“21 litraa olutta tai 42 Aperol Spritziä“: Näin paljon suomalaisten pitäisi kuluttaa kesäterasseilla ravintoloiden pelastamiseksi

Ajankohtaista

Jokaisen 20 vuotta täyttäneen suomalaisen pitäisi juoda elokuun loppuun mennessä terasseilla noin 21 litraa olutta, 9 pullollista viiniä tai 42 cocktailia, jotta ravintolakulutus palaisi juomien osalta koronaa edeltävälle tasolle. Tämä selviää Valviran kulutusmääriin perustuvista laskelmista.

Ravintola-ala on vaikeuksissa pitkään jatkuneiden koronarajoitusten seurauksena. Aukioloajat ovat nyt vapautumassa asteittain, ja alalla toivotaan ennätyksellistä kesää haastavan talven aiheuttaman tilanteen pelastamiseksi. Paljonko suomalaisten pitäisi sitten terasseilla kuluttaa, jotta ravintolat pääsisivät koronaa edeltäneen vuoden 2019 tasolle? 

Jos tarkastellaan pelkkiä alkoholijuomia, vuonna 2019 Suomen ravintoloissa kulutettiin elokuun loppuun mennessä yhteensä 174 397 000 annosta alkoholia. Tuohon lukemaan sisältyi muun muassa 76 832 000 puolen litran oluttuoppia, 9 640 000 siiderituoppia ja 43 750 000 väkevää juomaa. 

Koronarajoitusten sävyttämä vuosi 2021 käynnistyi tammi-helmikuun osalta niin, että ravintoloissa kulutettiin kaikkiaan yhteensä 14 591 000 alkoholiannosta. Maaliskuun alussa ravintolat laitettiin kiinni, ja niitä alettiin hiljalleen avaamaan toukokuun alussa. Alkuvuoden kulutus tarkoittaa sitä, että suomalaisten pitäisi nauttia touko-elokuun välisenä ajanjaksona ravintoloissa yhteensä noin 159 806 000 alkoholiannosta, jotta ravintolakulutus palaisi juomien osalta koronaa edeltävälle tasolle ja ravintolat pystyisivät paikkaamaan rajoitusten runtelemaa talouttaan. 

Juomatyypeiksi muutettuna oheiset luvut tarkoittavat, että suomalaisten pitäisi juoda noin 21 litraa olutta, yhdeksän 0,75 litran pullollista viiniä tai 42 cocktailia per aikuinen*. Esimerkiksi Suomen suosituinta kesädrinkkiä, Keski-Euroopasta viime vuosina rantautunutta Aperol Spritziä myydään keskivertokesän aikana Suomessa noin kolme miljoonaa kappaletta. Tämä tarkoittaisi alle yhtä cocktailia per 20–74 vuotias suomalaisaikuinen, joten kesäterasseilla riittää kirittävää 42 cocktailin tavoitteeseen. 

Alan menetykset 2200 miljoonaa euroa vuonna 2020

Ravintolarajoitukset vaihtelevat tällä hetkellä alueittain, ja hallitus käsittelee rajoitusten jatkoa säännöllisestä pandemiatilanteen mukaan. Majoitus- ja ravintola-ala on arvioinut, että alojen liikevaihto laski vuoden 2020 aikana 2200 miljoonaa euroa, kun samaan aikaan yritysten kaikki yhteenlasketut valtion maksamat tuet olivat vuonna 2020 193 miljoonaa euroa. 

*Laskelmat perustuvat Valviraan ylläpitämään Jakelutiet-raporttiin, joka listaa, montako litraa eri kategorioiden tuotteita myydään. Suomalaiskuluttajien määrään on laskettu 20–74-vuotiaat suomalaiset, joita oli 2020 laskennassa yhteensä 3 826 865. 

Vastaa