Fallout tuli ensiksi videopelinä, ja vähitellen kuultiin huhuja myös mahdollisesta tv-sarjasta pelin pohjalta. Peli ilmestyi 1997 ja se perustuu ydinsodan jälkeiseen maailmaan, ja siihen, että USA:ssa rikkaat pääsivät turvaan ns. holveihin ja nyt 219 vuotta myöhemmin alkaa tapahtua. Maailma on siis selvinnyt ydintuhosta, mutta se jätti ovat arpensa maapallolle, josta holvien asukkaat eivät ole ollenkaan tietoisia. Holvilaiset onkin opetettu yli 200 vuoden ajan, että heidän tehtävänsä on jonain päivänä viedä sivistys takaisin maanpinnalle. En itse ole nähnyt peliä, tai pelannut sitä, jota omat odotusarvot olivat satunnaisia, mutta kovasta alkuhuumasta ja markkinoinnista johtuen odotusarvot olivat kuitenkin olemassa.
Fallout sarja kertoo tapahtumat kolmen päähenkilön kautta (näin tapahtuu pelissäkin). Yksi näistä henkilöistä on holvista isäänsä (Kyle MacLachlan) pelastamaan lähtevä Lucy MacLean (Ella Purnell). Toinen päähenkilö on haudastaan jälleen kerran herätetty kalmio (Walton Goggins), jota on pidetty hengissä erinäisten syiden vuoksi, yksi lienee se, että hän on tuloksia aikaansaava palkkionmetsästäjä, jonka oma historia oli näyttelijä sodan syttyessä yli 200 vuotta aiemmin. Kolmantena päähenkilönä nähdään Maximus (Aaron Moten) joka on aseenkantaja Teräksen veljeskunnassa, mutta josta erikoisten tapahtumien jälkeen tulee ”epävirallinen” ritari, ja hän saa kantaakseen exoskeleton tyyppisen haarniskan, joka antaa hänelle mahdollisuuden mm. lentää, ja tuon hänelle todella isot voimat, mutta häntä ei ole koulutettu asun käyttöön, josta syntyy omat tilanteensa.
Lucy huomaa pian, että maailma on varsin erilainen holvissa kuin todellisuudessa, mutta hän myös ymmärtää, ettei hänellä eikä itseasiassa holvilaisillakaan ole muuta vaihtoehtoa, kuin astua pinnalle. Vähitellen Lucy saa askel askeleelta oppia millaijnen maailma on ydinsodan tuhon jäljiltä, ja millaisen vaikutuksen se on tehnyt mm. eläimistölle, sekä ihmisille.
Sarjan kultainen Fallout sääntö: aina tulee jotain hevospaskaa tekemisen tielle.
Kaikki kolme päähenkilöä punoutuvat yhteiseen punaiseen lankaan, joka tässä tapauksessa on käyttäytymistutkija Wilzig (Michael Emerson) ja tämän koira. Wilzigissä on jotain erikoista, jonka sanotaan ratkaisevan joutomaiden tulevaisuus – mitä se on… sitä ei Lucully, kalmiolle tai Maximukselle missään vaiheessa varsinaisesti kerrota.
Teräksen veljeskunta on papiston vetämä sotilaallinen organisaatio, jolla on omat tavoitteensa ydinsodan jälkeisessä maailmassa. Heillä on myös hieman teknologiaa jäljellä ajalta ennen sotaa, ja he hakevat kokoajan näitä sotaa edeltäviä artifakteja, kuten nyt Maximuksen tehtävänä on, kuten muidenkin ritarien.
Kalmio, eli Walton Gogginsin näyttelemä näyttelijä Cooper Howard on kokenut kovia. Se, että elokuvissa hän oli sheriffi, joka piti yllä lakia ja järjestystä on kaukaista historiaa, ja nyt hän on kuolemaa kylvävä palkkionmetsästäjä, joka ei halua muistella menneisyyttä.
Kahdeksan osainen Falloutin ensimmäinen kausi on jo saamassa toisen kauden peräänsä, eikä mikään ihme. Sarjan ensimmäinen kausi esittelee päähenkilöiden lisäksi paljon sivuhenkilöitä ja tuo tutuksi niin organisaatioita, paikkoja ja tapoja, että kausia voidaan tehdä varmaan niin paljon kuin käsikirjoittajat jaksavat jaksoja kirjoittaa ja katsojat seurata niitä. Elokuvan hauskuus tulee siitä, että lähtökohtana oli 60-lukumainen maailma, joka koki ydintuhon, ja nyt ollaan edetty 200 vuotta siitä, ja monet viittaukset sisältävät 50/60-lukumaisia graafisia ja ajatuksellisia viittauksia, joka tuo omanlaisensa huumorin sarjaan. Fallout sarja onkin osittain jännitystä, toimintaa, draamaa ja huumoria sisältävä viihdepaketti, joka omasta mielestäni on aivan katsomisen arvoinen, vaikkei mitään omaa pelihistoriaa Fallout-pelin kanssa olekaan, eikä siten myöskään mitään odotuksia siitä, mitä seuraavaksi voisi kenties tapahtua.
Kaikenkaikkiaan mielenkiiintoinen ja katseltava sarja, jota suosittelemme katselulistalle.