Apinoiden planeetta – historiaa ravistellut elokuvasarja pysyy tapetilla

Elokuvat

Pierre Boulle tuskin osasi vuonna 1963 La Planète des singes -tieteisromaania kirjoittaessaan arvata, kuinka suuren suosion hänen teoksensa saisi. Yksinkertainen mutta nerokas Apinoiden planeetta -kirja on innoittanut lukuisia elokuvia, joista ensimmäinen julkaistiin viisi vuotta myöhemmin 1968. Siinä, kuten kirjassakin, ryhmä astronautteja eksyy Maata läheisesti muistuttavalle planeetalle, jossa älykkäillä apinoilla on ihmisten rooli.

Ihmiset sen sijaan ovat puhekyvyttömiä tuhoeläimiä, joita on hallittava kovin ottein. Retkikunta jää hevosilla ratsastavien gorilloiden vangeiksi ja teljetään kaltereiden taakse. Apinakaupungissa astronauteille selviää, että kolmeen luokkaan jakautunut apinayhteiskunta on järjestäytynyt ja tavoitekeskeinen. Syy ihmisten taantuneeseen käyttäytymiseen selviää elokuvan ikimuistoisessa loppukohtauksessa hiekkaan hautautuneen Vapaudenpatsaan tullessa esiin.

Apinoiden planeetta on tulevaisuuden Maa, jonka ihmiset ovat itse ydinaseillaan tuhonneet. Koko elokuvan ajan rakennettu näkökulma käännetään hetkessä ylösalaisin ja laittaa katsojan pohtimaan, kuka onkaan hyvä tai paha. Tummasävyisen elokuvan vastapainona tarjoillaan apinoiden ja ihmisten välisistä suhteista syntyvää, koskettavaa draamaa.

Yhteiskuntakriittinen selviytymistarina

Alkuperäinen Apinoiden planeetta ja sitä seurannut Tim Burtonin ohjaama vuoden 2001 elokuva toistavat samaa tärkeää viestiä. Ihmisen ei tulisi omahyväisesti pitää itseään luomakunnan älykkäimpänä olentona. Asiat eivät aina ole miltä näyttävät, ja ennakko-oletukset voivat osoittautua täysin vääriksi.

Samaa pohdintaa ja viihdettä on havaittavissa sarjan myöhemmissä elokuvissa sekä NetEntin ja 20th Century Foxin yhteistyössä tekemässä Planet of the Apes -kolikkopelissä. Moni suomalainen kasino on ottanut Rise of the Planet of the Apes ja Dawn of the Planet of the Apes -elokuvat yhdistävän slotin valikoimiinsa, ja mahdollistaa sen pelaamisen sekä oikealla että leikkirahalla. Pelaajat pääsevät nauttimaan molemmista elokuvista tutuista kohtauksista, wildeista, ilmaiskierroksista ja nokkelasta Dual-toiminnosta, jossa peliruutu on jaettu kahteen osaan. Leffasarjan tunnelma välittyy keloille ja jännitys on huipussaan.

Kokonaisuudessaan vuoden 1968 ja 2001 Apinoiden Planeetta -elokuvien lisäksi sarjaan kuuluvat: Paluu apinoiden planeetalle, Pako apinoiden planeetalta, Apinoiden planeetan valloitus ja Taistelu apinoiden planeetasta. Vuosien 2011–2017 aikana joukkoon on lisätty Apinoiden planeetan synty, Apinoiden planeetan vallankumous sekä Sota apinoiden planeetasta.

Elokuvamaskeerauksen ja erikoistehosteiden riemuvoitto

Ajoittain synkänkin yhteiskunnallisen kritiikkinsä lisäksi elokuvista löytyy kepeää apinahuumoria ja seikkailuhenkeä. Lisäksi vuoden 1968 alkuperäiselokuva oli maskeerauksen suurimpia saavutuksia. Maskien takana ollut meikkitaiteilija John Chambers voitti jopa Oscarin kovan työnsä ansiosta.

Viimeisimmissä Apinoiden planeetta -elokuvissa green screen -väriavannus ja muut erikoistehosteet nostavat Pierre Boullen kuvitteleman scifi-tunnelman uudelle tasolle. Taidokkaat animaatiot saavat katsojansa haukkomaan henkeään jo 2D:nä, ja etenkin Sota apinoiden planeetasta -elokuvaa pidetään tietokoneanimaatioiltaan suorastaan vallankumouksellisena.

Kassamagneetti, jonka suosio ei sammu

Apinoiden Planeetta -saaga on onnistunut pysymään yleisön suosiossa jo 1960-luvulta aina näihin päiviin asti. Matkalle on mahtunut monia elokuvaversioita, televisio- ja piirrossarjoja, pelejä ja muita oheistuotteita. Eikä apinoiden taru vielä suinkaan ole lopussa.

Kuva:Unsplash

Dystooppisesta The Maze Runner -elokuvasta tuttu ohjaaja Wes Ball on ottanut uuden Apinoiden Planeetta -elokuvan tekemisen tehtävälistalleen ja ensimmäisiä trailereita saanemme odotella vuoden 2021 lopulla. Elokuvan uskotaan valmistuvan vuonna 2022, ja sen toivotaan rikkovan maailmanlaajuisia katsojaennätyksiä ensimmäisten viikkojensa aikana.

Vuoden 1968 alkuperäiselokuva on kuitenkin asettanut riman korkealle – eikä uusi versiointi välttämättä riitä. Wes Ball on vihjannut Twitterin kautta Apinoiden Planeetta -faneille, että uusi elokuva tulee keskittymään entistä enemmän vuoden 2011 Apinoiden planeetan synty -elokuvasta tuttuun Caeser-simpanssiin. Jatko-osan tai remaken eli uudelleen filmatisoinnin sijaan odotettavissa on siis täysin uusi juoni, mutta loppupeleissä ohjaajan viimeinen päätös selviää vasta elokuvateatterissa.

Pääkuva: Unsplash

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Vastaa