netflix sintonia netflix sintonia

Arvostelussa Netflixin brasilialaissarja Sintonia

Ajankohtaista Arvostelu Netflix Sarjat

Netflixin Sintonia TV-sarja kertoo kolmen brasilialaisnuoren tarinan miljoonakaupunki Sao Paulon Favela Cityssä. Nando, Doni ja Rita ovat paikallisia nuoria, joilla jokaisella on omat historiansa ja toiveensa tulevaisuuden suhteen. Siinä missä Nando on jo valinnut oman reittinsä huumeiden ja jengien maailmassa, Doni haaveilee musiikin olevan hänen tiensä rikkauksiin ja pikkukauppaa tekevä Rita ei vielä tiedä, mikä hänestä tulee isona.

Pääosissa: Christian Malheiros, Jottapê sekä Bruna Mascarenhas.
Konsepti: KondZilla, Guilherme Quintella sekä Felipe Braga.

Sarjaa on katseltavissa neljä kautta. Sintonia on Kondzillan luoma ja ohjaama brasilialainen rikosdraamateinien suoratoistotelevisiosarja, joka sai ensi-iltansa Netflixissä 9. elokuuta 2019. Kolmen yhdessä varttuneen hahmon Donin, Nandon ja Ritan näkökulmasta kerrottu sarja seuraa musiikin, huumekaupan ja uskonnon yhteyksiä São Paulon reuna-alueella.

Nuorelle brasilialaiselle favelan asukkaalle ei tulevaisuus anna monia vaihtoehtoja. Rita (Bruna Mascarenhas) asuu yksi ja myy kaikkea mahdollista kaupungin keskustassa asuville paremmassa yhteiskuntaluokassa asuville, mutta hänelläkään ei ole helppoa. Tuleeko mahdollinen tulevaisus sittenkin kirkon piiristä? Ritan paras ystävä Cacau (Danielle Olimpia) sai kokea omakohtaisesti brasilialaisten poliisien voiman jäädessään kiinni katukaupustelusta.. ongelmana ei ollut kaupustelu itsessään, vaan Ritan laukun sisältö, mikä Cacaulla oli mukana. Siinä missä Cacaun äiti Jussara haluaa kostaa Ritalle, Ritan kuolleen äidin vanha ystävä pappi Sueli (Fernanda Viacava) saattaa olla Ritan pelastuskanava.

MC Doni (João Pedro Carvalho aka Jottape) unelmoi musiikin tekemisestä, ja hänen biisinsä saavatkin nostetta tunnetumman MC Dondokan (Leilah Moreno) kautta, mutta onko tämä oikea reitti Donille tula kuuluisaksi ja rikkaaksi? Hän asuu äitinsä ja isänsä kanssa ja on periaatteessa hyvässä asemassa Favelassa käyden hienoa koulua – mutta koulu ei kiinnosta häntä niin paljon kuin musiikin tekeminen ja esiintyminen.

Entä sitten kolmikon kovin kaveri, Nando. Nando on ollut jo pitkään mukana huumekaupoissa ja hänen lapsuudenystävänsä on joutumassa ongelmiin, mutta Nandon oma vaimo Scheyla (Julia Yamaguchi) toivoo miehensä nousevan jengin arvoasteikossa ylöspäin ja sitä kautta saavan rahaa ja paremmat elinolot myös heidän lapselleen.

Suomalaisittain sarjan katselu voi olla vaikeata, sillä suomalainen yhteiskunta on täysin erilainen, eikä tällaisia tilanteita tässä mittakaavassa ole Suomessa nähty. Mutta muualla Euroopassa vastaavat mahdollisuudet löytyvät niin Italiasta, Espanjasta, Englannista kuin vaikkapa Saksasta. Työttömyys, asunnottomuus ja unelmat helpommasta elämästä ja rikkauksista saavat nuoret tekemään vääriäkin valintoja – ja monissa tilanteissa heillä ei ole niitä vaihtoehtoja, mitkä esimerkiksi suomalaisilla nuorilla on – maksamatta mistään mitään. Siksi tällaisen sarja katseleminen voisi olla monelle suomalaisellekin nuorelle hyvä asia, mutta pelkän katselun lisäksi pitäisi myös nähdä tarinan ohi – se tausta ja pohja, mille tämäkin sarja rakentuu. Toiveille, haaveille, ja todellisuuden kovalle arjelle.

Suosittelemme Sintonia sarjaa. Kaiken muun ohessa, sarjassa on hyvä brasilialainen musiikki pääosissa.

Sao Paulo Favela – faveloiden historia

Mikä on historia faveloiden taustalla? Yksi iso syy on Brasiliaa vaivaava asuntopula, Joao Pingeiro Foundation on selvittänyt jo pari vuotta sitten, että Brasiliaan pitäisi rakentaa yli 6,3 miljoonaa asuntoa, jotta brasilialaiset voisivat elää oikeissa asunnoissa. Favelat eivät nimittäin ole millään mittakaavalla oikeiden asuntojen kokonaisuuksia. Pelkästään Sao Paulosta puuttuu noin 640 000 kotia.

Favela sanan historia juontaa juurensa yli sadan vuoden päähän.

Brasilialainen kirjailija Euclides da Cunha kuvaili kerran ”Favela-vuorta” kirjassaan Brasilian sisällissodasta vuonna 1897. Sotilaat olivat leiriytyneet kukkulalle, jossa piikikäs favela-kasvi kasvaa koillisalueella, ja he rakensivat tilapäisiä asuntoja hökkeleistä.

Kun jotkut sotilaista palasivat Rioon, he asettuivat kaupunkia ympäröiville metsäisille rinteille odottaen hallituksen lupaamaa maata. Heidän tilapäiset asuinolosuhteensa muistuttivat jälleen ”favela”-kukkuloita. Termi jäi lopulta käyttöön.

Sisällissota ja orjuuden lakkauttaminen

Kun Brasilia lakkautti orjuuden 1800-luvun lopulla, entiset afrikkalaiset orjat kerääntyivät asutuksiin Rioon, tuolloiseen pääkaupunkiin, luoden nämä kaupungit kaupungin sisällä. Vaikka mustat brasilialaiset tunsivat vuosien varrella tulleensa työnnetty pois keskustasta, muuttajia alkoi saapua Rioon etsimään töitä 1930- ja 1940-luvuilla. Heillä ei ollut varaa kunnon asuntoihin, ja he hakeutuivat hätäisesti rakennettuihin asumuksiin, joita hallitus piti laittomina. Monilta alueilta puuttui sanitaatio ja ne eivät noudattaneet rakennusmääräyksiä.

Hallitus puuttui asiaan yrittäen siirtää muuttajat parempiin asuntoihin ”proletariaattipuistoissa”, mutta aloite ei onnistunut hävittämään asutuksia. 1960-luvulla hallitus yritti jälleen hävittää favelat, erityisesti ne, jotka sijaitsivat suosituissa turistikohteiden lähellä. Vaikka jotkut niistä poistettiin, toiset laajenivat vain, kun siirretyt ihmiset muuttivat niihin.

”Useimmissa faveloissa puuttuu tehokkaat viemäröintijärjestelmät, juomaveden saanti ja jätehuoltojärjestelmät,” sanoo vaikuttamistyötä tekevä ryhmä The Borgen Project. ”Yhteisöt ovat rakentuneet niin tiheästi, että nykyaikaisten teiden ja muiden palveluiden rakentaminen on lähes mahdotonta.”

Kun niin moni ihminen asuu tiiviisti ja laittomissa asunnoissa, yhteisöistä on tullut rikollisuuden ja huumeiden pesäpaikkoja. Monia hallitsevat huumeparonit, jotka salakuljettavat kokaiinia ja kannustavat jengiväkivaltaan. Hallitus on kuitenkin sijoittanut alueille sotilaspoliisiyksiköitä auttaakseen torjumaan laitonta toimintaa.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Mikael Granlund – Menestyvä jääkiekkoilija kansainvälisellä tasolla

Mikael Granlund on menestyvä suomalainen jääkiekkoilija, joka on tehnyt vaikutuksen kansainvälisellä tasolla. Hän aloitti uransa Suomen Liigassa ja nousi nopeasti nuorten maajoukkueisiin. Granlundin taidot ja älykäs peli-ilme huomattiin myös NHL:ssä, jossa hän edusti Minnesota Wildia ja Nashville Predatorsia. Hänet tunnetaan erityisesti upeasta ”Mikaelin maalista” vuoden 2011 MM-kisoissa. Granlundin lahjakkuus, luovuus ja peliäly tekevät hänestä arvokkaan pelaajan niin seuralle kuin maajoukkueellekin. Mikael Granlund ero aihe on noussut monen ihmisen mieleen.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa