä sarjoista uusin lienee kotimainen Roskapankki, joka tuo omalla draamallisella tavallaan Suomen pankkikriisin valkokankaalle, ja tämän sarjan käsittelemme piakkoin omana artikkelinaan.

Billions (2016-)

Chuck Rhoadesin (Paul Giamatti), valtavan vaikutusvaltaisen New Yorkin osavaltion valtakunnansyyttäjän ja Bobby ”Axe” Axelrodin (Damian Lewis), menestyvän sijoittajan, välillä on intensiivinen taistelu vallasta ja rahasta.

Sarja sisältää monia opetuksia liiketoiminnasta ja johtajuudesta. Tässä on joitakin ”Billionsin” opetuksia:

 • Kovan työn merkitys: Sarja korostaa kovaa työtä ja sitoutumista menestyksen saavuttamiseksi. Päähenkilö Axelrod, joka on yksi New Yorkin menestyneimmistä sijoittajista, käyttää paljon aikaa ja energiaa seuraamalla markkinoita ja analysoimalla tietojaan. Sarja opettaa, että menestyminen vaatii kovaa työtä ja omistautumista.
 • Rehellisyys ja moraalisuus: Sarja käsittelee myös rehellisyyden ja moraalisuuden merkitystä liiketoiminnassa. Axelrod ja hänen kilpailijansa, sijoitusrahaston hoitaja Chuck Rhoades, ovat usein tekemisissä harmaan alueen eettisten kysymysten kanssa, mutta heidän toimintansa vaikuttavat heidän henkilökohtaiseen ja ammatilliseen elämäänsä. Sarja opettaa, että rehellisyys ja moraalisuus ovat tärkeitä liiketoiminnan menestykselle ja että niiden laiminlyönti voi johtaa negatiivisiin seurauksiin.
 • Johtajuus: Sarja korostaa johtajuuden merkitystä liiketoiminnassa ja kuinka se voi vaikuttaa yrityksen menestykseen. Axelrodilla on vahva visio ja hän on sitoutunut sen toteuttamiseen, mikä tekee hänestä vaikuttavan johtajan. Chuck Rhoades taas käyttää johtajuuttaan saadakseen haluamansa tulokset. Sarja opettaa, että hyvä johtajuus on avain menestykseen liiketoiminnassa.
 • Kilpailun merkitys: Sarja käsittelee kilpailun merkitystä liiketoiminnassa ja kuinka se voi olla sekä hyödyllistä että haitallista. Axelrod ja Rhoades ovat kilpailijoita, ja heidän välillään on usein ristiriitoja, mutta kilpailun lisääntyessä heidän liiketoimintansa kehittyvät. Sarja opettaa, että kilpailu voi olla hyödyllistä liiketoiminnan kannalta, mutta sen on oltava terveellistä eikä saa johtaa epäeettisiin toimiin

Suits (2011-2019)

Tämä Pukumiehet- sarja seuraa Mike Rossia (Patrick J. Adams), nuorta miehestä, joka saa työpaikan yhtenä New Yorkin kovimmista lakitoimistoista, vaikka hänellä ei ole virallista oikeustieteen tutkintoa. Sarja keskittyy usein liiketoiminta- ja oikeustapauksiin. Sarja toi valkokankaalle tähdeksi myös nykyisin Englannin kuningashuoneeseen kuuluvan.

Sarja sisältää useita muita tärkeitä roolihahmoja.

 • Harvey Specter (Gabriel Macht) – Harvardin lakikoulusta valmistunut ja Pearson Hardmanin kovaotteinen asianajaja. Hän palkkaa Mike Rossin työskentelemään hänen avustajanaan.
 • Donna Paulsen (Sarah Rafferty) – Harvey Specterin pitkäaikainen avustaja ja luottohenkilö, joka tuntee hänen salaisuutensa ja on avainroolissa monissa sarjan juonikuvioissa.
 • Louis Litt (Rick Hoffman) – Pearson Hardmanin muodollinen asianajaja, joka kadehtii Harvey Specteria ja kärsii usein epävarmuudesta ja mielenterveysongelmista.
 • Jessica Pearson (Gina Torres) – Pearson Hardmanin perustaja ja toimitusjohtaja, joka onnistuu pitämään tiukan otteen yrityksensä asioista ja sen henkilökunnasta.
 • Rachel Zane (Meghan Markle) – Pearson Hardmanin lakitieteen opiskelija ja Mike Rossin kiinnostuksen kohde. Hänestä tulee myöhemmin sarjassa asianajaja, ja tämä prinsessa tapaa sitten oikeassa elämässä myös oikean prinssin!
 • Katrina Bennett (Amanda Schull) – Pearson Specterin Littin kova ja taitava lakimies, joka kilpailee Louis Littin kanssa saadakseen ylennyksen ja menestyksen.
 • Alex Williams (Dulé Hill) – Pearson Specter Littin kilpailevan lakitoimiston, Bratton Gouldin, lakimies, joka myöhemmin liittyy Pearson Specter Littiin.
 • Robert Zane (Wendell Pierce) – Rachael Zanen isä ja suuri lakimies, joka on myös Jessican entinen rakastaja.

Ozark (2017-)

Marty Byrde (Jason Bateman), rahankäsittelijä, muuttaa perheensä kanssa Ozarkin järvialueelle turvatakseen perheensä taloudellisen tulevaisuuden. Marty yrittää käyttää taloudellista älyään rahanpesuun ja taloudellisen rikollisuuden ratkaisemiseen.

Mad Men (2007-2015)

Tämä klassikkosarja kertoo 1960-luvun mainosalalta. Don Draper (Jon Hamm), menestyvä mainospomo, navigoi aikansa liiketoimintaa, sosiaalisia normeja ja henkilökohtaisia ongelmia.

Succession (2018-)

Tämä sarja seuraa rikkaiden ja vaikutusvaltaisten Roy-perheen keskinäistä taistelua perheyrityksen hallinnasta, kun perheen patriarkka Logan Roy (Brian Cox) alkaa miettiä jälkensä jättämistä ja jatkajan valitsemista.

Nämä sarjat käsittelevät eri näkökulmia finanssimaailmaan, liiketoimintaan ja sijoittamiseen. Ne sisältävät usein jännitystä, draamaa ja henkilökohtaisia konflikteja, ja ne ovat onnistuneet houkuttelemaan katsojia ympäri maailmaa.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello, jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2 plus -malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.

Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia

Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa. Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa ja paljon muuta.

Uusi WhatsApp-päivitys mahdollistaa 100 kuvan tai videon lähettämisen

Uusi whatsapp päivitys mahdollistaa jopa 100 kuvan tai videon lähettämisen yhdessä viestissä Android-käyttäjille. Lisäksi päivityksen myötä on mahdollista lisätä kuvatekstiä asiakirjoja lähetettäessä, luoda mukautettuja avatareja ja käyttää niitä tarroina tai profiilikuvina sekä kuvailla ryhmiä entistä paremmin pidempien aihe- ja kuvauksentekstien avulla. Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa