Skyshowtime ja Harrison Ford Dutton Ranchin pomona sarjassa 1923

Ajankohtaista Arvostelu SkyShowTime

Jos olet seurannut Duttonin ranchin sarjaa Kevin Costnerin tähdittämän Yellowstonen kautta, ja katsonut jo aiemmin ilmestyneen spinoffin kaiken alusta 1800-luvulta, niin olet varmasti myös odottanyt nyt Skyshowtimella alkanutta sarjaa 1923, jossa Duttonin perheen pomon paikalla on vanha kunnan Harrison Ford Jacob Duttonina ja tämän vaimo Cara Duttonina itse Helen Mirren. Sarja tuli katsottavaksi joulukuussa ja mekin ehdimme sen nyt katsastaa.

Nimensä mukaisesti ollaan Amerikan lamavuosissa. Ensimmäinen maailmansota on sodittu ja Euroopassa on jälleenrakentamisen aika. Amerikassa sen sijaan eletään Duttonin ja muiden karjatilallisten kanssa vaikeita aikoja. Luonto ei ole myötämielinen, alueella on paljon lampaita, eikä kenelläkään ole rahaa. Ajat ovat kovat.

1920-luvun Amerikka on meille suomalaisille tuntematonta aluetta. Sitä ei käsitellä historiankirjoissa, eikä se muutenkaan ole ollut mediaseksikästä, joten sarjan ohessa tulevat kuvaukset amerikkalaisten maahanmuuttajien kohtelusta intiaaneja kohtaan tulee esille aivan uudella tavalla.

Sarja tuntuu hieman väkisin tehdyltä jatko-osalta näiden kahden ensimmäisen sarjan lisäksi. Siinä missä Yellowstone porskuttaa kausi kaudelta eteenpäin, tuntuu 1923 antavan hieman perustietoja Duttonien saagalle, mutta muuten on sarjaan käsiksi pääseminen kohtuullisen hankalaa. Duttonin perheen poikien erilaiset seikkailut, Amerikassa tai Afrikassa tuntuvat osittain päälle liimatuilta, joilla ei oikein ole mitään osuutta kokonaisuuteen, joten koko 1923 tuntuu aluksi vaikealta kiinniotettavalta. Onko kyse Duttonien vaikutusvallan kasvattamisesta, lammasfarmareiden kanssa kiistelystä, vai mistä? Mikä on sarjan perimmäisen syy?

Taylor Sheridan on luonut Duttonien saaga, ja kaikki liittyy kaikkeen, ainakin hänen suunnitelmissaan, mutta kuinka hyvin hänen ajatuksensa Duttoneista selviää katsojille? Tämä 1923 asettuu 40 vuottta ”1883” jälkeen ja yli 30 vuotta ennen nyky Yellowstonen aikaa, ja hahmojen välisistä sukulaisuuksista on netissä saatavilla useita kuvioita. Sarjaa on tulossa ainakin kaksi kautta. Fordin ja Mirrenin lisäksi pääosissa nähdään
muun muassa Brandon Sklenar, Darren Mann, Michelle Randolph, James Badge Dale, Marley Shelton, Brian Geraghty, Aminah Nieves, Julia Schlaepfer ja Jerome Flynn.

Jollei muuta, niin sarja ainakin tuo esille maaseudun vaatimukset (myös nykyaikana), jos joku on valinnut karjafarmarin elämän, niin silloin karja ja eläimet tulevat aina ykkösenä, ja kaikki muu perässä. Se tulee 1923:ssa heti esille, kun Duttonit joutuvat muiden karjatilallisten kanssa etsimään uusia laiduntamisalueita karjalleen- siinä jäävät häät toiseksi.

Tyyliltään 1923 on aivan erilainen kuin 1883 tai Yellowstone, mutta jos olet katsonut kumpaakin sarjaa, kannattaa tämä väliosakin ottaa mukaan kokonaisuuden rakentajaksi.

Tagged

Vastaa