nicolas cage the old way

Arvostelussa Nicolas Cagen elokuva The Old Way (2023)

Ajankohtaista Arvostelu Elokuvat Suoratoisto Viaplay Viihde

The Old Way on nähtävillä Suomessa ainakin Viaplaylla. Siinä vanha ”eläkkeelle” jäänyt asesankari Colton Briggs (Nicolas Cage) kohtaa oman historiansa kovalla tavalla ja seurauksena on raju matka tyttären Brooken (Ryan Kiera Armstrong) kanssa läpi vähitellen rauhoittuvan villin lännen. On kulunut 20 vuotta siitä, kun aseitaan paukutellut Briggs seikkaili villissä lännessä…

Jonnekin rauhallisen kaupungin läheisyyteen Montanaan asettunut Briggs on mennyt naimisiin, saanut tyttären ja omistaa paikallisen yleiskaupan, missä on myynnissä niin makeisia kuin jauhoja ja kaikkea muuta tarvittavaa. Elokuvan alussa Briggs meneekin kaupalle tytärensä kanssa, koska koulun opettaja on kipeä, ja tytön on tultava päiväksi isän kanssa kaupalla. Briggsin kaunis vaimo (Kerry Knuppe) oli jäänyt aamulla laittamaan pyykkejä kuivumaan, eikä ollut ehtinyt viedä perheen tytärtä kouluun.

Menneisyys palaa kummittelemaan

Kun menneisyys saavuttaa hänet James McCallisterin (Noah Le Gros) muodossa, joka on Briggsin aiemmin prologissa tappaman miehen nyt aikuinen poika, tilanne kärjistyy. McCallister kostaa isänsä kuoleman hyökkäämällä Briggsin kotiin yhdessä oman joukkonsa kanssa. Tämä pakottaa vanhan pyssysankarin palaamaan ”vanhaan tapaan”, kuten elokuvan nimikin vihjaa.

Pakko ottaa tytär mukaan

Lännen maailmassa, jossa sosiaalipalvelut tai edes lastenvahdit loistavat poissaolollaan, Briggs päättää ottaa tyttärensä mukaan kostoretkelleen. Tämä asettaa näyttämön monille ”True Grit” -tyylisille kohtauksille, joissa karismaattinen vanhempi hahmo ja älykäs lapsi luovat sidettä. Vaikka dialogi on paikoitellen kömpelöä, Cage ja Armstrongin välinen kemian ansiosta elokuva on silti kohtuullisen viihdyttävä. Varsinkin isän ja tytär yhtäläisyydet, jotka he löytävät yhteisen matkansa aikana ovat mielenkiintoisia, ja erilaisia kuin yleensä tällaisissa elokuvissa.

Briggs ja hänen tyttärensä löytävät yhteyden yhteisen piirteen – haluttomuuden itkeä tragedian hetkellä – kautta. Tämä viittaa siihen, että rajoittunut tunneilmaisu voi olla hyödyksi, kun se tuo perheitä yhteen näin tehokkaasti. Elokuva tarjoaa näin ollen tarkastelun paikan sille, miten yhteiset piirteet ja kokemukset voivat lujittaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta.

Koston kierre

Koston teema on vahvasti läsnä elokuvassa, kun Briggs joutuu kohtaamaan menneisyytensä teot McCallisterin muodossa. Tämä dynamiikka tuo lisää syvyyttä Briggsin hahmolle, pakottaen hänet pohtimaan omia valintojaan ja niiden seurauksia. Koko tarinan ajan Briggs joutuu tasapainoilemaan oman moraalinsa ja kostotoimiensa välillä, mikä tekee hänen matkastaan sekä fyysisesti että henkisesti vaativan.

Loppupohdinta

”The Old Way” tarjoaa katsojille klassisen lännenelokuvan ainekset uudella twistillä, tuoden esille isän ja tyttären epätavallisen suhteen kostonkierteen keskellä. Elokuva herättää kysymyksiä siitä, miten menneisyyttä voi kohdata ja siitä selviytyä, sekä siitä, mitä perhe ja yhteiset kokemukset todella merkitsevät. Jos elokuva pitäisi arvostella numeraalisti, saisi The Old Way meiltä 7/10. Ja onhan tämä Nicolas Cagen ainoa/ensimmäinen Western-elokuva.

Lue myös: MTV3 (diginyt.fi)

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa