Kodintekniikan kauppa kävi vilkkaana vuonna 2018

Ajankohtaista

Kuluttajien luottamus talouden kasvuun edisti viihde-elektroniikan, kodin tietotekniikan, matkapuhelinten sekä isojen ja pieten kodinkoneiden kysyntää vuonna 2018. Tilaston ainut kategoria, jossa myynti taantui, oli kuvaus.

Tiedot käyvät ilmi kodintekniikkaindeksistä 1-12/2018.


Televisioiden myynti kasvoi 7,7 prosenttia

Televisioiden kaupallisesti tärkeimmät kokoluokat ovat 55 ja 65 tuumaa, ja niiden osuus oli 61 prosenttia koko tv-myynnin arvosta. Samaan aikaan pienempien tv-mallien osuus laski 50-tuumaisten luokassa 13 prosenttia ja 40-tuumaisten kohdalla 11 prosenttia. Pienten 32 tuuman televisioiden myynti laski 23 prosenttia. Vuoden 2018 Black Friday -viikolla televisioita myytiin ennätysmäärä, yli 20 000 kappaletta, joten kasvua edelliseen vuoteen kertyi 35 prosenttia. Joulukauppa kävi sekin erinomaisesti, ja myynti kasvoi 11,5 prosenttia, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Kuulokkeiden ja soundbar-kaiuttimien suosio vahvassa kasvussa                                                  

Soundbar- ja soundbase-kaiuttimien myynti nousi peräti 36,4 prosenttia vuonna 2018. Kuvaruudun alapuolelle sijoitettava soundbar-kaiutin on helppo ottaa käyttöön ja sitä voi useimmiten hallita tv:n kaukosäätimellä. Kotona katsotaan runsaasti elokuvia ja musiikkiohjelmia, joten äänentoiston laatuun kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Tavallisten yleiskuulokkeiden oheen hankitaan myös tiettyyn tehtävään optimoituja erikoismalleja kuten urheilukuulokkeita.  Hifi- ja mobiilikuulokkeiden myynti nousi 26,4 ja tietokone- ja pelikuulokkeiden 35,4 prosenttia.

Peilittömien järjestelmäkameroiden suosio kasvaa  

Kamerakaupan lasku jatkui 14,9 prosentin vauhtia. Ainoat nousijat olivat peilittömät järjestelmäkamerat (1,9 %). Kappalemäärissä mitattuna niiden osuus on 48,0 prosenttia kaikista järjestelmäkameroista. Vuosi 2018 toi mukanaan runsaasti uutuusmalleja, joten peilittömien järjestelmäkameroiden keskihinta nousi 8,3, pelietsimellä varustettujen 3,4 ja kiinteäobjektiivisten 6,0 prosenttia.

Älykellojen suosio kasvaa

Älypuhelimia ostettiin viime vuonna 2 290 923 kappaletta, eli suunnilleen saman veran (-0,5 %) kuin vuonna 2017.  Myynnin arvo kasvoi kuitenkin 5,0 prosenttia ja puhelimien keskihinta 5,5 prosenttia. Älykelloissa kasvua mitattiin peräti 36,5 ja tietokoneissa 3,2 prosenttia. Tablettien myynti lähti sekin hienoiseen 0,1 prosentin nousuun. Tulostinkauppa jäi 2,2 prosenttia miinukselle.

Kuivausrumpu koetaan uuden asunnon perusvarusteeksi

Isojen kodinkoneiden kauppa on edennyt tasaisella kasvu-uralla jo kolmatta vuotta. Vuonna 2018 myynnin arvo nousi 4,3 prosenttia. Kasvuun vaikuttavat vilkas rakentaminen sekä uusien asuntojen tiheä valmistumistahti. Kuivausrummut koetaan uusissa asunnoissa perusvarusteiksi, ja ne säästävät tilaa etenkin silloin kun neliöitä on niukasti. Niinpä kuivausrumpujen myynti kasvoi 4,7 prosenttia, kertoo ETK ry:n Isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver.

Älykäs hammasharja auttaa huolehtimaan suun hygieniasta

Hammasharjoihin on tuotu älyä, joka auttaa harjaamaan hampaat aina oikealla tavalla, joka paikasta ja oikean ajan. Lisäksi tarjontaa on eri hintakategorioissa entistä enemmän. Tämä on aktivoinut siirtymään manuaalisesta harjasta sähköiseen, joten kasvua mitattiin 13,4 prosenttia. Aktiiviseen elämäntyyliin sopivat varsi- ja robotti-imurit vauhdittivat pölynimureiden myyntiä 12,6 prosentin kasvuun. Käyttöä helpottavat uudet ominaisuudet ja entistä monipuolisempi laitetarjonta lisäsivät silitysrautojen kysyntää 15,5 prosentilla. Kaiken kaikkiaan pienten kodinkoneiden myynti nousi 9,1 prosenttia, kertoo Lauri Paavola ETK ry:n Pienet kodinkoneet -jaostosta.


Muuta luettavaa muualta

Oletko jo digitaalisen maailman käyttäjä?

Oletko jo siirtynyt nykyaikaan ja omistat jotain digitaalista? Löytyykö sinulta esimerkiksi kodista jo Elisa Viihde palvelu ja nettiliittymä viihteen seuraamista varten telkkarista? Nettiliittymiä löytyy muiltakin kuin Elisalta. DNA verkko on myös oiva ratkaisu päästä kodissa tai puhelimella internetin mielenkiintoiseen maailmaan.

Mikäli omistat liian vanhan puhelimen joka ei tue esimerkiksi 5G:tä, niin tutustu ihmeessä Gigantti puhelimet tarjontaan ja löydä itsellesi uusi mieluinen puhelin jo tänään. Uudella puhelimella onnistut vaikka missä nykyaikana, esimerkiksi Google Pay maksaminen onnistuu eri kaupoissa nopeasti ja vaivattomasti.Perinteisestä rannekellosta löytyy nykyään myös digiä, sillä monet urheilijat, pyöräilijät, retkeilijät sekä juoksijat käyttävät suorituksissa älykelloja. Älykelloja alkaa olemaan markkinoilla paljon, mutta Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello on vahva monella tapaan. Kannattaa tutustua eri kelloihin myymälässä ennen ostoa, että siinä on kaikki jutut mitä tarvitset. Tutustu samalla myös Garmin inReach Messenger laitteeseen, jolla voi lähettää viestejä verkon ulkopuolelta.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa