Arvostelussa NetFlixin TV-sarja Fauda

Ajankohtaista Arvostelu Netflix Sarjat

NetFlixin TV-sarja Fauda kertoo israelilaisesta erikoisjoukkojen tiimistä, jonka tehtävänä on taistella terroristeja vastaan kotimaassaan Israelissa. Kyseessä on siis vuosia kestänyt vihanpito Israelin juutalaisten ja palestiinalaisten arabien Hamas-järjestön välillä. Tarinoiden päähenkilönä on israelilainen erikoisjoukkojen jäsen Doron Kavilio (Lior Raz), joka on jo parikin kertaa yrittänyt päästä eläkkeelle, mutta aina palannut suorittamaan uutta tehtävää. Hänellä on kuitenkin myös oma elämä, missä vaimo Gali (Neta Garty) ja kaksi lasta yrittävät pysyä tämän poliisin vauhdissa. Tarinat ovat luonnollisesti kuviteltuja ja sarja on viihdettä, mutta tuo omalla tavallaan esille tuon alueen kahtiajaottelun, josta meillä täällä Suomessa ei ole mitään todellista tietoa – muuta kuin satunnaisia uutisia.

Israelilaisten poliisijoukkojen ja varsinkin tämän yksikön kanssa on paljon samaa kuin amerikkalaisten SealTeamin kanssa. Tai ainakin siinä mielessä, että tämä yksikkö on pieni, vain muutaman poliisin, ja toimii aivan omalla tavallaan. Doronin pomona on eversti Mickey Moreno (Yuval Segal) ja omassa porukassa ovat myös Hertzel Pinto (Doron Ben-David), Avichay (Boaz Koforty), Boaz (Tomer Capone), Naor (Tzachi Halevy) sekä poliisikauneutta edustava agentti Nurit (Rona-Lee Shim’on). Vastapuolelta eli Hamasin porukoista ovat esillä mm. Abu Samara (Jamil Khoury), Walid El Abed (Sahdi Marei) ja Abu Maher (Qader Harini).

Faudassa jokainen kausi on oma tarinansa, jolla on oma pääpahis, mutta päähenkilöt ”kasvavat” kausien aikana ja useimmat myös jatkavat kaudesta toiseen jahdaten uusia terroristeja. Sarja kuvaa omalla tavallaan israelilaisen erikoisryhmän arkea tilanteessa, missä on käynnissä kokoajan pienimittainen sota – mutta niinhän se on palestiinalaisten ja israelilaisten välillä. Sarjassa muuten Doronin isä yhdessä jaksossa kertoo ajasta ennen nykyaikaa, kun Syyriassa ja muuallakin arabit ja juutalaiset elivät rauhassa. Ajat ovat muuttuneet.
Sarja on varsin väkivaltainen ja antaa yksipuolisen kuvan alueesta, mutta toisaalta antaa ajateltavaa, miksi asiat ovat näin? Mikä on johtanut tilanteeseen, ja miksi äärijärjestöt kuten Hamas tai Isis ovat yleensäkään olemassa?

Suosittelemme sarjaa kaikille poliisisarjoista tykkääville, sillä tämä antaa hieman erilaiset puitteet ja onhan se hebrean mielenkiintoista kuunneltavaa ja arabia tuttujen englannin, saksan ja ruotsin rinnalle.

Fauda maailmalla

Faudasta voidaan olla montaa mieltä, mutta tämä on israelilaisten versio alueen tapahtumista ja pääkielenä on heprea ja sivukielenä arabia. Kerrotaan kuitenkin että Hamas olisi kuvannut oman Fauda-versionsa kertoen vuoden 2018 Gazan tarinan Hamasin silmin. Fauda onkin sarjana todella suosittu Lähi-Aasiassa missä sitä seurataan nimenomaan Libanonissa, Watarissa, Jordaniassa, Turkissa, Marokossa ja Saudi-Arabiassa, ollen näiden maiden NetFlix TOP10 sarja jo neljättä kauttaan.

Historian tietona: Fauda on ensimmäinen hebrean ja arabian yhteiskielinen TV-sarja, josta on tullut oikeast näin suosittu – kiitos lähinnä kansainvälisen NetFlix jakelun.

Ps. Lior Razin oma tausta on muutankin kuin näyttelemistä, hän itseasiassa on ehtinyt toimia Arnold Schwarzeneggerin henkivartijana.

Israel ja Palestiina

Israelilaiset ja palestiinalaiset ovat sotineet vuosikymmeniä eri syistä, joihin kuuluvat: maan ja alueen omistus- ja hallintaoikeudet, turvallisuusongelmat ja terrori-iskut, poliittiset ja uskonnolliset erimielisyydet, sekä laajemmat alueelliset ja globaalit poliittiset jännitteet. Joka tapauksessa konflikti on monimutkainen ja pitkä historia ja vaatii ratkaisun, joka huomioi molempien osapuolten tarpeet ja oikeudet.

Israelin salainen poliisi

Israelin salainen poliisi, Shin Bet, on Israelin hallituksen turvallisuusviranomainen, joka vastaa maan sisäisestä turvallisuudesta ja terrorismin torjunnasta. Se perustettiin vuonna 1948 ja on toiminut tiiviissä yhteistyössä Israelin puolustusvoimien ja ulkoministeriön kanssa. Shin Betin tehtäviin kuuluu mm. terroristi- ja spioninäytteiden kerääminen ja analysointi, poliittisten ja uskonnollisten radikalisaation estäminen, sekä vastaanottaa ja analysoida tietoja maan sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta. Shin Betin toiminta on usein kyseenalaista ja herättää kritiikkiä, sillä se on tiedetty käyttävän väkivaltaa ja ihmisoikeuksia loukkaavia toimenpiteitä terroristi- ja tiedustelutavoitteidensa saavuttamiseksi.

Mikä on Hamas?

Hamas on palestiinalainen islamilainen poliittinen järjestö, joka perustettiin 1987. Se on toiminut kapina- ja terrori-iskujen kautta israelilaisten vastaan ja pyrkii luomaan itsenäisen Palestiinan valtion Israelin hallitsemilla alueilla. Hamas on terroristijärjestönä listattu useilla valtioilla ja kansainvälisillä järjestöillä, ja se on yksi merkittävimmistä vastarintaliikkeistä israelilaisia vastaan. Vaikka se on saavuttanut poliittista valtaa Gazassa, se on edelleen kansainvälisesti hyljätty ja kyseenalainen järjestö.


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi

Suomen Urheiluliitto ja SEUL yhteistyöhön

Suomen Urheiluliitto (sul) ja Suomen elektroninen urheiluliitto ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Suomen ja Ruotsin välinen e-urheilun maaottelu tullaan jatkossa ottelemaan yleisurheilun Ruotsi-ottelun yhteydessä. Yleisurheilun ja e-urheilun Ruotsi-ottelut tullaan ottelemaan Olympiastadionilla 2024.

DNA Hubi -laite vie kokemuksen vielä pidemmälle

Vuonna 2017 lanseerattu DNA TV Hubi vei monessa kodissa sarjojen, elokuvien ja muiden ohjelmien katsomisen älytelevisio aikaan. Nyt markkinoille tuleva toisen sukupolven DNA Hubi -laite vie kokemuksen vielä pidemmälle, sillä laitteen suorituskykyä on parannettu roimasti. Keskusmuistin määrää on nostettu kahdesta gigasta kolmeen ja pienempiin kuoriin on saatu mahtumaan tuplamäärä sisäistä muistia. Ilman ulkoisia laajennuksia laitteelle voi tallentaa ohjelmia ja applikaatioita nyt 16 gigan verran.

The Rise of Pro Esports

Esports have come a long way since their humble beginnings. Today, pro esports are a global phenomenon, attracting millions of fans and generating billions of dollars in revenue. Professional gamers compete in highly-organized leagues and tournaments, showcasing their skills in popular games such as League of Legends, Overwatch, and Fortnite.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 5 / 5. Arvosteluja: 1

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa