Arvostelussa Disney+ Moon Knight

Ajankohtaista Arvostelu Disney+

Kun TV-sarja perustuu sarjakuvaan, ja kyseessä on Marvel Studios tuotantoa, voisi odottaa jälleen mahtavia erikoistehosteita ja erikoista tarinaa. Moon Knight todellakin on sellainen.

Kun vielä mukaan otetaan Ethan Hawke ja Oscar Isaac, voidaan entisestään lisätä odotusarvoja, mutta ensimmäinen jakso saa aikaan vaan hämmennystä. Siinä missä Ethan Hawke esittää kulttijohtaja Arthur Hallowta, jää Oscarin esittämä museossa työskentelevä Steven Frant isojen kysymysmerkkien alle. Alusta nimittäin ei käy ilmi, että hän on myös Marc Spector, palkkasotilas. Marc on myös egyptiläisjumala Khonsun maanpäällinen avatar! Khonsu on antiikin Egyptin kuujumala.

Khonsu oli muinaisessa Egyptissä palvottu sodan ja kuun jumala. Häntä palvottiin pääasiallisesti Theban seudulla. Khonsun nimi merkitsee kuun taivaankannella liikkumiseen viitaten ”purjehtijaa”. Kuunjamalana Khonsua pidettiin yhtenä Thot-jumalan muotona.

Stevenillä on vaikeuksia erottaa todellisuus ja fiktio, ja niin on aluksi katsojallakin. Siinä missä yleensä emme olisi antaneet näin sekavalle tarinalle jatkomahdollisuuksi, ansaitsi Moon Knight ne yksinkertaisesti jättämällä kaikki mahdolliset kysymykset ilman vastauksia – vähän kuin se, että pelaat lottoa koko elämäsi mutta et voita, mutta jatkat kuitenkin viikko viikon jälkeen samoja ratoja eteenpäin.

Jo ensimmäinen jakso kuitenkin esittelee katsojalla sarjan pääpahiksen eli Arthut Hallown, jolla on käsissään mahdollisuus nähdä ja puntaroida ihmisen teot ja tulevat teot. Mikäli ihminen joutuu Hallown kättelyyn ja käy ilmi, että hän ei ole ollut elämänsä aikana enimmäkseen hyvä, on tuloksena välitön kuolema.

Kaikessa tässä on mukana myös Layla, joka esiintyy ensimmäisessä jaksossa vain puhelimen välityksellä, mutta hän on Marcin vaimo.

Sarjakuvien puolella Moon Knight oli alun perin antisankari, mutta hahmosta on nähty vuosikymmenten aikana useita eri versioita. Sarjan pääpäsmärinä toimiva Jeremy Slater rakentaa tarinansa päähenkilön kahtia jakautuneen mielen varaan, josta saa revittyä helposti niin draamaa kuin huumoriakin.

Sarjaa on kirjoitettu tarkasti. Mielenterveysongelmat sekä kaikki Egyptiin ja Lähi-Itään liittyvä on toteutettu todella tarkasti ja viimeisen päälle oikein. Lopputekstit paljastavat mukana olevan melkoisen määrän konsultteja.

Jatkamme sarjan katsomista ja palaamme ensimmäisen kauden jälkeen…

Vastaa