Etsin muutama päivä sitten uutta katseltavaa ja arvosteltavaa suoratoiston kanavilta. Nähdessäni HBO:n tarjonnassa Our Flag Means Death-otsikon, ajattelin, että tässä olisi hyvä merirosvosarja. Edellisestä hyvästä sarjasta eli Black Sails oli jo aikaa, joten nyt olikin jo aika löytää taas kunnon meriseikkailu.
Stede Bonnet siirtyy herrasmieselämästään merirosvoksi ja ryhtyy merirosvolaiva Revengen kapteeniksi
Aika nopeasti tuli kuitenkin selväksi, että tämä merirosvosarja ei olisi aivan sitä mitä olin ajatellut seuraavani seuraavat tunnit. Ei minulla mitään komediaa kohtaan ole, mutta mielestäni se toimii silloin, kun se tehdään kunnolla – tämä sarja jää mielestäni vähän puolitiehen yrittäen olla sekä merirosvoseikkailu, että komediasarja. Pääosassa oleva Rhys Darby (Stede Bonnet) lienee ihan ok näyttelijä paikalleen, mutta omaan makuun sarja vain ei tunnu osuvan. Muita rooleja: Taika Waititi (Kapteeni Mustaparta), Vico Ortiz (Jim), Joel Fry (Frenchie), Nathan Foad (Lucius Spriggs), Con O’Neill (Izzy), Kristian Narn (Wee John Feeney)….
Sarjassa on paljon kohtauksia, jotka ovat hjyvää komediaa mutta kokonaisuus on liian sekava – onko sajra komediaa vai seikkailua… ehkä yksi iso asia on se, että sarja liittyy oikeasti historialliseen henkilöön, joka teki aivan kuten tämän sarjan henkilö – mutta jostain syystä tuotanto on halunnut tehdä sarjasta tällaisen komedian.
Miksi katsoa ”Our Flag Means Death”?
- Hauska ja viihdyttävä: Sarja tarjoaa nautinnollista huumoria ja nasevaa dialogia, mikä tekee siitä täydellisen vaihtoehdon niille, jotka kaipaavat kevyttä viihdettä. Itselleni sarja ei iskenyt, koska odotin aivan jotain muuta.
- Hienosti tehty: Sarja on tuotettu korkealla laadulla, ja näyttelijät tekevät loistavaa työtä hahmojensa rooleissa.
- Merirosvojen maailma: Jos olet aina ollut kiinnostunut merirosvoista ja heidän elämästään, ”Our Flag Means Death” tarjoaa tuoreen näkökulman tähän aiheeseen. Todellisen historian voit lukea tämän sivun alaosasta.
- Nauruun taipuvainen: Sarja on täynnä hulvatonta huumoria, joka saa sinut varmasti nauramaan ääneen.
Stede Bonnet
Stede Bonnet oli englantilainen merirosvo 1700-luvun alkupuolella. Häntä on joskus kutsuttu ”herrasmiesmerirosvoksi”, sillä hän oli suhteellisen varakas maanomistaja Barbadoksella ennen rikollisen uraansa.
Stede Bonnetin ura ”Hienostuneena merirosvona” voi edustaa historian huonoimman keski-iän kriisiä. Vuonna 1717 Bonnet, eläkkeellä ollut brittiläinen armeijan majuri, jolla oli suuri sokeriplantaasi Barbadosilla, hylkäsi vaimonsa, lapset, maansa ja varallisuutensa; hän osti laivan ja ryhtyi merirosvoilemaan korkeilla merillä. Vaikka hänen miehistönsä ja merirosvoystävänsä pitivät häntä taitamattomana kapteenina, Bonnetin seikkailut ansaitsivat hänelle lempinimen ”Hienostunut merirosvo”, ja tänä päivänä hänen legendaansa säilyy merirosvojen historian kirjoissa. Mutta miksi mies, jolla näytti olevan kaikki, luopui kaikesta rikollisen elämän puolesta?
Muutaman vuoden ajan varhaisella 1700-luvulla, noin vuodesta 1715 vuoteen 1720, merirosvous koki kulta-aikansa. ”Stede Bonnet oli osa merirosvojengiä, joka toimi Karibialla ja joka on vastuussa siitä kuvasta, joka meillä nykyään on merirosvoista”, sanoo historioitsija Colin Woodard, joka on kirjoittanut teoksen ”Piraattien tasavalta”. Suosittu merirosvo, kuten tunnetaan Robert Louis Stevensonin ”Aarresaari” -kirjasta Pirates of the Caribbean -elokuvatrilogiaan asti, sai innoituksensa näistä merirosvoista. Mutta jo heidän elinaikanaan merirosvoja kuten Edward ”Mustaparta” Thatch (tai Teach) ja Ann Bonny romantisoitiin. ”He olivat kansan sankareita”, sanoo Woodard. Vaikka viranomaiset kuvasivat merirosvoja ”piruiksi ja demoneiksi, kaikkien ihmiskunnan vihollisiksi”, Woodard sanoo, että ”monet siirtokunnan asukkaat tukivat heitä. Ihmiset näkivät merirosvot Robin Hood -hahmoina, jotka kostivat heidän puolestaan vallalle.”
Stede Bonnetin ura ”Hienostuneena merirosvo” saattaa olla historian pahin keski-iän kriisi. Vuonna 1717 Bonnet, eläkkeellä ollut brittiläinen armeijan eversti, jolla oli suuri sokeriplantaasi Barbadosilla, jätti taakseen vaimonsa, lapset, maansa ja vaurautensa. Hän osti laivan ja ryhtyi merirosvoksi korkeilla merillä. Vaikka hänen miehistönsä ja muut merirosvot pitivät häntä huonona kapteenina, Bonnetin seikkailut toivat hänelle lempinimen ”Hienostunut merirosvo”, ja tänä päivänä hänen legendansa elää merirosvojen historian sivuilla. Mutta miksi mies, jolla näytti olevan kaikkea, luopui kaikesta rikollisen elämän vuoksi?
Muutaman vuoden ajan 1700-luvun alussa, noin vuosina 1715–1720, merirosvous koki kulta-aikansa. ”Stede Bonnet oli osa merirosvoporukkaa, joka toimi Karibialla ja joka on vastuussa siitä kuvasta, joka meillä nykyään on merirosvoista”, sanoo historioitsija Colin Woodard, joka on kirjoittanut teoksen ”Piraattien tasavalta”. Suosittu merirosvokuva, kuten se esiintyy Robert Louis Stevensonin ”Aarresaari” -kirjassa ja Pirates of the Caribbean -elokuvatrilogiassa, sai innoituksensa näistä merirosvoudesta. Mutta jo heidän elinaikanaan merirosvoja kuten Edward ”Mustaparta” Thatch (tai Teach) ja Ann Bonny romantisoitiin. ”He olivat kansan sankareita”, sanoo Woodard. Vaikka viranomaiset kuvasivat merirosvoja ”piruiksi ja demoneiksi, ihmiskunnan vihollisiksi”, Woodard sanoo, että ”monet siirtokunnan asukkaat tukivat heitä. Ihmiset näkivät merirosvot Robin Hood -hahmoina, jotka taistelivat vallanpitäjiä vastaan heidän puolestaan.”
Huolimatta hänen motivaatiostaan, Bonnet oli päättänyt toteuttaa suunnitelmansa. Yleensä kuka tahansa aloittaessaan merirosvouran ryhtyisi vallankaappaukseen varastamalla laivan. Bonnet osti oman purjeveneensä laillisesti. Hän varusti sen kymmenellä tykillä, palkkasi miehistön, johon kuului 70 miestä, ja antoi laivalleen nimen Revenge. Koska Bonnetilla ei ollut ilmeistä vihollista, jota vastaan kostaa, on todennäköistä, että hän valitsi nimen, joka kuulosti pelottavalta ja merirosvomaiselta – itse asiassa monet merirosvolaivat käyttivät nimeä Revenge.
Kun Bonnetin Revenge oli varustettu ja valmis, hän nosti jolly rogerin ja käski miehistön purjehtia Virginiaan, missä he ryöstäisivät kauppalaivoja. Bonnetin miehistön taituruus, monet heistä kokeneita merirosvoja, auttoi häntä nopeasti vangitsemaan useita aluksia, jotka olivat täynnä transatlanttisen kaupan aarteita.
Näiden varhaisten menestysten jälkeen Bonnet ja hänen miehistönsä purjehtivat Hondurasin eteläpuolelle, tunnettuun merirosvopesäkkeeseen, viettämään saalistaan. Siellä Bonnet tapasi aikakautensa kuuluisimman ja pelätyimmän merirosvon: Mustaparta. Bristolissa, Englannissa syntynyt Mustaparta oli noussut kannella työskentelevästä merimiehestä oman laivansa, 40-tykillä varustetun Queen Anne’s Revengen, kapteeniksi, ja hänellä oli maine villiydestä ja arvaamattomuudesta. Bonnet oli innoissaan saadessaan tutustua Mustapartaan, ja kaksi merirosvokapteenia sopivat liittyvänsä voimansa.
Kun he lähtivät purjehtimaan, Mustaparta huomasi olevansa tekemisissä amatöörin kanssa ja päätti ottaa Bonnetin komennon itselleen. Hän piti Bonnetin vangittuna Queen Anne’s Revengen kyydissä ja lähetti ensimmäisen perämiehensä ottamaan haltuun Bonnetin laivan, Bonnetin miehistön suostumuksella. Vahva ja yläluokkainen Bonnet, Mustaparta selitti, ei sopinut merirosvokapteeniksi, ja hänelle olisi parempi rentoutua suuremman laivan kyydissä kuin kärsiä oman laivan komentamisen vaivasta. Vaikka Bonnet oli näennäisesti Mustaparran vieraana, hän oli käytännössä tämän vankina, ja loukkaantuneena Bonnet suunnitteli kostoa.
Kun Mustaparta kiinnitti laivastonsa Pohjois-Carolinaan, Bonnet meni maihin ja palasi löytääkseen, että Mustaparta oli riisunut ja hylännyt Revengen ja jättänyt noin 25 miehistön jäsentä pienelle saarelle. Bonnet otti laivansa takaisin, pelasti miehet ja jatkoi merirosvoilemistaan, tällä kertaa tavoitteenaan rankaista Mustapartaa. Valitettavasti Mustaparta oli saanut etumatkaa, joten Bonnetin oli tyytyminen kaappaamaan kauppalaivoja. Hänen taitonsa olivat parantuneet siitä lähtien kun hän oli ensin ryhtynyt merirosvoksi, ja uhkaamalla miehistöään, tappaen vankeja ja uhkaamalla siviilejä, Bonnet sai aikaan lopulta pelättävän maineen omalla tahollaan.
Kun tieto Hienostuneesta merirosvosta levisi, Etelä-Carolinan kuvernööri komensi eversti William Rhettin vangitsemaan hänet. Elokuussa 1718 Rhett saartoi Bonnetin Cape Fear -joen suulla, ja väkivaltaisen tulitaistelun jälkeen hän onnistui pidättämään merirosvot. Vaikka tulipäinen Bonnet julisti mieluummin räjäyttävänsä itsensä ja laivan kuin antautuvansa, hänen miehensä ohittivat hänet ja antautuivat vankeina. Vangittuna Bonnet yritti hyödyntää yläluokkaista taustaansa vedoten kuvernööriin armon saamiseksi ja syyttämällä kaikesta Mustapartaa. Hänen oikeudenkäyntinsä venyi pitkälle sen jälkeen, kun hänen miehensä oli hirtetty, ja oikeudenkäyntipöytäkirja on ”yksi arvokkaimmista historiallisista asiakirjoista, joita meillä on Bonnetista ja Mustaparrasta”, sanoo David Moore. Lopulta Stede Bonnet tuomittiin merirosvoudesta ja hirtettiin 10. joulukuuta 1718, alle kahden vuoden seikkailun jälkeen korkeilla merillä.
Bonnetin teloitus tapahtui kuukautta sen jälkeen, kun Mustaparta oli kohdannut oman verisen loppunsa taistelussa brittiläisen kuninkaallisen laivaston kanssa. 1720-luvulle tultaessa merirosvouden kulta-aika oli ohi. Kapteeni Bartholomew Roberts, Mustaparran ja Bonnetin aikalainen, julisti ”Iloinen elämä ja lyhyt sellainen olkoon mottoni”, ja kävi ilmi, että niin kävi useimmille merirosvoille. Vaikka Bonnetin ura oli täynnä epäonnea, eikä hänen elämänsä aina ollut iloista, hän todennäköisesti viihtyi paremmin ryöstäen laivoja kuin olisi viettänyt aikaa kotonaan hiljaisella plantaasillaan. Olivatpa hänen motiivinsa Hienostuneeksi merirosvoksi ryhtymiseen mitkä tahansa, Stede Bonnetin nimi ei eläisi tänään, jos hän olisi yksinkertaisesti ollut herrasmies.
Steden historia lähde: https://www.smithsonianmag.com/history/the-gentleman-pirate-159418520/
Muuta mielenkiintoista luettavaa muualta:
Apple iPhone 15: Tulevaisuuden Älypuhelin uusilla innovoinneilla
Apple iPhone 15 on huippuluokan älypuhelin, joka tarjoaa tehokkaan A16 Bionic -sirun, entistä kehittyneemmän kamerajärjestelmän ja 5G-yhteyden. Laite sisältää OLED Pro -näytön korkealla päivitysnopeudella ja parannetun akunkeston. Uusi MagSafe 2.0 mahdollistaa nopeamman langattoman latauksen ja liitettävyyden lisävarusteisiin. Tyylikkäässä muotoilussa on kestävät materiaalit ja entistä ohuempi rakenne. Apple iPhone 15 tarjoaa tulevaisuuden teknologian nykypäivän käyttäjille.
Iskunkestävä Puhelin – Luotettava kumppani kaikissa seikkailuissa
Iskunkestävä puhelin on välttämätön kumppani aktiiviselle elämäntavalle. Se tarjoaa suojaa pudotuksilta, kolhuilta ja vedenroiskeilta, jotta voit huoletta seikkailla missä tahansa ympäristössä. Iskunkestävät puhelimet eivät tingi suorituskyvystä, vaan tarjoavat silti nopeat yhteydet, terävän näytön ja pitkän akunkeston. Älä enää pelkää vaurioita tai särkyviä näyttöjä – iskunkestävä puhelin on ratkaisu, joka mahdollistaa seikkailut pelotta!
Tehokas ja Edullinen Tietokonevalinta
Miten valita hyvä edullinen tietokone ? Valitse kannettava tietokone, joka tarjoaa hyvän suorituskyvyn ja hinta-laatusuhteen. 8 Gt RAM-muistia, SSD-levy ja moniydinsuoritin varmistavat nopean toiminnan, ja hinta jää kohtuulliseksi. Näin saat laadukkaan tietokoneen, joka sopii niin opiskeluun kuin viihteenkäyttöönkin ilman suurta budjettia.
Älylaitteiden ylitarve: Lapsi liikaa puhelimella
Nykyään lapset käyttävät älypuhelimia enemmän kuin koskaan aiemmin. Vaikka teknologia tarjoaa opetuksellisia mahdollisuuksia, liiallinen näytönaika voi haitata lasten kehitystä. Lapsi tarvitsee monipuolista leikkiä, liikuntaa ja sosiaalisia kontakteja kasvaakseen terveesti. Vanhempien tulisi asettaa rajat ja valvoa ruutuaikaa varmistaakseen tasapainoisen elämäntyylin. Lasten tulisi oppia käyttämään teknologiaa vastuullisesti ja harkiten, jotta he voivat hyötyä siitä ilman haittoja. Onko sinun lapsi liikaa puhelimella ?