Nykyään olemme aina viihteellä

Ajankohtaista Suoratoisto

Me hieman vanhemmat ikäluokat emme nuorena voineet kuvitellakaan nykyistä arkea kaikkine tekniikoineen. Meidän nuoruudessamme television ohjelmat olivat mustavalkoisia ja puhelinkone oli pöydällä johdossa kiinni tai jossain ulkona kadun kulmassa oli yleisöpuhelin. Rahaa sai pankista tilikirjalla ja elokuviin piti mennä jonottamaan elokuvan näkemistä kehnojen äänilaitteiden saattelemana ja huoltamoilla ja ravintoloissa pääsi pelaamaan pajatsoa.

Ennen siis piti aina mennä jonnekin – nykyään nämä kaikki ja paljon muuta ovat meillä koko ajan mukanamme älypuhelimen muodossa. Oletko sinä esimerkiksi koska viimeksi katsonut kuinka monta eri sovellusta puhelimessasi on? Luku saattaa hieman yllättää, saatikka jos lähdet ajattelemaan, kuinka montaa niistä sovelluksista oikeasta käytät ja vielä enemmän, jos mietit kuinka montaa niistä oikeasti tarvitset.

Mobiili on päivän sana

Aiemmin kun olin esimerkiksi sairaalan jonossa odottamassa, niin siinä odottaessa ei ollut muuta tekemistä kuin lukea niitä tuhat kertaa aiemmin luettuja vanhoja toisten paikalle tuomia aikakauslehtiä. Nykyään avaan puhelimeni ja joko menen sosiaaliseen mediaan, luen uutisia, katson elokuvaa tai menen vaikka pelailemaan.

Voin vaikka lyödä urheiluvetoni sisään puhelimella Mobilebet kautta tai jonkun toisen lataamani sovelluksen kautta, tai voin vaikka mennä pokerihuoneeseen pelailemaan – sekin löytyy omana sovelluksenaan. En edes muista, koska viimeksi olisin käynyt kioskilla pelaamisen vuoksi, kun ennen se oli ainoa mahdollisuus – sitten tuli internet.

Tiesitkö esimerkiksi sitä, että vuonna 2019 tapahtui siirtymä nettimaksamisessa ja suomalaiset maksoivat kaikista nettisuorituksistaan enemmän mobiilisti kuin kotikoneellaan? Niin se maailma muuttuu, ennen vuotta 2019 olimme mobiilimaksamisessa vielä naapureitamme jäljessä, ja nyt porhalsimme selkeästi edelle.

Mobiili ja suoratoisto

Löytyykö omasta luuristasi muita suoratoistopalveluita kuin YouTube sovellus? Itselläni löytyvät ainakin Ruutu, Viaplay, cMore, MTVUutiset… NetFlixiä ei ole, koska ei ole aikaa koskaan katsella sieltä mitään. Näitä suoratoistopalveluita tulee sitten käytettyä kohtuullisen paljon kun ei ole kotona – en enää edes muista mitä tein vapaa-ajallani ennen älypuhelinta, eikä elokuvissakaan tule enää varsinaisesti käytyä. Laiskuus, siinä on yksi asia, mitä puhelin lisää – enää ei tarvitse mennä tai odottaa, kaikki on heti valmiina sovelluksen takana.

Mikä on sinun suosikki suoratoistokanavasi, vai pelaatko kännykälläsi pelejä? Tuo pelaaminenkin on muuttunut radikaalisti sitten niistä matopeleistä. Muistan joskun 2010-luvun alussa pelanneeni paljon paria Facebook peliä päivittäin, mutta silloin taisin pelata niitä tietokoneella ja vasta vuosikymmenen lopulla aloin pelata enemmän älypuhelimella, jopa niin, että tietokonepelaaminen on lähes loppunut.

Sosiaalisesta mediasta tuli viihdettä

Mitä itse teet Facebookissa tai joissakin näistä muista sosiaalisen median kanavista? Totta kai osalle ne ovat työtä ja osa kavereiden kanssa viestittelyä ja osittain myös tiedon etsimistä ja avun pyytämistä, mutta paljon siitä sosiaalisen median käytöstä on 100% viihdekäyttöä.

Osallistumme keskusteluihin, seuraamme ihmisten toilailua, osallistumme kilpailuihin ja ”tykkäämme” asioista, jotka unohdamme samantien. Tiedosta on tullut nopeata kertakäyttötavaraa ja luotamme, että saamme tai löydämme sen kyllä tarvittaessa, eli sitä ei tarvitse itse muistaa – ei tarvitse vaivautua.

Nauramme toisten ihmisten jutuille tai tapahtumille ja katsomme niitä hauskoja YouTube videoita, joita ennen kävimme kaivelemassa itse sieltä YouTuben syövereistä. Ja nyt emme enää edes itse välttämättä edes etsi uutta, vaan eri kanavat syytävät uusia asioita ja viestejä meille tuutin täydeltä koko ajan. Koska se älypuhelin on mukanamme koko ajan, tarkoittaa se samalla, että saamme viestejä myös koko ajan – arkemme on muuttunut menneelle vuosikymmenellä entistä enemmän ja nyt tämä 20-luku tulee muuttamaan sitä entistä enemmän.

Mieti itse, mikä on oman puhelimesi käytetyin sovellus? Se tuskin on itse puhelin.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa