Teho-osasto on yli 20 vuotias, mutta hurmaa Viaplayssa

Viaplay

Teho-osasto (ER) oli yhdysvaltalainen draamasarja, joka kertoo chicagolaisen opetussairaalan ensiapupoliklinikan toiminnasta. Sarjaa alettiin tekemään jo vuonna 1994 ja se keräsi myös Suomessa runsaasti katsoa television äärelle. Tämä sarja osaltaan nosti myös ajoittain esille erilaisia tuon ajan yhteiskunnallisia arvoja, piirteitä sekä tabuja kuten esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen sekä kulttiuskonnot. Yksi sarjan kiehtovia piirteitä oli juuri se, että sen kautta välittyi paljon sellaisia aiheita, joista oli kenties jopa vaikeaa puhua tuohon aikaan.

Kuten voi olettaa, jos sarjaa on tehty vuosia, on kausia myös paljon. Kaiken kaikkiaan kausia tehtiin 15 ja jaksoja yhteen 331. Sarjan edetessä hahmot vaihtuivat ja samat henkilöt eivät olleet jokaisella kaudella. Vuosien varrella sarjassa näytteli yhteensä 25 näyttelijää, joista John Carter (Noah Wyle) nähtiin kaikkiaan 13 kaudella. Silti sarja koukutti vaikka asetelma muuttui usein. Toisaalta juoni ja henkilöhahmojen väliset suhteet etenivät nopeasti kuten muutenkin kaikki toiminta etenee ensiavussa.

Ensimmäiset kaudet

Ihan ensimmäisillä kausilla olleet roolihahmot, kuten komea lastenlääkäri Doug Ross (George Clooney) ja sairaanhoitaja Carol Hathaway (Carol Hathaway) olivat pariskunta, jonka taivalta halusi nähdä aina vain lisää. Alun ikävien tapahtumien jälkeen he kuitenkin saivat toisensa. Ennen kuin he kuitenkin saivat toisensa, oli matka täynnä erilaisia tapahtumia. Voidaan sanoa, että matka oli kuin Oton casinopelit, täynnä jännitystä ja monia viihdyttäviä hetkiä.

Kun Doug ja Carol poistuivat sarjasta, niin oli uuden pariskunnan aika viedä valokeila sarjassa. Miespuolinen lääkäri Luka Kovac (Goran Višnjic) ja sairaanhoitaja Abigail ’Abby’ Lockhart (Maura Tierney) tutustuivat toisiinsa, kehittäen ystävyyden aina rakkaussuhteeksi saakka. Tietenkin myös tämä suhde oli ongelmia ja mutkia täynnä, mutta aina kauden päätösjaksoon saakka katsojat saivat nähdä onnellisen lopun.

Jo näiden kahden tarina koukutti omalla tavallaan ja sairaanhoitajasta tuli tietenkin jossain vaiheessa lääkäri. Kuitenkin yhden hahmon elämä ja sen eri vaiheet koukuttivat, sillä lääkäri John Carter (Noah Wyle) oli sarja ensimmäisestä aina viimeiseen jaksoon saakka mukana. Aluksi vielä kandin roolissa ja miettien omaa erikoistumistaan. Carter on luonteeltaan vielä hieman huoleton, mutta erittäin hyväntahtoinen. Tämän roolihahmon matkaan mahtui paljon, niin ylä- kuin alamäkiä.

Omalta osaltaan kiehtovat ja niin sanotusti tavalliset elämäntarinat omaavat roolihahmot koukuttavat tavallisen katsojan, sillä näihin ja näiden elämiin on helppoa samaistua. Kausi kaudelta myös huomasi, että sarjassa alettiin kertomaan myös sairaalassa työskentelevien siviilielämästä enemmän ja enemmän. Tämä osaltaan toi jatkumon ja tarpeen nähdä lisää, jotta pysyy mukana sarjan tapahtumissa. Jos ei olisi minkäänlaista jatkumoa mihinkään suuntaan, vaan jakso jaksolta yksittäisiä potilaita tutkimuksineen ja leikkauksineen, niin sarja kävisi lopulta tylsäksi.

Intubointi oli yksi sarjan erityispiirteistä

Kun sarjaa aloin ensimmäistä kertaa seuraamaan -90 luvulla niin huomasin pian, että viikoittainen intubointi oli aina pakko nähdä. Viikoittainen intubointi viittasi tietenkin Teho-osastoon, jota pystyi tuolloin seuraamaan vain yhden jakson viikossa. Nimitys viikoittainen intubointi tuli siitä, että lähes jokaisessa jaksossa on tarve intuboida potilas. Tavallaan tämä nimitys toi oman erityispiirteensä sarjalle, sekä kertoi kuinka sarjan tarina on rakentunut.

Oli myös hienoa seurata kuinka sairaalamaailma ja hierarkia ottivat askelia ehkä hieman aiemmin kuin todellisessa maailmassa se tehtiin. Kaikkinensa erittäin koukuttava ja viihdyttävä sarja, vaikka useita tuotantokausia, vaihtuvat näyttelijät (roolihahmot), ja tietyllä tavalla toistuvat ensiaputilanteet. Kenties yksi syy sarjan pitkään kestoon ja koukuttavuuteen olikin juuri siinä, että myös hahmot vaihtuivat vaikka muu pysyi samana. Aivan kuten kaikilla työpaikoilla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.