Arvostelussa NetFlixin The Witcher: Blood Origin

Ajankohtaista Arvostelu Netflix

Jos olet katsonyt jo aiemmin saatavilla olleet kaksi kautta The Witcher sarjaa, olet jo ehtinyt odotella tätä spinoffia useamman viikin. The Witcher: Blood Origin kertoo tarinan kaiken taustalla, mistä noiturit ovat saaneet alkunsa, ja kenties miksi. Tarina alkaa ”nykyajasta” eli noitureiden ajasta vieden tarinankertojan Jaskierien (Joey Batey), druidin mukanaan kuulemaan koko tarina kaiken taustalla noin 1200 vuotta ennen noitureita, ja siitä tarinasta syntyy tämä The Witcher: Blood Origin.

The Witcher: Blood Origin on Declan de Barran ja Lauren Schmidt Hissrichin luoma fantasiaminisarja, joka on muokattu Andrzej Sapkowskin The Witcher -kirjasarjasta.

The Witcher – Noituri: Verilinja sijoittuu haltioiden maailmaan 1200 vuotta ennen Geraltin, Yenneferin ja Cirin aikaa. Historian hämäriin jäänyt tarina kertoo ensimmäisen prototyyppinoiturin luomisesta ja tapahtumista, jotka johtivat kohtalokkaaseen sfäärien lomittumiseen, jolloin hirviöiden, ihmisten ja haltioiden maailmat yhdistyivät.

Tarinan päähenkilöt ovat omien haltiaklaaniensa joko viimeisiä, hylkiö haltioita tai muuten vain haltioita, jotka päätyvät tarinaan mukaan. On sitten kyse haamuklaanin Scianista (Michelle Yeoh), joka tapaa vuosien jälkeen oppilaansa Éilen (Sophia Brown), joka on juuri ehtinyt tehdä verivalan Fjallin (Laurence O´Fuarain) kanssa. Miten pieni kääpiösoturi Meldof (Francesca Mills) päätyy osaksi sankaritarinaan kostettuaan ensin omassa tarinassaan isolle yksisilmäiselle. Éilestä on aluksi tullut omassa tarinassaan kiertelevä trubaruudi Kiuru, jonka taidot ovat monipuoliset myös taisteluiden tiimellyksessä, onhan hän aiemmin ollut osa kuningattaren kaartia. Vastaavasti koiraklaanin Fjall Kivisydän on epäonnistunut lupauksissaan toimia klaaninsa tapaan kuninkaan suojelijana rakastumalla kuninkaan tyttäreen, ja joutumalla karkoitetuksi.

Miten tähän kaikkeen liittyy vanhojen klaanien väliset kiistat, tai Fjallin ja keisarinna Merwynin (Mirren Mack) välinen rakkaustarina.. ja miten Scian onnistuu omassa tehtävässään palauttaa klaaninsa varastettu miekka tapetun klaaninsa maille?

Blood Origin vie katselijat aikaan, kun mustia monoliitteja ollaan nostamassa ylös päämaagikko David Balorin (Lenny Henry) käskystä. Balor haluaa vain yksinkertaista nousta arvoasteikossa keisarien yläpuolella alhaisesta säädystään, ja tehdä sen saamalla monoliittien avulla toisista maailmoista magiavoimia, joita ei muilla hänen omassa maailmassaan ole – samalla Balorin pitää olla kuitenkin valmis omiin uhrauksiin, jotta hän saa itselleen paljon hakumansa kaaoksen-taian.

Tavoite

Tämä edellä esitelty sekalainen seurakunta saa sekalaista lisävahvistusta vielä muun muassa Brother Deathista (Huw Novell).. valitettavasti tämä kokonaistarina olisi vaatinut vähintäänkin kokonaisen sarjan itselleen, eikä vain tällaista pientä minisarjaa. Siinä missä monet noituria katselleet odottivat näkevänsä samaa tasoa olevan sarjan kuin itse Noituri, niin käteen jäivät vain toiveet. Blood Origin on ihan hyvä katseltava, mutta se yrittää kertoa aivan liikaa asiaa liian nopeasti – eli kaikessa näkyy pienoinen kiire, henkilöt eivät ehdi kehittyä, ja kohtahan alkaakin ko Witcherin kolmas tuotantokausi…. liikaa näkyy tässä minisarjasssa myös budjetin rajallisuus.

Mustat monoliitit ja sfäärit ja konjunktiot selitettynä

The Witcherin ja Blood Originin monoliitit ovat valtavia mustia kivipylväitä, jotka ilmestyivät ympäri mannerta maailmojen konjunktion jälkeen, yli tuhat vuotta ennen sarjan tapahtumia. Tällaisia monoliitteja ei ole Andrzej Sapkowskin novelleissa ja kirjoissa,

Mustat monoliitit ja vahvat taiat saavat aikaan sen, mikä The Witcherissä on arkipäivää, hirviöt – ennen monoliittien nostoa ja eri maailmoiden nivoutumistra ja sekoittumista ei maailmassa ollut noitureita, eikä hirviöitä. Blood Origin antaa hyvän pohjan tällekin tarinan osalle, mutta koska aikaa ei ole paljoa, ei ole myöskään saatu paljon kerrottavaa – ja se valitettavasti näkyy tässä sarjassa.

The Witcher -peleissä paljon pienemmät monoliitit ovat hajallaan kartalla Sefirotin muodossa, joka on peräisin juutalaisesta kabbalan esoteerisesta kurinalaisuudesta. Myöhemmin paljastuu, että nämä monoliitit ovat avain hylätyn maagin tornin avaamiseen – huhutaan olevan kirottu paikka hirviöiden kasvattamiseen. Tämä toistaa, kuinka sarjan paljon suuremmat monoliitit toimivat polkuina eri kokonaisuuksille maailmojen välillä. On myös tosiasia, että monoliitit on ilmeisesti valmistettu ainutlaatuisesta mineraalista, joka tunnetaan nimellä stellasiitti, jolla on ulkomaailman kestävyys.

Velho ja arkeologi Istreddin (Royce Pierreson) mukaan stellasiitti on niin kovaa, että kestää itse asiassa vuosisatoja ennen kuin se osoittaa hienovaraisia merkkejä luonnon eroosiosta elementeistä. Kuten Istredd selittää The Witcher -kauden 2 jaksossa 5, ”Käännä selkäsi”, monoliitin äkillinen tuhoutuminen Cintran ulkopuolella (jonka aiheutti Cirin (Freya Allen) huuto sarjan pilotissa) on tieteellinen paljastus, joka uhmaa kaikkia historiallisia ennakkotapauksia monoliiteista. Sen perusteella, kuinka sekä Triss (Anne Shaffer) että Geralt (Henry Cavill) tuntevat stellasiitin, näyttää olevan yleisesti tiedossa, ainakin taikuuden käyttäjien keskuudessa, että tämä ainutlaatuinen musta mineraali käsittää pääasiassa monoliitit koko mantereella.

Konjunktio on kosminen tapahtuma, jossa mantereen vanhimpiin haltioihin ja kääpiöiden rotuihin liittyi miehiä ja hirviöitä muista maailmoista, monoliitteja ilmestyi ympäri maata ja kaaoksen ja taikuuden voimat tulivat paljon tuotteliaammiksi mantereella. Istredd uskoo, että monoliitit ovat todennäköisesti voimakanavia, jotka mahdollistivat konjunktion, teorian, jota tukee se, kuinka Cintran monoliitin kaatuminen osui samaan aikaan Nazairin monoliitin lähettämien outojen värähtelyjen kanssa.

Ensimmäinen Noituri

Aivan ensimmäinen noituri oli maagi Alzur, Morgraigin linnasta Kestrel vuoristosta. Kaikkien noitureiden valmennus tapahtui yhdessä, ja valmennuksesta huolehti omien alojen parhaat: maagit, ritarit ja muut ammattilaiset käyttämään kaikkia mahdollisia taitoja ja magiikkaa hirviöitä vastaan. Vai onko ensimmäisen noiturim tarina aivan jotain muuta, johon myös Fjallin tarina liittyy.

.. jos olet katsonut The Witcherin, tulet katsomaan tämänkin, ja tuskin hirveästi olet pahoillasi käyttämästäsi ajasta, toivot vain että tätä olisi ollut enemmän.

Tagged

Vastaa