Arvostelussa HBO Maxin Warrior – tarina San Franciscon Chinatownista – arvostelu osa 1

Ajankohtaista Arvostelu HBO Luettavaa Sarjat

HBO Maxin Warrior vie katsojan 1900-luvun vaihteen San Fransiscoon ja sen kasvun vuosiin. Samalla kun kaupunki kasvoi voimakkaasti, se tarvitsi työvoimaa- ja sitä tuotiin Kiinasta laivalasteittain. Tätä oli rakentanut kaupunkiin oman kiinalaisyhteisön, Chinatownin, ja amerikkalaisten (valkoisten) ja kiinalaisten kaupunginosien välillä oli näkymätön raja, jota kaikki eivät saaneet ylittää.

Ongelmia kaupungille alkoi tulle kasvun voimakkuus. Siinä missä työvoimaa tarvittiin, halusivat rakennuttajat myös mahdollisimman halpaa työvoimaa, ja kiinalaiset tekivät työt halvemmalla kuin esimerkiksi irlantilaiset – ja tästä syntyi jännitteet, joihin Warrior omalla tavallaan ottaa kantaa – täysin viihteellisesti totta kai. Warrioron karu, toiminnantäyteinen rikosdraama, joka sijoittuu San Franciscon Chinatownin raakoihin Tong-sotiin 1800-luvun jälkipuoliskolla

Pääosissa

Warrior-sarjan pääosassa Ah Sahm nimisenä kiinalaisena nähdään Andrew Koji, ja tämän siskona Mai Linginä Dianne Doan. Ah Sahmin ”läpipomo” tongissa Young Jun (Jason Tobin), ja Ah Sahmin amerikkalainen ”ystävä”, eli pormestarin vaimo Penelope Blake (Joanna Vanderham).

Ah Sahm saapuu kiinasta etsimään siskoansa ja päätyy keskelle kiinalaisten rikollisryhmittymien alkavaa sotgaa, jossa hänen taistelutaidoillaan on kysyntää. Mutta minkä puolen Ah Sahm valitsee?

Perusjuoni

Siinä missä kiinalaisia on tullut kaupunkiin tuhansia, on työläisten mukana tulleet myös kiinalaiset rikollisryhmittymät, ja näistä kahdesta tongista ja näiden välisistä riidoista kaikki sarjassa lähtee liikkeelle. Kun vielä taustalla on itse kaupungin politiikka, isot rahat, kuten uuden raitiovaunuverkon rakentaminen, on kunnon soppa valmis, ja mahdollisuudet monenlaisiin juonenkäänteisiin, joita Warrior hyvin syöttääkin – olematta kuitenkaan liian vakava.

Osoitettuaan arvonsa taistelijana Ah Sahmista tulee hakkurimies Hop Wei:lle, yhdelle Chinatownin vaikutusvaltaisimmista Tongeista (kiinalainen järjestäytynyt rikollisperhe). Wang Chao (Hoon Lee), varsinainen jokapaikan fixeri Chinatownissa, ystävystyy Ah Sahmin kanssa ja ottaa hänet siipiensä suojaan. Wang on nuori Jun, Hop Wein johtajan Father Junin (Perry Yung) bilettävä poika, joka on kohtaamassa välittömän oopiumsodan kilpailevan tongin kanssa. Ah Sahm, joka vähitellen pääsee sisälle Chinatownin jengien sääntöihin, voittaa itselleen viekkaan bordellin madamin, Ah Toyin (Olivia Cheng), luottamuksen ja paljastaa hänelle todelliset aikeensa Amerikan-matkallaan.

Kauden aikana Ah Sahm ylittää rajoja sekä Chinatownin sisällä että sen ulkopuolella, mikä saa hänet tekemisiin tongin kilpailijoiden Mai Lingin, kauniin ja armottoman kiinalaisnaisen, ja Li Yongin (Joe Taslim), tongin luutnantin ja Gung Fu -mestarin kanssa. Väkivallan puhjetessa poliisi ”Big Bill” O’Hara (Kieran Bew) ja etelästä muuttanut alokas Richard Henry Lee (Tom Weston-Jones) saavat tehtäväkseen muodostaa Chinatownin oman poliisiosaston, mikä on lähinnä poliisipartio.

Samaan aikaan työväenluokan johtaja ja kova irlantilainen Dylan Leary (Dean Jagger) taistelee kaikkien irlantilaistyöläisten puolesta yrittäen aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa kiinalaisille maahanmuuttajille, jotka hän väittää vievän heidän työpaikkansa. Levottomuuksien keskellä vallanhimoinen San Franciscon pormestari Samuel Blake (Christian McKay) ja apulaispormestari Walter Buckley (Langley Kirkwood), jolla on omat poliittiset pyrkimykset, harjoittavat laajamittaista korruptiota, kun taas pormestarin nuori vaimo, Penny, on jumissa rakkaudettomassa avioliitossa.

Sarjaa on katseltavissa kolme kautta ja jo ensimmäisten jaksojen ansiosta, tämä sarja nousee arvostelussamme plussalle, eli suosittelemme hyvänä arkiviihteenä katseltavaksi.

San Fransisco Chinatown

San Franciscon Chinatown on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista kiinalaisalueista Yhdysvalloissa. Se on ollut tärkeä osa San Franciscon kulttuurista ja historiallista maisemaa 1800-luvun loppupuolelta lähtien.

Varhaiset vuodet

Kiinalaisten siirtolaisten historia San Franciscossa alkoi kalifornialaisen kultakuumeen aikana 1840-luvun lopulla ja 1850-luvun alussa. Useimmat näistä siirtolaisista olivat eteläisestä Guangdongin maakunnasta Kiinasta, ja he tulivat etsimään parempaa elämää ja vaurautta.

Vuonna 1850, kun kiinalaisten määrä San Franciscossa oli jo tuhansissa, Chinatown perustettiin. Se sijaitsi Portsmouth Squaren lähellä, joka on nykyään sydän modernin Chinatownin alueelle. Alueella oli kauppoja, ravintoloita, teattereita, ja muita yrityksiä, jotka palvelivat Kiinan väestöä.

Rasismi ja syrjintä

Kiinalaiset siirtolaiset kohtasivat paljon syrjintää ja rasismia. Yhdysvalloissa vuonna 1882 säädettiin Kiinalaisen poisjääntilaki (Chinese Exclusion Act), joka esti uusia kiinalaisia siirtolaisia saapumasta maahan. Laki myös esti jo maassa olevia kiinalaisia siirtolaisia saamasta kansalaisuutta. Tämä laki pysyi voimassa aina 1940-luvulle asti, ja sen vaikutukset muokkasivat suuresti Chinatownin yhteisöä ja sen kehitystä.

1906 San Franciscon maanjäristys

Vuoden 1906 maanjäristys ja sitä seurannut tulipalo tuhosivat suuren osan San Franciscosta, mukaan lukien Chinatownin. Maanjäristyksen jälkeen kaupungin viranomaiset suunnittelivat siirtävänsä Chinatownin toiselle alueelle, mutta kiinalaisyhteisö vastusti suunnitelmia.

Heidän onnistui lopulta neuvotella alueensa säilyttämisestä, ja Chinatown jälleenrakennettiin entistä loistokkaampana. Uudelleenrakentamisen tavoitteena oli houkutella turisteja ja luoda positiivista kuvaa kiinalaisyhteisöstä. Tämä johti alueen nykyiseen eksoottiseen ja värikkääseen arkkitehtuuriin, joka on sekoitus kiinalaisia ja länsimaisia elementtejä.

Nykyhetki

Nykyään San Franciscon Chinatown on merkittävä turistikohde ja elävä kiinalaisyhteisö. Se on täynnä ravintoloita, kauppoja, markkinoita, temppeleitä ja museoita, jotka heijastavat alueen rikasta kulttuuria ja historiaa. Alueen väestö on pysynyt pääasiassa kiinalaisena, mutta se on myös tullut monikulttuurisemmaksi vuosien saatossa.

Vaikka Chinatown on kohdannut monia haasteita vuosien varrella, kuten gentrifikaatio ja kaupungistuminen, se on edelleen merkittävä osa San Franciscon ja Yhdysvaltojen kulttuurista maisemaa. Se on tärkeä muistutus siitä, kuinka siirtolaisuus ja kulttuurien sekoittuminen ovat muokanneet ja rikastuttaneet Yhdysvaltojen kaupunkeja.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 5 / 5. Arvosteluja: 1

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa