3 Body Problem 3 Body Problem

Arvostelussa kohusarjauutuus Netflixiltä 3 Body Problem

Ajankohtaista Arvostelu Luettavaa Netflix Sarjat Suoratoisto Viihde

Alunperin Liu Cixin trilogia romaanista Remembrance of Earth´s Past ja siitä tehdystä kiinalaisessa tv-versiosta (2023) tehty Netflix– versio tilanteesta, missä 1960-luvun Kiinan vallakumous ajaa ihmiset tilanteisiin, missä ei ole vaihtoehtoja. Tämän Netflix version ovat tehneet Game of Thrones tuotannoista tutut David Benioff sekä Dan Weiss sekä True Bloodin käsikirjoittaja-tuottaja Alexander Woo. Ehkä tästä kaikesta + alkuperäisestä sarjaversiosta, 3 Body Problem sai melkoiset ennakko-odotukset maailmalla, sekä meiltä. Kun vielä lisäksi monet kirjoittivat sosiaalisessa mediassa sarjan ilmestymisen yhteydessä katsoneensa kaikki kahdeksan jaksoa kerralla – olivat ensiodotukset valmiiksi asetetut.

Mistä sarjassa on sitten kyse? 1960-luvulla Kiinassa ei katsottu ”toisinajattelijoita” kovin positiivisesti ja yhden näistä toisinajattelija opettajien lapsista oli Ye Wenjie (Zine Tseng nuorena Ye´na, Rosalind Chao), josta tuli sittemmin professori, mutta joka silloin 60-luvulla joutui pakkotyöhön ja sitä kautta lopulta omien ansioidensa kautta syrjäiselle radioasemalle, jolta yritettiin lähettää kiinankielistä sanomaa avaruuteen – kilpailutilanteessa amerikkalaisten ja venäläisten kanssa.

Ye keksii, miten radioviestin saa lähtemään huomattavasti voimakkaampana, ja mitä siitä seuraakaan – hän saa vastauksen. Vastauksen saamisessa vain menee vuosia aina yhteen suuntaan…

Ja mitä ovat tutkijoille yhtäkkiä näkökenttään tulevat aikalaskurit?

Kolmen kappaleen ongelma: Kolmen kappaleen ongelma on tähtitieteessä tunnettu ilmiö, jossa kolmen taivaankappaleen, kuten planeettojen tai tähtien, välinen gravitaatiovuorovaikutus vaikuttaa toistensa ratoihin monimutkaisella tavalla. Tämä konsepti on merkittävä dynaamisen astronomian alueella, sillä se kuvaa kappaleiden liikkeitä avaruudessa. Tämän ilmiön ymmärtäminen vaatii syvällistä matemaattista ja fysiikallista tietämystä.

Tässä sarjassa tuottajilla oli käytössään järjetön 160 miljoonan dollarin budjetti, eli noin 20 miljoonaa per jakso, joten rahaa ei tarvinnut säästellä, mikä myös näkyy sarjan laadussa. Mutta iso perusongelma, monta näyttelijää ja vain kahdeksan jaksoa (vaikkakin noin tunnin per jakso) ei jaksa toimia aivan loppuun saakka. Eri hahmot saavat tasaisesti oman aikansa tarinassa, mikä tekee tarinasta varsin poukkoilevan – välillä mennään hyvää vauhtia eteenpäin, toisinaan jäädään kummallisesti toissijaiseen asiaan kiinni – eli tarjolla olisi voinut olla pidempikin sarja – mutta nyt päädyttiin kahdeksan jakson kauteen.

Hyvät näyttelijät auttavat paljon, nanotutkija Auggie Salazar (Eiza Gonzalez) pärjää roolissaan ihan hyvin, kuten myös erikoinen tappaja Tatjana (Mario Kelly) sekä erikoistutkija Da Shi (Benedict Wong), jonka suhde omaan poikaan käväiseen ruudulla muutaman minuutin ajan, mutta jättää muuten koko tarinanpolun ohueksi. Sitten meillä on fyysikko Jin Cheng (Jess Hong), jonka äärettömän hyvät hoksottimet tuovat ideoita idean perään, ja osa niistä myös toteutetaan kuluja säästämättä. Jack Rooneyn (John Bradley) hahmo jää myös hieman ohueksi, vaikkakin hänestä kerrotaan paljon asioita, vähän kuin Jinin miesystäväkin kapteeni Raj Varma (Saamer Usmani). Kaikkien tutkijoiden mystinen pomo Thomas Wade (Liam Cunningham) sopii hyvin rooliinsa, aivan kuten Mike Evans näyttelijät Ben Schnetzer ja Jonathan Pryce – mutta koko Evansin ja Wenjien kannattajat ja koko aate jää sivuosaan, vaikka sille olisi voinut antaa paljon suuremman näkyvyyden. Entä sitten Sophonia näyttelevä Sea Shimooka, varsinkin erikoinen rooli hänelläkin, menemättä lainkaan siihen, mikä sophon on.

Myös syöpäsairas Will Downing (Alex Sharp) onnistuu roolissaan, joka saakin yllättävän paljon ruutuaikaa verrattuna itse tarinan kokonaisuuteen, vaikkakin Willille on varattu tärkeä tehtävä… myös kaikkien kaveri, ruohonpolttaja Saul Durand (Jovan Adepo) sopii omaan rooliinsa, joka sekin jää kaikkien muiden tavoin varsin ohueksi.

Onko 3 Body Problem hyvä sarja?

3 Body Problem on hyvää sci-fi viihdettä, mutta ei välttämättä aivan yllä sille tasolle, mitä sen ensimarkkinointi antoi ymmärtää. Itse tarina yhteydestä maan ulkopuoliseen, neljän valovuoden päässä, olevaan paljon edistyneempään rotuun on hyvä, samoin kaikkien hahmojen roolit – mutta kun tämä kaikki valtava tietomäärä laitetaan viihteeksi kahdeksaan jaksoon, joudutaan vetämään viivoja suoriksi.

Sarja antaa hyvää ajateltavaa katsojille, tai ainakin niille, jotka miettivät sitä kysymystä: onko tuolla jossain muuallakin elämää. Todennäköisyydet sille on olemassa – mutta millaista elämää se on, ja siihen kysymykseen myös 3 Body Problem liittyy, varsinkin siinä vaiheessa kun ihmistutkijoille käy selväksi, että tämä vieras laji, ei kykene valehtemaan, ja jolla on vaikeuksia ymmärtää ihmisen toiminnan logiikkaa – ja tämä laji on tulossa maahan 400 vuoden päästä.

Jotenkin kuitenkin ihmiset alkavat toimia yhdessä tämän uuden lajin, San-Tin. San-Ti oma maailma on erikoinen paikka, missä ilmasto tekee olemassaolosta varsin mahdotonta ja San-Ti evolutiiosta onkin tullut aivan erilainen kuin ihmisillä – jostain kummasta sarjaan ilmestyy todella tulevaisuuden videopeli, jota pelataan kypärän näköisellä laitteella – kuka tämän kaiken on kehittänyt ja miten?

IndieWire-sivusto kuvaili ohjelmaa ”fiaskoksi”. Time-lehti oli arviossaan hellempi ja kuvaili sitä keskivertoa nokkelammaksi sarjaksi, joka pitää katsojan otteessaan. Meidän mielestämme sarja on katseltavan arvoinen, muttei mikään erikoinen, vaikkakin sillä olisi ollut lähtökohdat jopa erinomaiseksi sarjaksi. Tämä vain kuvastaa, että aina ei voi onnistua eikä rahalla saa kaikkea.

Epävakaa aika: San-Ti’n selviytymisstrategia

”Kolmen kappaleen ongelma” -sarjan alienit ovat erittäin kehittynyt rotu, jota kutsutaan nimellä San-Ti (tai Trisolarans Liu Cixinin alkuperäisissä Kolmen kappaleen ongelma -romaaneissa). He tulevat planeetalta, jolla on kolme aurinkoa – ja se on ongelma. Aurinkojen radat ovat arvaamattomia (kolmen kappaleen ongelma, jota viitataan kirjan ja sarjan otsikossa), mikä johtaa San-Ti:n kotimaailman säännöllisiin tuhoisiin, äärimmäisiin ilmastonmuutoksiin. San-Ti on nimennyt nämä tuhoisat tapahtumat ”Epävakaita Kausia”.

Aina kun kaaoskautta alkaa, suurin osa San-Ti:sta vetäytyy horrokseen käyttäen kehittynyttä kykyään kuivattaa itsensä. Aktiivisten joukossa olevien San-Ti:n on sitten selviydyttävä parhaansa mukaan, kunnes seuraava ”Vakaan Kauden” alku koittaa. Silloin he kastelevat horroksessa olevat toverinsa vedessä, herättäen heidät henkiin. Kyseessä on melko toimiva selviytymisjärjestelmä, mutta sillä on omat rajansa.

Ilman että menee liian syvälle mahdollisiin juonipaljastuksiin Kolmen kappaleen ongelma -sarjan toiseen kauteen liittyen, lopulta San-Ti:n kolmikko auringot luo tilanteen, joka on niin tuhoisa, ettei horros enää pelasta heitä siitä. Siksi he ovatkin kohdistaneet katseensa hyvään vanhaan yksiauringonmaahan.

San-Ti on päättänyt suunnata katseensa kohti yksiauringonmaata, maata, joka tarjoaa potentiaalisen turvapaikan heidän omalle kansalleen. Vaikka heidän selviytymisjärjestelmänsä on toiminut hyvin monien aikakausien ajan, he tietävät, että tulevaisuudessa heidän on löydettävä uusia tapoja sopeutua muuttuviin olosuhteisiin.

Tämä siirtymäprosessi ei kuitenkaan ole helppo, ja San-Ti:n on käytettävä kaikki resurssinsa ja älykkyytensä varmistaakseen, että heidän siirtymisensä maahan onnistuu. Heidän on otettava huomioon monia tekijöitä, kuten maan ilmasto, ympäristö, kulttuuri ja ihmiset, kun he valmistautuvat asettumaan uuteen kotiin.

Syvällinen maailma: Cixin Liun teokset

Cixin Liun teokset ovat tunnettuja syvällisestä pohdinnastaan sekä tieteestä että ihmiskunnasta. Hänen kirjansa eivät tarjoa kevyttä lukemista, vaan ne haastavat lukijan pohtimaan monimutkaisia kysymyksiä ja ajatuksia. Liun luomat maailmat ovat täynnä ainutlaatuisia ideoita ja filosofisia käsitteitä, jotka herättävät keskustelua ja pohdintaa.

Vaikka Liun teokset ovat saavuttaneet suurta suosiota kirjallisuuden saralla, niiden sovittaminen televisiosarjoiksi tai elokuviksi voi olla haasteellista. Esimerkiksi ”Kolmen kappaleen probleema” -teoksen televisiosovitus herätti etukäteen paljon kysymyksiä ja epäilyksiä. Fysiikan lait eivät välttämättä ole kaikkien tv-katsojien lempiaiheita, ja siksi tarvitaan luovia ratkaisuja ja taitavaa käsikirjoitustyötä, jotta Liun monimutkaiset ideat voidaan välittää tehokkaasti televisiomuotoon.

… sarjan tuottajat Benioff, Weiss ja Woo ovat lupailleet jo jatkokautta, ja sen entistä kovempaa menoa.. mutta saako sarja toisen kauden?

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa