Arvostelussa jo legendaariseksi sarjaksi noussut HBO:n GOT eli Game of Thrones

Ajankohtaista Arvostelu HBO Suoratoisto

GOT on yksi viime vuosien kuuluisimmista ja katsotuimmista sarjoista kaikkialla maailassa – ja tänä syksynä se on saamassa jatkoa, oman spinoff sarjan. Mutta nyt ei ole sen aika, vaan katsoa vähän tarkemmin, millainen sarja Game of Thrones oli ja mikä teki siitä niin hyvän. Sarja on tätä nykyä katseltavissa HBO-kanavalla kaikkinensa kahdeksan sarjan voimin, eli aivan päivässä ei Game of Thrones ole katseltavissa.’

Sarjan loivat David Benioff ja D. B. Weiss. Se perustuu George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjaan. Martin myös toimi yhtenä sarjan vastaavista tuottajista ja myös käsikirjoitti muutaman jakson.

Yhdysvalloissa ensimmäinen näytetty jakso huhtikuussa 2011 sai 2,2 miljoonaa katsojaa. Viimeinen jakso 1.kaudesta esitettiin 19. kesäkuuta 2011 ja sen katsoi vähän yli 3 miljoonaa katsojaa. Keskimääräinen katsojaluku ensimmäisellä kaudella oli 2,5 miljoonaa. Viimeinen kausi

Game of Thrones vie katsojan maailmaan, joka on yhdistelmä keskiaikaista elämää, taikuutta, mystiikkaa, sukujen välistä taistelua, taistelua vallasta, rakkautta, ja iso kysymys Pohjoisesta, talvesta sekä lohikäärmeistä.

Sarjan tapahtuvat vievät katsojan Westerosin ja Essosin maanosiin, seitsemään kuningaskuntaan ja näiden aatelissukujen monimutkaisiin suhteisiin. Sarjassa on niin paljon viitteitä omaan eurooppalaiseen historiaan keskiajan tienoilta, että ei ihme että näiden kuvitteellisten sukujen tapahtumat ovat kiinnostaneet miljoonia ihmisiä – kiitos Martinin loistavien tarinoiden.

Sarja rikkoi kotimaassaan katsojaennätyksiä ja saavutti laajan, aktiivisen ja kansainvälisen fanikunnan. Se on ollut arvostelijoiden keskuudessa hyvin suosittu, mutta on saanut myös kritiikkiä sen jatkuvan seksin, väkivallan ja seksuaalisen väkivallan käytöstä. Sarja on saanut useita palkintoja muun muassa 47 Primetime Emmy -palkintoa mukaan lukien Parhaasta draamasarjasta neljästi vuosina 2015, 2016, 2018 ja 2019. Sarja on saanut myös Hugo-palkinnon ja Peabody-palkinnon vuonna 2011 sekä viisi Parhaan draamasarjan Golden Globe -ehdokkuutta (2012 ja 2015–2018).

Sarjan salaisuus on kausien monipuolisuudesta, ja siitä, että jokainen kausi tuo jotain kokonaistarinaan jopa siinä mittakaavassa, että viimeisen kauden viimeinenkään jakso ei anna vastauksia kysymyksiin, vaan jätti katsojat toivomaan jatkoa…

Päärooleissa kaudella 1

Sean Bean … Eddard ”Ned” Stark
Mark Addy … Robert Baratheon
Nikolaj Coster-Waldau … Jaime Lannister
Michelle Fairley … Catelyn Stark
Lena Headey … Cersei Lannister
Emilia Clarke … Daenerys Targaryen
Iain Glen … Jorah Mormont
Harry Lloyd … Viserys Targaryen
Kit Harington … Jon Nietos
Sophie Turner … Sansa Stark
Maisie Williams … Arya Stark
Richard Madden … Robb Stark
Alfie Allen … Theon Greyjoy
Isaac Hempstead-Wright … Bran Stark
Jack Gleeson … Joffrey Baratheon
Rory McCann … Sandor Glegane
Peter Dinklage … Tyrion Lannister
Aidan Gillen … Petyr ”Pikkusormi” Baelish
Jason Momoa … Khal Drogo

Dubrovnik, Kroatia

Sarjan kuvaukset veivät näyttelijöitä maasta toiseen ja huiman suosion seurauksena monet paikat niin Kroatiassa, Pohjois-Irlannissa, Maltalla, Marokossa ja Espanjassa ovat saaneet aivan erilaisia turisteja GOT faneista.

Suomalaiseen tapaan kaikki paikannimet ovat suomennettu, joka ainakin itselle oli jokseenkin ärsyttävää, kun myös nimiä suomennettiin – joten jos suinkin voit, katsele tämä sarja ilman tekstitystä.

Taistelu valtaistuimesta

Koko sarjassa on kyse vallasta. Kuka hallitsee, ja miten. Eikä sarjassa vältytä ”selkään puukottamiselta”, politikoinnilta, salamurhilta ja kaikelta muultakaan mitä voisi, eikä voisi, kuvitella tällaisiin valtataisteluihin. Henkilöiden kuvaukset ja kemiat ovat niin loistavasti toteutettuja näyttelijöiden toimesta, ettei mikään ihmekään, että sarja on niin menestynyt kuin se on.

Jos siis suinkaan olet historiallisten kuningassukuelokuvien ja sarjojen ystävä, niin kenties tällainen täysin fiktiivinen sarja voisi olla uusi suosikkisi, jos siis et vielä ole sarjaa katsonut. Sarja pitää myös aloittaa alusta, sillä jos hyppäät mukaan myöhemmässä vaiheessa, sinulle jäävät epäselviksi eri henkilöiden väliset aiemmat suhteet – sarja nimittäin seuraa vaihtelevasti eri päähenkilöiden tekemisiä eikä vain yhtä ja ainoata sukua tai sen johtohahmoa. Tämä henkilöiden monipuolisuus, arvaamattomuus ja tarinan yllättävät juonet ovat myös yksi sarjan vetovoimatekijöistä. Katsoja ei voi olla koskaan varma, säilyykö päähenkilö hengissä, vai kohtaako hän loppunsa juuri siinä jaksossa, ja tämä on yksi niitä suurimpia eroavaisuuksia normaali sarjoista ja elokuvista, joissa pääsankarit aina selviävät loppuun saakka.

Hyvän ja pahan välinen taistelu

Siinä missä sarjan hyvä ja paha ovat välillä jopa vaihtuvia ”rooleja”, on selvää alusta alkaen että talvi ei ole hyvä asia. Mitä talvi sitten tarkoittaa sarjan kuningaskunnille, selviää vasta aivan sarjan loppuvaiheilla, mutta sitä ennen jokainen sarjan suvuista ”kasvaa”, kehittyy tai kokee kohtalonsa, ja jokaisella suvulla ja jokaisella kuningaskunnalla on omat hyvät ja huonot puolensa, ja taisteluja tässä sarjassa on varmasti tarpeeksi.

Game of Thrones sarja katsottavaksi

Sarjan roolivalikoima ja henkilökavalkadi on niin valtaisa, että jos haluaisimme kirjoittaa kaiken kattavan arvostelun, joutuisimme kirjoittamaan lähes yhden kirjan pelkästään sitä varten. Sarja vie katsojan mahtaviin kuvauspaikkoihin ja juonesta et voi koskaan olla varma, mitä seuraavaksi tapahtuu. Totta kai lukemalla kirjat pääset hyvin selville sukujen juonittelusta, mutta kirjojen lukeminen ei mitenkään ole tarpeellista katsellaksesi näiden mahtisukujen välistä taistelua, ja jopa yllättävien liittouminen syntymistä.

Siksi GOT tarinan kertominen yhdessä arvostelussa olisi väärin, sen sijaan jos sinua kiinnostaa sukujen väliset taistelut, kuningaskuntien vallan tavoittelut, taikuus ja sotakohtaukset – suosittelemme sinua aloitamaan GOT sarjan katsomisen heti tänään muutamalla jaksolla.

Tulossa House of Dragon HBO:lle tänä syksynä


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Etätyö – Uusi normaali?

Etätyö on tullut pysyväksi vaihtoehdoksi pandemian myötä. Se on mahdollistanut joustavamman työskentelyn ja vähentänyt aikaa ja kustannuksia matkustamiseen. Etätyön avulla työntekijät voivat työskennellä turvallisesti mistä tahansa ja säilyttää samalla tuottavuutensa. Mutta kuinka pysyvästi tämä uusi normaali tulee olemaan?

Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.

Miksi valita Rahalaitos?

Rahalaitos on yksi Suomen suosituimmista lainojen kilpailutuspalveluista, joka auttaa sinua löytämään parhaan lainatarjouksen nopeasti ja helposti. Rahalaitoksen kautta voit kilpailuttaa lainasi useilla eri rahoitusyhtiöillä samanaikaisesti, ja saat tarjoukset nopeasti. Rahalaitoksen palvelu on täysin ilmainen, ja sen käyttäminen ei sido sinua mihinkään.

Ruokakauppa netissä – tilaa helposti kotiinkuljetuksella

Ruokakauppa netissä säästää aikaa ja vaivaa tekemällä ostokset kätevästi verkossa. Valitse laajasta valikoimasta juuri sinulle sopivat tuotteet ja tilaa ne kotiinkuljetuksella. Voit tehdä ostokset milloin tahansa, missä tahansa, ilman että tarvitset lähteä kauppaan.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa