shogun “SHOGUN” — ”Anjin” — Episode 1 (Airs February 27) Pictured (L-R): Hiroyuki Sanada as Yoshii Toranaga, Yuki Kura as Yoshii Nagakado. CR: Katie Yu/FX

Arvostelussa Disneyn uusi FX:n Shōgun – tarina 1600-luvun Japanista

Ajankohtaista Arvostelu Disney Disney+ Luettavaa Sarjat Suoratoisto Viihde

Shōgun on TV-sarja, jota on odotettu jo pidemmän aikaa – se ei ole mitenkään ensimmäinen tv-sarja, joka sijoittuu tähän aikaan, mutta se on tehty isolla rahalla, ja siihen on laitettu isot odotukset. Shogunista on tullut katseltavaksi kaksi ensimmäistä jaksoa ja uusia jaksoja julkaistaan viikoittain. Mutta millainen uusi Disneyllä katseltavissa oleva Shōgun sarja on, ja mistä siinä on kyse?

shogun

Englantilainen Hollannin lipun alla seilaava ”kauppalaiva” ajautuu pitkän merimatka jälkeen Japanin rannikolle mukanaan luotsi John Blackthorne (Cosmo Jarvis). Se on ensimmäinen ei portugalilainen tai espanjalainen laiva, joka on tullut omaa reittiään Japaniin, eivätkä Japanissa asemiaan pitävät portugalilaiset jesuiitat ole kovin innoissaan brittilaivan saapumisesta – olivathan Portugalin ja Espanjan hallitsijat jakaneet maailman kahtia – jättäen siinä jaossa Japanin Portugalille – ja nyt tämä laivan luotsi tulee ja kertoo japanilaisille lordeille, että miten asiat ovat Euroopassa järjestetty.

“SHOGUN” — ”Servants of Two Masters” — Episode 2 (Airs February 27) Pictured: Cosmo Jarvis as John Blackthorne. CR: Katie Yu/FX

Ensimmäinen Japanissa, joka kertoo hieman mistä oikeasti on kyse, ja minne John on päätynyt on espanjalainen Vasco Rodrigues (Nestor Carbonell), jonka tehtävänä oli kuljettaa maihin saapunut ”anjin” Lordi Yoshii Toranagan luo (Hiroyuki Sanada), joka on yksi viidestä sijaishallitsijasta, jotka hallitsevat Japania, kunnes vuosi aiemmin kuolleen hallitsijan poika täyttäisi 16 vuotta, ja ottaisi paikkansa hallitsijana, mutta ajat ovat myrskyisät ja Osakan hallintorakennuksissa on käynnissä poliittinen peli, jonka keskelle John ajautuu. Lordi Toranagan suurin vihollinen on Lordi Ishido Kazunari (Takehiro Hira), joka on myös Osakan palatsin päämies.

“SHOGUN” — ”Anjin” — Episode 1 (Airs February 27) Pictured: Hiroyuki Sanada as Yoshii Toranaga. CR: Colin Bentley/FX

Japanilaiset eivät ole olleet tietoisia Englannin olemassa olosta, ja vain harvat puhuvat samaa kieltä, mikä on portugali (sarjassa kuullaan englantia, koska kansainvälinen tuotanto – eikä porugalia), mutta Toragavan hovissa on nuori neito Lady Mariko (Anna Sawai), joka on ollut jesuiittojen opissa 16 vuotta, ja joka löytää itsensä pian Lordi Toragavan ja Johnin välistä tulkkina – naisen asema 1600-luvun japanissa oli olla taka-alalla… joten tämä asetelma tulee jatkossa vääjäämättä aiheuttamaan omat ongelmansa.

Nämä kaksi aloitusjaksoa ovat jo tarpeeksi antamaan näyte siitä, mitä on luvassa. Shōgun on ottanut vahvan alun. Suosittelemme vahvasti.

Aiemmin James Clavellin tuotannosta tehtynä….

Kyseessä ei ole ensimmäinen James Clavellin romaaniin perustuva tv-sovitus, vaan tarinasta nähtiin minisarjaversiointi jo vuonna 1980. Silloin sarjan keskiössä oli John Blackthornen hahmo, jota esitti Richard Chamberlain (Allan Quartermain -elokuvat). Loordi Toranagan hahmoa esitti vanhassa versiossa Toshirō Mifune, joka on näytellyt vaikuttavia samuraihahmoja muun muassa Akira Kurosawan elokuvissa Seitsemän samuraita, Kätketty linnake ja Yojimbo.

Uudessa FX:n sarjassa Yoshii Toranagaa esittää Hiroyuki Sanada, ja hahmolla on merkittävämpi rooli kuin 80-luvun tv-filmatisoinnissa. Taistelutaidot ja samurai-miekka ovat tuttuja työvälineitä myös Hiroyuki Sanadalle. Hän teki Hollywood-läpimurtonsa elokuvassa Viimeinen samurai (2023), ja hänen karismastaan, näyttelijä- ja taistelutaidoistaan on päässyt nauttimaan muun muassa elokuvissa ja sarjoissa:

Kuuntele podcast sarjaan liittyen

FX julkaisee viikoittain jaksokohtaista podcastia, jossa keskustellaan kommenttiraidan kaltaisesti sarjan tapahtumista ja tekemisestä tekijöiden ja näyttelijöiden kanssa. Kaksi ensimmäistä noin 30-minuuttista podcastia on nyt julkaistu, ja ne ovat kuunneltavissa FX:n YouTube-kanavalla:

Ohessa Making of -video, jossa kerrotaan miten japanilaista historiaa ja kulttuuria on vaalittu sarjassa ja sen jokaisessa tuotantovaiheessa: The Making of Shōgun – Chapter One: Honoring Authenticity | FX

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 5 / 5. Arvosteluja: 1

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa