Arvostelussa Disney+:n Echo

Ajankohtaista Arvostelu Disney Disney+ Sarjat Suoratoisto

Disneyn Echo on ensimmäiseltä kaudeltaan viiden jakson mittainen ja tuo meille esille Maya Lopezin (Alaqua Cox), josta kehittyy Echo hänen opeteltuaan ymmärtämään oma Choctaw-perimänsä ja sen hänelle tuomat mahdollisuudet ja kyvyt.

Echo on yhdysvaltalainen Marion Dayren luoma Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu supersankarisarja, joka perustuu Marvel Comicsin Kaiku-sarjakuvahahmoon. Echon kyvyt liittyvät intiaaniuskontoihin, ja nimenomaan Choctaw- heimon perinteisiin.

Maya kokee kovia jo pienenä, joutuessaan auto-onnettomuuteen äitinsä kanssa ja jouduttaan muuttamaan isänsä Williamin (Zahn McClarnon) kanssa New Yorkiin, pois sukulaisten ja heimon luota. Hänen isänsä on rikollinen ja sille tiellä vie nopeasti Mayankin tie setänsä Wilson Fiskin (Vincent D’Onofrio) eli Kingpinin vetämänä, mutta Mayan kasvaessa hänen taitonsa kasvavat, ja samalla äkkipikaisuus joka vie hänet eri tilanteiden kautta takaisin kotiinsa. Nyt Maya on noin 20-vuotias, taistelija, jolla on vielä paljon tuntemattomia voimia saatavilla. Maya on syntymästä kuuro, ja hänen jalkansa jouduttiin amputoimaan äidin kanssa sattuneen auto-onnettomuuden jälkeen, jossa syynä muuten oli hänen isänsä kilpailija, joka oli katkonut jarruletkun autosta.

Kotikaupungissa Tamalassa, Oklahomassa, häntä odottavat mm. sisko Bonnie (Devery Jakobs), serkku Biscuits (Cody Lightning) sekä isoäiti Chula (Tantoo Cardinal) ja tottakai Skully (Graham Greene). Mukana kuvioihin tulee myös paikallisen rollerskate-hallin omistaja ja vetäjä Henry (Chaske Spencer), joka tietää millainen henkilö Fisk on, ja kuinka vaarallinen tämä on.

Echo on Disneyn ensimmäinen aikuisille tuotettu TV-sarja ja sen ensimmäisen kauden kaikki jaksot ovat samantien katseltavissa. Echo ei ole saanut ainoastaan hyviä arvosteluja, ja sarjalla on omat vaikeutensa löytää paikkansa, varsinkin jos tavoitteena on tehdä useampi kausi. Perustarina Choctaw heimon perinteistä ja heimon pelastavista naisista on näppärä, mutta miten tarina asettuu sarjaan, onkin toinen asia. Välillä sarja olisi parempi, jos tapahtumat rullaisivat paremmin eteenpäin, mutta tämä oli vasta ensimmäinen kausi. Mielestämme mielenkiintoinen ja katseltavissa oleva tuttavuus, jonka seuraava kausi ratkaisee paljon jatkosta.

Äänen ja viittomakielen taikuus

Echo tuo esille äänen ja viittomakielen taikuuden tavalla, joka koskettaa sydämiä. Viittomakielen käyttö kommunikointivälineenä ei ole vain esteettinen valinta, vaan se syventää tarinaa ja tekee siitä entistä moniulotteisemman. On harvinaista nähdä televisiossa täysiä kohtauksia, joissa puhetta ei ole lainkaan, ja nämä hetket ovat todellisia katsojien herättäjiä. Äänen ja viittomakielen yhdistelmä luo myös tilanteita, joissa yleisö voi kokea tarinan aivan uudella tavalla. Kun ääni katoaa, ja viittomakieli astuu päärooliin, katsoja voi keskittyä eleiden ja ilmeiden merkitykseen. Tämä luo syvemmän yhteyden hahmoihin ja heidän tunteisiinsa.

Sydney Freelandin ohjaus ja tuottajatyö on ollut ratkaisevassa asemassa näiden ääni- ja viittomakielen taikuuden hetkien onnistumisessa. Hänen visio inklusiivisesta tarinankerronnasta on tehnyt Echo-sarjasta ainutlaatuisen ja ajankohtaisen teoksen, joka osoittaa, mitä kaikkea on mahdollista saavuttaa televisiossa.

Marion Dayre ja kirjailija Amy Rardin sulauttavat huolellisesti Mayan Choctaw-perinteen sarjan perustaan. Echo sisältää ensimmäisten Choctaw-ihmisten esiintymisen. Sarjan jaksoissa Choctaw’ta esitellään eri aikakausina, mukaan lukien 13. ja 18. vuosisadat aina nykypäivään asti. Nämä historialliset jaksot korostavat Mayan tuskaa, joka ulottuu kauas isänsä murhan yli ja yhdistää hänet esi-isiinsä, jotka ovat kohdanneet epäoikeudenmukaisuutta eri aikakausina. Hänen tarpeensa kostolle on syvään juurtunut.

Echo-sarja osoittaa, että kulttuurin ja perinteen kunnioittaminen voi rikastuttaa tarinankerrontaa ja lisätä hahmojen monimuotoisuutta. Freelandin, Dayren ja Rardinin työ Choctaw-perinteen sisällyttämisessä Echo-sarjaan on esimerkki siitä, miten televisio voi edistää kulttuurista monimuotoisuutta ja herättää tärkeitä keskusteluja menneisyyden ja nykyisyyden välisistä yhteyksistä.

Huippuluokan OnePlus Nord 3 5G-älypuhelin

OnePlus Nord 3 5G on OnePlussan keskihintaluokan älypuhelin, joka julkaistiin kesäkuussa 2023. Puhelimessa on useita ominaisuuksia, jotka tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon tässä hintaluokassa.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa