The Fall of the House of Usher

Arvostelussa Netflixin TV-sarja The Fall of the House of Usher

Ajankohtaista Arvostelu Luettavaa Netflix Sarjat Suoratoisto Viihde

Jos olet katsonut aiemmin Netflixin julkaiseman sarjan Painkiller, saatat huomata nopeasti yhtäläisyyksiä sen ja tämän uuden sarjan kanssa. Siinä missä Painkiller otti enemmän dokumentaarisen tavan käsitellä opioidikriisiä, The Fall of the House of Usher lähestyy asiaa jännityksen ja kauhun kautta. The Fall of the House of Usher on amerikkalainen goottilainen kauhudraamatelevisiominisarja, jonka on luonut Mike Flanagan. Kaikki kahdeksan jaksoa julkaistiin Netflixissä 12. lokakuuta 2023, jokaisen ohjaajana joko Flanagan tai Michael Fimognari, joista jälkimmäinen toimi myös koko sarjan kuvaajana.

Viittaukset Edgar Allan Poe tarinaan….

House of Usher on uusi Netflix-sarja, joka on saanut vaikutteita Edgar Allan Poen klassisesta kauhukirjallisuudesta. Sarja kertoo tarinan Usherin suvusta, ja mitä rikkaudet saavat aikaan – kauhu osuus syntyy siitä, miten suvun pomo Roderick Usher (Zach Gilford ja Bruce Greenwood) ja tämän sisko Madeline Usher (Willa Witzgerald ja Mary McDonnell) keräsivät omaisuutensa, mitä heidän äidilleen tapahtui… tarina oikeastaan lähtee siitä liikkeelle kun nuori etsivä/syyttäjäviraston työntekijä Auguste Dupin (Carl Lumbly) huomaa markkinoilla olevan lääkkeen aiheuttavan paljon kuolemia. Dupin alkaa kerätä aineistoa lääkeyhtiötä Fortunato Pharmaceuticalsia vastaan ja lopulta myös Ushereita vastaan, ja ihmeen kaupalle Roderick Usher haluaa tavata (nyt syyttäjän) Dupinin – kertoakseen tälle tarinan.

The Fall of the House of Usher kertoo jakso kerrallaan, mitä Roderickin lapsille tapahtuu… ensin kovia kokee poika Prospero Usher (Sauriyan Sapkota), joka juuri ennen tarinan huipennusta on kertonut isälleen ideansa todella VIP-luokan erikoisista tapahtumailloista, mutta isä ei oikein lähtenyt pojan ideoiden mukaan, mutta sekös Prosperoa esti. The House of Usher on kahdeksanosainen minisarja.

Isä Roderick näet odottaa jokaiselta lapseltaan jonkinlaista menestysreseptiä. Jos se ei ole Prosperon yökerhot, niin onko se Camillen sydänverkko, vaiko vanhimman tyttären Tamerlanen (Samantha Sloyan) ja tämän miehen William ”Bill-T” Wilsonin (Matt Biedel) Golfbug hyvinvointituotteita markkinoiva yritys? Vaiko onko se sittenkin videopelejä julkaiseva Napoleon ”Leo” Usher (Rahul Kohli), joka vie voiton ideoista? Jokaisella perheen lapsella on varsin erikoinen työ, vapaa-aika ja ajattelutapa – unohtamatta huumeita, seksiä ja välivaltaa.

Sarjassa on mukana myös Star Warsista tuttu näyttelijä Mark Hamill, joka esittää Usherin perheen lakimiestä Arthur Gordon Pymiä, jonka tehtävänä on löytää keinot voittaa vaikeatkin oikeustaistelut, ja pitää perheen jäsenet poissa vankilasta.

Entä sitten tytär Camille L’Espanaye (Kate Siegel), joka hoitaa perheen PR-puolta. Hänellä on melkoisen sähäkkä sana, ja asenne työntekijöitään kohtaan, mutta tutkiessaan sisarpuolensa Victorine LaFourcaden (T´Nia Miller) lääkäriasemaa, hän tapaa Vernan…

Ja mitä kaikkea kuvioissa mukana oleva Verna (Carla Gucino) tekeekään…

Victorine lienee ollut hyvinkin menestyvä kirurgi, lesbo, joka ei ole vielä esitellyt vaimoaan vanhemmilleen, mutta pyrkii saamaan isänsä hyväksynnän sydänverkollaan, josta vastaavasti isä toimii ratkaisua omaan sairauteensa (sitä tyttärelleen kertomatta)… Victorinekaan ei ole aivan totuudenmukainen kertoessaan keksintönsä etenemisestä.

Mielipiteemme

Sarja on vähintäänkin erilainen. Onko tämä sitten kauhua, ei ehkä – enemmänkin viihdyttävää jännitysdraamaa. Suositttelemme, mutta älä ole tosikko, jos tätä haluat katsoa.

Muualla kirjoitettua

Olly Dyche MovieWebistä totesi: ”Sarja tihkuu [Flanaganin] tavanomaista kammottavien kuvien tyyliä, tehokkaita hyppypelkoja, runsaasti jännitystä ja monimutkaisia tunteita. Mutta ehkä se, mitä The Fall of the House of Usher tekee paremmin kuin useimmat kauhusarjat, on sen keskittyminen hahmodraamaan ja syvästi kiinnostava mysteeri, joka kysyy jatkuvasti enemmän kysymyksiä kuin vastaa loppuun asti. Esitykset, kuten Flanaganin tavanomaiset projektit, ovat kaikki virheettömiä, ja Carla Gugino varastaa esityksen.

Perri Nemiroff Colliderista totesi, että The Fall of the House of Usher oli ”Toinen mestarillinen sarja Mike Flanaganilta”, ”todellinen unelma Edgar Allan Poen työn faneille” ja ”asiantuntevasti muotoiltu yhdistelmä Poen kirjoittamia tarinoita, jotka tuotiin näytölle herkullisen pirullisten esitysten kautta”

Brian Tallerico RogerEbert.com totesi, että sarja ”voi joskus tuntua samanaikaisesti liian täynnä, kun se ahtaa eri lähteitä ja kerronnallisesti ohutta samanaikaisesti, mutta Mike Flanaganin käsityö ja hänen palaavien esiintyjien kokoonpanonsa pitävät tämän heilurin heilumassa kahdeksan kauhean jakson läpi.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa