Disney täyttää 100 vuotta

Ajankohtaista Disney Disney+ Viihde

Tiesitkö?

  • Walt Disney keksi Mikki Hiiri -hahmon jouduttuaan luopumaan yhtiön aiemmasta suositusta hahmosta, Osku Kanista. Walt harkitsi hiiren nimeksi Mortimeria, mutta hänen vaimonsa Lillyn mielestä Mortimer oli kauhea nimi ja hän ehdotti, että hahmo nimettäisiin Mickeyksi.
  • Viidakkokirja (1967) oli viimeinen animaatioelokuva, jonka Walt näki melkein valmiina. Walt Disney menehtyi 65-vuotiaana 15. joulukuuta 1966.
  • Kaunotar ja hirviö (1991) -elokuvalle myönnettiin animaatioelokuvana kaikkien aikojen ensimmäinen parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuus.
  • Disney+ lanseerattiin 12. marraskuuta 2019, ja palvelu sai 10 miljoonaa tilaajaa ensimmäisenä toimintapäivänään. Euroopassa Disney+ debytoi Alankomaissa, ja tänä päivänä palvelu on saatavilla yli 70 EMEA-alueen maassa.

Walt Disney – Ennen vuotta 1923

Walt Disney tunnetaan nykyään sekä luovana nerona että teknologisena innovaattorina, joka toi naurua ja viihdettä maailmalle omaperäisellä amerikkalaisella tavallaan. Hän oli mukana perustamassa yhtä menestyksekkäimmistä ja kestävimmistä viihdeteollisuuden kansainvälisistä yrityksistä ja hänen työnsä on todellinen mielikuvituksen ja ilmaisukeinon taidonnäyte. Walt on kuitenkin itse vaatimattomista lähtökohdista. 

Walter Elias Disney syntyi Chicagossa, Illinois’n osavaltiossa 5. joulukuuta 1901. Mikki Hiiren luoja löysi kykynsä ja kiinnostuksensa piirtämistä kohtaan jo varhain, kun hänen äitinsä perhe muutti maatilalle Marcelineen, Missouriin, ja suosikki-täti antoi hänelle taidetarvikkeita. Teini-ikäisenä Kansas Cityssä, Missourissa, hän yritti värväytyä armeijaan ja päätyi vuodeksi ambulanssinkuljettajaksi Ranskaan heti 1. maailmansodan päättymisen jälkeen. Hänen ambulanssinsa oli naamioitu ennemminkin piirroksilla ja sarjakuvahahmoilla kuin maastokuvioilla.

Sodan jälkeen Walt Disney palasi kotiin Kansas Cityyn, jossa hän löysi töitä mainospiirtäjänä sekä perusti ensimmäisen taide- ja animaatioyrityksensä, joka tunnettiin nimellä Laugh-O-gram Films. Laugh-O-gramin lyhytelokuva luotiin yhteistyössä muun muassa animaattori ja Disney-legenda Ub Iwerksin kanssa. Lyhytelokuvat näyttivät animaation ja live action-elokuvan yhdistämisessä olevan potentiaalia. Tällä tarkoitetaan tarinakerronnallista tapaa, jossa yhdisteltiin uusia ja perinteisiä tekniikoita. 

Waltilla oli vaikeuksia saada tuloja taiteestaan, ja konkurssin lähestyessä hän jätti yrityksensä ja toimintansa Kansas Cityssä taakseen. Kesällä 1923 Walt käytti viimeiset 40 dollariaan ostaakseen ensimmäisen luokan junalipun Los Angelesiin, jossa hän työskenteli veljensä Roy O. Disneyn kanssa animaatioelokuvien parissa. Työ alkoi heidän setänsä autotallissa ja jatkui myöhemmin kahden korttelin päässä sijaitsevan kiinteistövälitystoimiston takahuoneessa. Walt ja Roy perustivat Disney Brothers Cartoon Studion, kun newyorkilainen piirroselokuvien jakelija Margaret Winkler suostui rahoittamaan 12 jaksoa Waltin live-actionia ja animaatiota yhdisteleviä lyhytelokuvia, jotka tunnetaan nimellä Alice Comedies. Winklerin kanssa 16. lokakuuta 1923 allekirjoitettua sopimusta pidetään The Walt Disney Companyn perustamisasiakirjana. 

The Walt Disney Company: 100 vuotta taikaa

WALT-VUODET

Ennen Mikki Hiirtä: 1923-1928

Alice Comedies -lyhytelokuvat johtivat lisätyöhön, Julius-kissa nimiseen uuteen hahmoon. Samalla Disneyn veljekset tulivat tunnetuiksi laadukkaasta ja sydämellisestä tarinankerronnasta. Nuoret, kunnianhimoiset veljekset ja heidän aloitteleva studionsa, joka myöhemmin nimettiin Walt Disney Studioksi, saivatkin pian suurimman projektinsa. Kyseessä oli sopimus Universal Picturesin kanssa lyhytelokuvista, joissa esiintyi Osku-niminen pitkäkorvainen sankari (Oswald the Lucky Rabbit). Osku Kani sai ensi-iltansa vuonna 1927 ja oli pian tarpeeksi suosittu innoittaakseen omat merkkituotteensa.

Seuraavana vuonna Walt ja hänen vaimonsa Lillian lähtivät junalla New Yorkiin neuvottelemaan Oskun sopimusta uudelleen. Lopulta he joutuivat lähtemään kotimatkalle ilman sopimusta ja hahmoa. Oswald the Lucky Rabbit -elokuvan oikeudet kuuluivat Universalille, ja sarjan tuottaja Charles Mintz kieltäytyi tarjoamasta Waltille kohtuullisia ehtoja sopimuksen uusimiseksi. Walt on myöhemmin kertonut, että hän keksi hiirihahmon Oskun tilalle junassa paluumatkalla Los Angelesiin. Kyseessä oli ilkikurinen ja rakastettava hahmo, jonka nimeksi hän harkitsi Mortimeria. Waltin vaimon Lillyn mielestä Mortimer oli kauhea nimi ja hän ehdotti, että hahmo nimettäisiin Mickeyksi.

Mikki Hiiri pelastaa: 1928-1937

Yleisö tapasi ja ihastui ensimmäisen kerran Mikki Hiireen Höyrylaiva Villessä (Steamboat Willie) vuonna 1928, joka teki historiaa maailman ensimmäisenä piirrettynä elokuvana, jossa oli täysin synkronoitu ääni. Mikki Hiirestä tuli nopeasti kansallinen ja jopa kansainvälinen ilmiö, jota seurasi animoituja lyhytelokuvia, sarjakuvia ja tuotteita. Minni Hiiri oli mukana Mikin seikkailuissa alusta alkaen, ja pian hän sai uusia kumppanihahmoja. Näihin lukeutuivat vuonna 1930 koira, joka nimettiin myöhemmin Plutoksi, hölmö ja koominen Hessu vuonna 1932 sekä ärhäkkä Aku Ankka vuonna 1934. Walt sai lisäksi Oscar®-palkinnon Mikki Hiiren luomisesta.

Synkronoidun äänen käytön jälkeen Disney jatkoi animaatiotaiteen edistämistä esittelemällä kolminauhaisen Technicolor-prosessin Kukkia ja puita (Flowers and Trees) -animaatiossa vuonna 1932. Tämä Silly Symphony -sarjan ensimmäinen osa ansaitsi Waltille toisen Oscar-palkinnon, jota seurasi kolmas vuonna 1933 Kolme pientä porsasta (Three Little Pigs) -animaatiosta. (Waltilla oli lopulta yhteensä 32 henkilökohtaista Oscar-voittoa, joka on edelleen ennätys). Suosittu lyhytelokuva sisälsi myös yhtiön ensimmäisen hittikappaleen, ”Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?”, jonka moni suosittu muusikko on äänittänyt ja jonka nuotit vietiin käsistä. Seuraava virstanpylväs Disneyn pyrkimyksissä edistää teknologiaa tarinankerronnan välineenä nähtiin vuonna 1937, jolloin The Old Mill julkaistiin. Kyseessä on ensimmäinen lyhytelokuva, jossa hyödynnettiin monitasokameraa, joka loi kuvaan tuntumaa syvyydestä. Tämä oli välttämätön kokeilu Waltin seuraavan suuren projektin mahdollistamiseksi.

Elokuvia ja taistelua: 1937-1954

Disney vei animaatiota eteenpäin suurin harppauksin julkaistessaan joulukuussa 1937 Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvan. Kyseessä oli ensimmäinen täyspitkä animaatioelokuva, jota työstettiin yli kolmen vuoden ajan. Roy oli kamppaillut pitääkseen yhä kalliimmaksi muuttuneen hankkeen rahoitettuna. Samalla monet Hollywoodissa pitivät projektia hulluna ja odottivat sen tuhoavan yhtiön. Elokuvasta tuli kuitenkin ennennäkemätön menestys, joka johti studion uuteen liiketoimintaan: täyspitkien elokuvien luomiseen. Pinokkio, Fantasia ja Dumbo seurasivat pian perässä, ja Bambi oli tuotannossa viisi vuotta ennen julkaisuaan vuonna 1942.

Toinen maailmansota häiritsi tuotantoa, ja yritys teki osansa sotatilanteessa historiallisella Victory Through Air Power -elokuvalla, lyhyillä koulutuselokuvilla ja monilla muilla panostuksilla. Esimerkiksi studiotilojen käyttö sotilasajoneuvojen huoltoon ja ammusten varastointiin sallittiin. Samalla pieni animaattoreiden ryhmä jatkoi työskentelyä viihdyttävien lyhytelokuvien ja antologiaelokuvien parissa.

Sodan jälkeen studio palasi tekemään täyspitkiä elokuvia, luoden nopealla tahdilla Tuhkimo (1950), Liisa ihmemaassa (1951) ja Peter Pan (1953) -klassikkoelokuvat. Samaan aikaan studio laajensi toimintaansa entistä enemmän live-action-elokuviin, kuten rajoja rikkoviin True-Life Adventures -dokumentteihin – alkaen Oscar®-palkitusta Seal Islandista – ja käsikirjoitettuihin elokuviin, joihin lukeutuvat Treasure Island, Swiss Family Robinson ja palkittu hittielokuva: 20,000 Leagues Under the Sea.

Tämä on Disneyn maa: 1955-1966

Disneyland avattiin 17. heinäkuuta 1955 vajaan vuoden rakentamisen ja Waltin vuosikymmenten haaveilun jälkeen. Se oli maailman ensimmäinen teemapuisto ja jälleen yksi ”Disneyn hullutus”, joka iski maailmanlaajuiseen yleisöön. Toisin kuin tavallisten huvipuistojen geneeriset laitteet, Disneyland tarjosi ”nähtävyyksiä”, joissa kerrottiin tarinoita pelkän jännityksen sijaan. Taiteilijoita, jotka suunnittelivat puiston jalkakäytävineen, linnan torneineen, kauppoineen ja nähtävyyksineen, alettiin pian kutsua nimellä “Imagineers”.

Samaan aikaan Disney laajensi televisioon, jota muut Hollywoodin studiot pitivät vihollisena. Televisiosarja Disneyland (myöhemmin Disneyn ihmeellinen maailma, muiden nimikkeiden ohella) debytoi vuonna 1954. Ohjelma esitteli miljoonille katsojille Disneylandia myöhemmin määrittäviä käsitteitä, kuten Frontierland, Fantasyland, Tomorrowland ja Adventureland. Lisäksi se loi oman valtakunnallisen villityksen, jonka keskipisteenä oli Davy Crockett -hahmo turkislakkeineen. Ohjelma teki myös joka viikko juontajana toimineesta Walt Disneystä yhden kansakunnan suosituimmista, rakastetuimmista ja tunnetuimmista julkkiksista. Muut suositut televisio-ohjelmat, kuten Mickey Mouse Club ja Zorro, seurasivat pian perässä.

Puisto oli välitön menestys. Laajennuksia ja lisäyksiä seurasi nopeasti, mukaan lukien ikoninen monorail ja Matterhorn-vuoristorata vuonna 1959 sekä vuonna 1963 Walt Disney’s Enchanted Tiki Room, jossa oli elävän näköisiä puhuvia lintuja ja taianomaisia laulavia kukkia. Walt ja Imagineers-taiteilijat käänsivät sitten huomionsa itään, kohti vuosien 1964-1965 New Yorkin maailmannäyttelyä. Tapahtumassa he loivat neljä taiteellisinta, mukaansatempaavinta ja suosituinta nähtävyyttä, kuten ”It’s a small world”, joka keräsi miljoonia dollareita UNICEFille. Tiki Room -menestyksen pohjalta Imagineers-ryhmä loi myös hyperrealistisen robottimaisen hahmon Great Moments with Mr. Lincoln -nähtävyyteen, joka oli Illinois’n osavaltion paviljongin keskiössä. Samalla he kehittivät huippuunsa jälleen yhden tieteeseen ja teknologiaan perustuvan taidemuodon, jota kutsuttiin nimellä Audio-Animatronics®.

Tällä ajanjaksolla syntyi myös kenties kaikkein rakastetuin live-action-elokuva yhtiön ensimmäiseltä vuosisadalta: Maija Poppanen. Elokuva muutti joukon suosittuja englantilaisia lastentarinoita Oscar-palkituksi musikaaliksi, jonka unohtumattomien laulujen takana olivat Disney-legendat Richard ja Robert Sherman. Shermanin veljekset olivat Waltin suosikkisäveltäjiä ja kirjoittivat yli 200 laulua 27:ään Disney-elokuvaan 13 vuoden aikana, ja teemapuisto-nähtävyyksiin kuten ”It’s a small world”. Maija Poppasen jälkeen veljekset sävelsivät musiikkia toiseen pitkäikäiseen viihdesarjaan, kun A. A. Milnen rakastetut Nalle Puh -tarinat ja -hahmot liittyivät Disney-perheeseen. Ensimmäinen Nalle Puh -animaatio, Winnie the Pooh and the Honey Tree, ilmestyi helmikuussa 1966. Vain 10 kuukautta myöhemmin, 15. joulukuuta 1966, Walt Disney kuoli 65-vuotiaana.

WALTIN JÄLKEEN:

Floridaan ja pidemmällekin: 1967-1988

Walt Disney oli aloittanut “Florida-projektin” 1960-luvun alussa keinona laajentaa Disneylandia koskevia tavoitteitaan. Noin 18 kuukauden aikana Disney oli kaikessa hiljaisuudessa ostanut yli 4 800 hehtaaria enimmäkseen rakentamatonta maata Keski-Floridasta, ja Walt ja Roy julkistivat projektin vuoden 1965 lopulla. Waltin kuoltua Roy, joka oli tuolloin 70-vuotias, lykkäsi eläkkeelle jäämistään saattaakseen massiivisen lomakeskussuunnitelman valmiiksi. Veljensä kunniaksi Roy vaati, että rakennusprojektin nimi olisi Walt Disney World. Vain muutama kuukausi Magic Kingdomin lokakuun 1971 avajaisten jälkeen myös Roy menehtyi. Uusi teemapuisto oli suurempi ja hieman erilainen versio Disneylandista ja siitä tuli vieraiden keskuudessa suuri menestys. Walt Disney Worldin myötä Disney laajensi toimintaansa hotelleihin, golfkenttiin ja moneen muuhun. Yhtiö toimi ensimmäistä kertaa ilman kummankaan Disney-veljeksen johtoa. Sen sijaan yhtiön johdossa olivat Disney-legendat Donn Tatum (hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja) ja Card Walker (varatoimitusjohtaja). Viimeinen animaatioelokuva, jonka Walt näki melkein valmiina, oli Viidakkokirja (1967). Sitä seurasivat useat koko perheen klassikot – live-action-elokuvista (Riemukupla) animaatioihin (Robin Hood) sekä molempien menetelmien yhdistelmään (Hokkus pokkus taikaluudalla).

Toinen johtajanvaihdos tapahtui vuonna 1980, kun Walkerista tuli hallituksen puheenjohtaja ja Walt Disneyn vävystä Ron W. Milleristä ensin varatoimitusjohtaja ja myöhemmin toimitusjohtaja vuonna 1983. Kotivideobuumi oli juuri alkamassa, ja Disney julkaisi ilmiömäisen menestyksekkään VHS-julkaisujen sarjansa ensimmäisen osan, Dumbon, vuonna 1981. Kaksi vuotta myöhemmin alkoi toinen kotilevityksen aluevaltaus: Disney Channel antoi esimakua tulevien vuosikymmenien innovaatioista sisällön toimittamisessa suoraan kuluttajien olohuoneisiin. Waltin perintö sai suoraa jatkoa, kun EPCOT Center -teemapuisto avasi ovensa vuonna 1982. Vuotta myöhemmin avautui Tokion Disneyland, yhtiön ensimmäinen kansainvälinen teemapuisto, yhteistyössä Oriental Land Companyn kanssa.

Vuonna 1984 Michael Eisner siirtyi toimitusjohtajaksi ja Disney-legenda Frank G. Wells varapuheenjohtajaksi sekä operatiiviseksi johtajaksi. Uusi johto sitoutui yhtiön perinteisiin vahvuuksiin: animaatioihin (Basil Hiiri – Mestarietsivä), elokuviin (Kuka viritti ansan, Roger Rabbit?) ja teemapuistoihin (Star Tours aloitti vuonna 1987). Samalla Disney panosti uudempiin liiketoimintoihin, kuten vähittäiskauppaan (ensimmäinen Disney Store avattiin vuonna 1987), kotivideojulkaisuihin ja televisioon. Yhtiö alkoi myös valmistaa animaatioita sekä live-action-sarjoja televisioon, alkaen Touchstone Televisionin Tyttökullat-sarjasta vuonna 1985. Lisäksi Eisner ja Wells solmivat sopimuksen Ranskan hallituksen kanssa Disneyn ensimmäisen Eurooppalaisen teemapuiston rakentamisesta.

Uusi kulta-aika: 1989-2004

Yhtiön tekemä työ, jonka tarkoituksena oli herätellä perinteisiä liiketoimintoja uuteen kukoistukseen, kantoi monin tavoin hedelmää vuonna 1989. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla avattiin Disney-MGM Studios (nykyisin Disney’s Hollywood Studios), sekä Walt Disney World Resortissa sijaitsevat Pleasure Island ja Typhoon Lagoon. Marraskuussa taas ilmestyi Pieni merenneito, joka oli Walt Disney Feature Animationille (nyt Walt Disney Animation Studios) voittoisa paluu satumaiseen tarinankerrontaan. Elokuvan julkaisu tapahtui Roy E. Disneyn pojan, eli Disney-legenda Roy O. Disneyn, toimiessa divisioonan puheenjohtajana. Elokuva oli yleisön mieleen ja esitteli kansalle Disney-legendojen Howard Ashmanin ja Alan Menkenin lauluntekijätiimin. Kaunotar ja hirviö julkaistiin vuonna 1991, ja sille myönnettiin animaatioelokuvana kaikkien aikojen ensimmäinen parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuus. Molemmat elokuvat hyödynsivät jonkin verran tietokoneanimaatiota, ja vuonna 1991 Disney allekirjoitti levityssopimuksen pienen Pixar-nimisen CGI-tuotantoyhtiön kanssa. Seuraavana vuonna Euro Disneyland, myöhemmin Disneyland Paris, avattiin, ja viimeinen Ashmanin sanoittama elokuva Aladdin julkaistiin.

Vuosi 1994 toi mukanaan suru-uutisen yhtiön johtajan Frank Wellsin kuolemasta. Toiminta kuitenkin jatkui Walt Disney Feature Animationin suurimmalla hitillä: Leijonakuninkaasta tuli kaikkien aikojen tuottoisin animaatioelokuva ja vuoden suosituin elokuva. Sitä seurasi seuraavana vuonna Disneyn ja Pixarin uraauurtava CGI-elokuva Toy Story, joka oli yllätysmenestys ja kipusi vuoden 1995 lipputulotilastojen kärkeen. Pixarin menestys vain kasvoi elokuva elokuvalta. Sen käsialaa olivat esimerkiksi Monsterit Oy, Nemoa etsimässä ja monet muut rakastetut animaatioelokuvat. Samaan aikaan Kaunottaresta ja hirviöstä tuli ensimmäinen animaatioelokuva, joka muovaantui hittimusikaaliksi Broadwaylle. Perässä seurasi pian Leijonakuningas, joka voitti kuusi Tony Awards® -palkintoa. Yhtiön kasvussa nähtiin merkittävä virstanpylväs vuonna 1995 Capital Cities/ABC -yhtiön oston muodossa. Kauppaan kuului kanava, joka oli ensimmäistä kertaa isännöinyt Disneyland-televisiosarjaa vuosikymmeniä aiemmin, sekä johtava kaapelitelevisio-urheilukanava ESPN. Laajentuminen saavutti toisen huippunsa vuonna 1998 neljännen teemapuiston myötä, kun Disney’s Animal Kingdom avattiin Walt Disney World Resortissa. Yhtiö myös käynnisti Disney Cruise Line -risteilylinjan (jonka alus on Disney Magic). Kaksi uutta teemapuistoa avattiin vuonna 2001: Disney California Adventure Anaheimissa ja Tokyo DisneySea Japanissa. Vuonna 2004 Muppetit, jotka olivat jo tuttuja Disney-vieraille suositusta Muppet*Vision 3D -teemapuistonähtävyydestä, liittyivät osaksi Disney-perhettä.

Kohti ääretöntä ja sen yli: 2005-2022

Kun Bob Igeristä tuli toimitusjohtaja vuonna 2005, hän ilmoitti yhtiölle kolme painopistealuetta: luovuuden edistäminen parhaiden immateriaalioikeuksien kehittämisen ja hankinnan kautta, teknologisten innovaatioiden eturintamassa pysyminen sekä kansainvälisen laajentumisen vauhdittaminen. Iger astui virkaan vain viikkoja sen jälkeen, kun yksi merkittävä esimerkki yhtiön kansainvälisestä visiosta oli toteutunut: Hongkongin Disneylandin avaaminen. Seuraavana vuonna Iger toteutti suunnitelmansa parhaiden immateriaalioikeuksien hankinnasta ostamalla Pixar Animation Studiosin. Pixar julkaisi pian kaupan jälkeen menestyselokuvansa Autot ja Rottatouille. Disneyn omat nimikkeet olivat myös nousussa: menestystä keräsivät esimerkiksi High School Musical Disney Channelilla ja Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu, joka nähtiin elokuvateattereissa vuonna 2006. Jälkimmäinen oli yhtiön eniten tuottanut live-action-elokuva, kunnes sen ohitti vuonna 2017 julkaistu Kaunotar ja hirviö. Kuolleen miehen kirstu oli toinen osa menestyneessä Pirates of the Caribbean -sarjassa, ja sitä seurasi kolme lisää.

Vuonna 2009 yhtiö lanseerasi D23: The Official Disney Fan Club -faniklubin, jonka tarkoituksena oli tarjota Disneyn uskollisimmille vieraille eksklusiivista sisältöä ja uskomattomia kokemuksia. Näihin lukeutuivat ensimmäinen D23 Expo, josta on tullut joka toinen vuosi järjestettävä massiivinen kongressi. Se sisältää yhtiön julkistuksia, julkkisten esiintymisiä ja elämyksellisiä paviljonkeja, joihin fanit voivat tutustua. Samana vuonna Disney hankki osuuden kaksi vuotta vanhasta Hulusta, joka loi pohjan yhä enemmän suoratoisto- ja tilauspalveluihin keskittyvälle tulevaisuudelle. Iger jatkoi yhtiön nimike- ja sarjaoikeuksien valikoiman laajentamista Marvel Entertainmentin ostolla vuonna 2009 sekä Lucasfilmin ostolla vuonna 2012. Marvel-kauppa tehtiin pian Iron Man -elokuvan jälkeen, joka aloitti Marvel Cinematic Universe -elokuvauniversumin. MCU:sta tulisi sarja toisiinsa kytkeytyviä elokuvia, jotka päätyivätkin hallitsemaan tulevien vuosien lipunmyyntitilastoja. 

Kolmannen aasialaisen teemapuistokohteen Shangai Disneylandin avautuessa vuonna 2016, Walt Disney Imagineering asetti uudet standardit teemapuistojen suunnittelulle ja rakentamiselle sekä uuden teknologian hyödyntämiselle puiston hiilijalanjäljen pienentämiseksi. 

Seuraavana vuonna avattiin Pandora – The World of Avatar -kohde Disney’s Animal Kingdom -puistossa. Se luotiin yhteistyössä Lightstorm Entertainmentin ja sen perustajan James Cameronin kanssa. Pandora oli yhtiön toinen yhteen nimikkeeseen keskittynyt “teemamaa”, ensimmäisen ollessa Disney California Adventure -puistossa sijaitseva Cars Land (2012). Suurin osa 20th Century Fox -studion immateriaalioikeuksista siirtyi Disneyn omistukseen vuonna 2019. Studiosta, joka oli julkaissut muun muassa Avatarin, kuusi Star Wars -elokuvaa sekä klassikkoelokuvia kuten Vihan hedelmät ja Titanic, tuli kaupan myötä 20th Century Studios. Odotettu suoratoistopalvelu Disney+ lanseerattiin myöhemmin samana vuonna. Se menestyi välittömästi laajalla sisältövalikoimallaan, johon lukeutui alkuperäisiä sarjoja, kuten Lucasfilmin The Mandalorian ja Pixarin Kahveli kysyy, sekä Walt Disney Animation Studiosin viimeaikaisia menestyselokuvia, kuten Frozen 2 ja Zootopia. Vuonna 2020 yhtiön toimitusjohtajana aloitti Bob Chapek, joka lupasi keskittyä seuraaviin asioihin: parhaaseen tarinankerrontaan, uusimpaan tekniikkaan ja ihanteelliseen vieraskokemukseen.

IHMEELLINEN MAAILMA

Vaikka The Walt Disney Company tunnetaan amerikkalaisena instituutiona, yhtiön tarinat ja hahmot ovat löytäneet omistautuneen yleisön kaikkialta maailmasta.

Eurooppa, Lähi-Itä ja Afrikka

Mikki Hiiri -sarjakuvat saapuivat vuonna 1932 myyntipisteisiin Italiassa, jossa maailmankuulu hiiri tunnetaan nimellä Topolino (“pieni hiiri”). Monet julkaisut, kuten Ranskan Le Journal de Mickey ja Pohjoismaiden Aku Ankka -lehdet, esittelivät Disney-hahmot koko maanosalle. Vuonna 1961 L’Ami Public Numéro 1 aloitti menestyksekkään 18 vuoden lähetysaikakautensa Ranskan televisiossa. Disneyn kasvu Euroopassa sai 1990-luvulla lisävauhtia ensimmäisen Disney Store -kaupan avautumisesta Lontoossa, Pariisin Disneylandin avajaisista vuonna 1992, Disney Channelin käynnistymisestä vuonna 1995 sekä Kaunotar ja hirviö- ja Leijonakuningas-teatteriesitysten ensi-illoista Wienissä ja Lontoossa. Disneyn ensimmäinen oma suoratoistoalusta DisneyLife lanseerattiin vuonna 2015 Iso-Britanniassa, mikä raivasi tietä vuonna 2019 lanseeratulle Disney+ -palvelulle. Disney+ debytoi Euroopassa Alankomaissa, ja tänä päivänä palvelu on saatavilla yli 70 EMEA-alueen maassa.

Latinalainen Amerikka

Disneyn historia Latinalaisen Amerikan kanssa alkaa Waltista itsestään. Vuonna 1941 Walt ja 15 studion työntekijää lähtivät kiertämään Brasiliaa, Argentiinaa, Chileä ja muita maita. Joukko palasi matkalta mukanaan lukemattomia vaikutteita ja tarinaideoita, jotka inspiroivat kaksi Disney-klassikkoa: Oppitunti ja Kolme caballeroa. Tänä päivänä The Walt Disney Company ylläpitää Latinalaisessa Amerikassa kahta suoratoistopalvelua, Disney+ ja Star+, sekä paikallisia versioita Disney Channel-, ESPN- ja Radio Disney -kanavista. Kaikkein sydämellisimmät yhteydet Disneyn ja Latinalaisen Amerikan välillä löytyvät kuitenkin Pixarin Coco-elokuvasta, joka sijoittuu Meksikoon ja on saanut inspiraationsa Dia de los Muertos -pyhäpäivän perinteistä, sekä Walt Disney Animation Studiosin Encanto-elokuvasta, joka sijoittuu Kolumbiaan ja on saanut inspiraationsa alueen rikkaasta kulttuuriperimästä. Molemmat elokuvat olivat maailmanlaajuisia ilmiöitä ja voittivat parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinnon.

Aasian ja Tyynenmeren alue

Disneyn Lumikki ja seitsemän kääpiötä on tunnettu sekä ensimmäisenä laajasti katsottuna kokopitkänä animaatioelokuvana että yhtiön ensimmäisenä suurena askeleena Kiinan markkinoille. Elokuva sai ensi-iltansa Shanghain Metropol- ja Nanking-teattereissa samanaikaisesti 2. kesäkuuta 1938. Yhtiön tarinoista ja hahmoista tuli seuraavina vuosikymmeninä kaikille tuttuja läpi Aasian. Uudenlainen huippukohta saavutettiin vuonna 1983, kun Tokion Disneyland avautui Japanissa – ensimmäisenä kansainvälisenä Disney-teemapuistona. Tokyo Disney Resort avasi toisen puistonsa, Tokyo DisneySean, vuonna 2001, ja näiden kahden seuraan liittyvät Hongkongin Disneyland vuonna 2005 sekä Shanghai Disney Resort vuonna 2016. Viime aikoina yhtiön tarinat ovat tavoittaneet innokkaita katsojia Disney+ -palvelun kautta Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Japanissa, Singaporessa, Etelä-Koreassa, Hongkongissa ja Taiwanissa. Disney+ Hotstar -palvelu taas on saatavilla Thaimaassa, Indonesiassa ja Malesiassa. APAC-alueen sisältötiimillä on laaja, yli 100 paikallistuotannon kattaus eri kehitys- ja tuotantovaiheissa, yhteistyössä alueen taidokkaiden elokuvantekijöiden kanssa.

Intia

Disney Star on määrittänyt Intian mediakenttää jo yli 30 vuoden ajan. Se on maan johtava monialamediayhtiö ja saavuttaa yli 750 miljoonaa televisiokatsojaa kuukaudessa kautta maan. Disney Starin laajaan portfolioon lukeutuu Intiassa yli 70 TV-kanavaa, jotka tarjoavat viihdettä, elokuvia, urheilua, opettavaista sisältöä, lasten ja nuorten sisältöä sekä lifestyle-sisältöä. Disney Star tavoittaa 90% maan maksukaapeli- ja satelliittikotitalouksista. Lisäksi Disney+ Hotstar on muuttanut intialaisten tapaa nauttia viihteestä – suosituista ja paikallisesti tuotetuista TV-sarjoista maailmanlaajuisiin hittielokuviin ja urheilutapahtumiin. Viime vuonna Disney+ Hotstarin valikoimista löytyi seitsemän Intian kymmenestä suosituimmasta Hindi SVOD -sarjasta. Lisäksi sillä on parhaillaan yli 100 paikallista alkuperäisnimikettä tuotantoputkessaan.

MERKITYKSELLISTÄ TOIMINTAA

Maailman muuttaminen paremmaksi on ollut osa yhtiön DNA:ta sen perustamisesta lähtien. Erityisesti yhtiö on keskittynyt aihealueisiin, joihin sillä on toimintansa vuoksi uniikki mahdollisuus vaikuttaa kestävällä tavalla. The Walt Disney Company pyrkii osaltaan luomaan maailmaa, johon kaikki kuuluvat – panostamalla monimuotoisuuteen, tasavertaisuuteen ja yhteenkuuluvuuteen työpaikoillaan, tarinankerronnassaan ja yhteisöissään. Yhtiö pyrkii tasapainottamaan maailmaa tekemällä toimia planeettamme suojelemiseksi sekä luomaan toivoa tukemalla yhteisöjä ja erityisesti lapsia.

Monimuotoisuutta, tasavertaisuutta ja yhteenkuuluvuutta

Disney on sitoutunut inspiroimaan ihmisiä ja luomaan näin maailmasta monimuotoista ja vastaanottavaa. Pyrkimys tuoda esiin syrjään jääneitä ääniä ja vahvistaa representaatiota mediassa näkyy selkeästi elokuvissa ja sarjoissa, kuten Black Panther, Encanto, Raya ja viimeinen lohikäärme, Reservation Dogs sekä Abbott Elementary. Yhtiö on ottanut käyttöön toimintatapoja, jotka houkuttelevat, ylläpitävät ja kehittävät monimuotoista henkilöstöä, joka vastaa yleisön ja vieraiden rikasta monimuotoisuutta. Lisäksi Disney tukee hyväntekeväisyystoimillaan yhteisöorganisaatioita, jotka vahvistavat tasavertaisuutta ja kaikille avoimia mahdollisuuksia eri puolilla maailmaa.

Ympäristöystävällisyys ja kestävä toiminta

The Walt Disney Company on sitoutunut suojelemaan planeettaa tulevia sukupolvia varten. Walt Disneyn sanoin: “luonnonsuojelu ei ole vain muutamien asia, vaan se koskee meitä kaikkia”. Yhtiö luo tarinoita, jotka yhdistävät kuluttajat luontomme ja maailmamme ihmeisiin – Disneyn 1940-luvulla esimerkkiä näyttäneistä True-Life Adventures -elokuvista nykyisten Disneynature-elokuvien ja National Geographic -ohjelmien kirjastoon. Vuoden 1995 jälkeen Disney on suojellut yli 1 000 eläinlajia ja 127 miljoonaa hehtaaria elinympäristöä, käyttäen työhön yli 120 miljoonaa dollaria. Saavutettuaan vuoden 2020 ympäristötavoitteensa yhtiö asetti uudet kunnianhimoiset tavoitteet vuodelle 2030. Tavoitteena on vähentää päästöjä ja kaatopaikoille menevää jätettä, suojella valuma-alueita, vähentää tuotteiden ympäristövaikutuksia sekä suunnitella ja rakentaa kestävin menetelmin.

Yhteisö

Disneyn tavoitteena on tuoda lohtua, optimismia ja iloa yhteisöillemme. Erityisesti haluamme antaa lapsille toivoa. Walt Disney vei animaattoreita tapaamaan sairaalahoidossa olevia lapsia 1930-luvulla, ja tuosta päivästä lähtien Disneyn tarinat ovat inspiroineet nuoria, jotka joutuvat kohtaamaan vakavia sairauksia. Vuonna 2018 Disney ilmoitti yhtiön käyttävän 100 miljoonaa dollaria sairaalakäyntien aiheuttaman ahdistuksen helpottamiseen ja eniten lohtua kaipaavien ilahduttamiseen. Lisäksi Disney tukee lapsia myös sairaalakäyntien ulkopuolella toiveiden toteuttamisen muodossa. Make-A-Wish® toteutti ensimmäisen toiveen yli 40 vuotta sitten, ja sen jälkeen Disney on toteuttanut yli 145 000 lasten taianomaista toivetta ympäri maailman. VoluntEARS-ohjelmansa kautta yhtiö rohkaisee tuhansia omistautuneita työntekijöitä eri puolilla maailmaa lahjoittamaan aikaansa ja osaamistaan yhteisöjensä hyväksi. Disney VoluntEARS -ohjelma on antanut yli 12 miljoonaa työtuntia yhteisöjen hyväksi vuodesta 1983 alkaen.

AIKAJANA:

  • 1901
    • 5. joulukuuta – Walter Elias Disney syntyy Chicagossa, Illinois’ssa.
  • 1923
    • 16. lokakuuta – Walt Disney ja hänen veljensä Roy allekirjoittavat sopimuksen M.J. Winklerin kanssa Alice Comedies -sarjan tuottamisesta. Disney Brothers Cartoon Studio, nykyinen The Walt Disney Company, perustetaan.
  • 1928
    • 18. marraskuuta – Höyrylaiva Ville debytoi Colony-teatterissa New Yorkissa, esitellen Mikki Hiiren ja Minni Hiiren maailmalle.
  • 1932
    • 18. marraskuuta – Yhtiö voittaa ensimmäisen Oscar-palkinnon Silly Symphony -sarjaan kuuluvasta Kukkia ja puita -lyhytelokuvasta sekä erikoispalkinnon Walt Disneylle Mikki Hiiren luomisesta.
  • 1937
    • 21. joulukuuta – Lumikki ja seitsemän kääpiötä saa ensi-iltansa Carthay Circle -elokuvateatterissa Los Angelesissa.
  • 1952
    • 16. joulukuuta – Walt Disney perustaa WED Enterprises -nimisen yrityksen, joka tunnetaan nykyään nimellä Walt Disney Imagineering.
  • 1955
    • 17. heinäkuuta – Disneyland avataan.
  • 1964
    • 22. huhtikuuta – Neljä uraauurtavaa Disney-nähtävyyttä avataan New Yorkin maailmannäyttelyssä, mukaan lukien ”It’s a small world”.
  • 1966
    • 15. joulukuuta – Walt Disney menehtyy.
  • 1971
    • 1. lokakuuta – Walt Disney World Resort avautuu, sisältäen Magic Kingdom Park -puiston, kaksi lomakeskusta ja paljon muuta.
  • 1982
    • 1. lokakuuta – EPCOT, toinen teemapuisto Walt Disney World Resortissa, avataan.
  • 1983
    • 15. huhtikuuta – Tokion Disneyland avataan ensimmäisenä Disney-teemapuistona Yhdysvaltojen ulkopuolella.
  • 1989
    • 1. toukokuuta – Disney-MGM Studios -teemapuisto, nykyään Disney’s Hollywood Studios, aloittaa toimintansa Walt Disney World Resortissa.
  • 1991
    • 6. toukokuuta – The Walt Disney Company liittyy Dow Jones Industrial Average -osakeindeksiin.
  • 1992
    • 12. huhtikuuta – Euro Disneyland, nykyinen Disneyland Paris, avataan Marne-la-Valléessa Ranskassa.
  • 1994
    • 18. huhtikuuta – Ensimmäinen Disney Theatrical Productions -tuotanto, Kaunotar ja hirviö, saa ensi-esityksensä Broadwaylla.
  • 1995
    • 31. heinäkuuta – Disney julkistaa Capital Cities/ABC -yhtiön oston.
  • 1998
    • 22. huhtikuuta – Disney’s Animal Kingdom Theme Park herää eloon Walt Disney World Resortissa.
    • 30. heinäkuuta – Disney Magic -risteilyalus lähtee neitsytmatkalleen Port Canaveralin satamasta, Floridasta.
  • 2005
    • 12. syyskuuta – Hong Kong Disneyland avaa porttinsa.
  • 2006
    • 5. toukokuuta – Disney ostaa Pixarin Animation Studiosin.
  • 2009
    • 31. elokuuta – TWDC ilmoittaa ostavansa Marvel Entertainmentin.
  • 2012
    • 30. lokakuuta – Disney ilmoittaa sopimuksestaan ostaa Lucasfilm Ltd:n.
  • 2016
    • 16. kesäkuuta – Shanghai Disney Resort avataan Kiinassa.
  • 2019
    • 12. marraskuuta – Disney+ lanseerataan ja palvelu saa 10 miljoonaa tilaajaa ensimmäisenä toimintapäivänään.

DISNEYN ENSIMMÄISET

1928
Ensimmäinen animaatioelokuva, jossa on täysin synkronoitu ääni ja musiikki: Höyrylaiva Ville.

1932
Ensimmäinen kolminauhaisen Technicolor-prosessin käyttö piirretyissä: Kukkia ja puita.

1937
Ensimmäinen täyspitkä animaatioelokuva: Lumikki ja seitsemän kääpiötä.
Ensimmäinen alkuperäinen elokuvan soundtrack-äänite julkaistu: Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

1940
Ensimmäinen stereofonisen äänentoiston käyttö elokuvissa: ”Fantasound”, joka kehitettiin Fantasiaa varten.
Ensimmäinen elokuvastudio, joka omaksuu television. Joulunajan spesiaaleja julkaistiin vuosina 1950 ja 1951, ja viikoittainen Disneyland-sarja alkoi vuonna 1954.

1955
Ensimmäinen teemapuisto: Disneyland

1959
Ensimmäinen samanaikainen ”stereo”-lähetys televisiossa ja radiossa, käyttäen sekä FM- että AM-asemia eri stereokanavien lähettämiseen: The Peter Tchaikovsky Story Walt Disney Presents -ohjelmassa.

1963
Ensimmäinen jatkuva esitys, jossa käytetään kolmiulotteista animaatiota, eli Audio Animatronics® -teknologiaa: Walt Disney’s Enchanted Tiki Room, Disneyland.

1964
Ensimmäinen Audio-Animatronics® -ihmishahmo: Great Moments with Mr. Lincoln Illinois’n paviljongissa New Yorkin maailmannäyttelyssä.

1982
Ensimmäinen elokuvamusiikki, joka äänitettiin digitaalisesti: Fantasia (uudelleenjulkaisu). Kapellimestarina toimi Irwin Kostal ja musiikin esitti 121-henkinen orkesteri.

1992
Ensimmäinen Oscar-ehdokkuus parhaasta elokuvasta animaatioelokuvalle: Kaunotar ja hirviö.

1995
Ensimmäinen kokopitkä tietokoneella luotu animaatioelokuva: Toy Story.

1998
Ensimmäinen perhekeskeinen risteilyreitti: Disney Cruise Line.

1998
Ensimmäinen TV-lähetys teräväpiirtona: 101 dalmatialaista ABC:n The Wonderful World of Disney -ohjelmassa.

1999
Ensimmäinen täysin digitaalisella teknologialla tuotettu ja esitetty elokuva: Tarzan.

2005
Ensimmäinen TV-jaksojen lisensointi Applen iTunes Music Store -palvelusta ladattavaksi: ABC ja Disney Channel.
Ensimmäinen digitaalinen 3D-teatterijulkaisu: Pikku Kananen.

2010
Ensimmäinen animaatioelokuva, joka tuotti miljardi dollaria maailmanlaajuisesti: Toy Story 3.
Ensimmäinen vesivuoristorata merellä: AquaDuck Disney Dream -aluksella.

2021
Ensimmäiset aerobisiin liikkeisiin kykenevät robottihahmot, jotka on nähty säännöllisessä toiminnassa: Stuntronics, Avengers Campus -alue Disney California Adventure -teemapuistossa.

2022
Ensimmäinen vuoristoratamainen huvipuistojärjestelmä, jonka pyörimisliike on ohjelmoitavissa kaikkiin suuntiin: Omnicoaster, jota käytetään Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind -nähtävyydessä EPCOT-teemapuistossa.


AUTOTALLISTA MAAILMANLAAJUISEKSI MENESTYSTARINAKSI

Kun Walt ja Roy alkoivat tehdä piirrettyjä Los Angelesissa, he työskentelivät setänsä autotallissa Kingswell Avenuella, Los Felizin naapurustossa. Tätä seuranneen vuosisadan aikana Disney-viihteen luojat ovat harjoittaneet taitojaan useissa inspiroivissa työtiloissa, jotka sopivat heidän mielikuvitukselleen.

Kun Walt ja Roy lähtivät autotallista, he vuokrasivat työtilan läheisen kiinteistötoimiston takahuoneessa. Vuoden 1926 alussa he aloittivat työskentelyn täysin animoinnille omistetussa studiossa, joka sijaitsi Hyperion Avenuella Silver Lakessa (studio kuvassa alla). (Löydät viittauksia Hyperioniin Disneyn maailmoista vielä tänäkin päivänä, Disney California Adventuren Hyperion-teatterista Hyperion-julkaisuyhtiöön.) Vuonna 1940, Lumikki ja seitsemän kääpiötä elokuvan menestyksen ansiosta, yhtiö muutti tuolloin kaukaiseen San Fernandon laaksoon, jonne se rakensi kodin The Walt Disney Studiosille Burbankiin, Buena Vista Streetin ja Alameda Avenuen risteykseen. Tämä 20 hehtaarin maamerkki on edelleen TWDC:n pääkonttorin, elokuvatuotantostudioiden ja Walt Disney Animation Studiosin koti.

Burbankin studion rakennukset ja huonekalut oli suunnitellut arkkitehti Kem Weber nimenomaan animointiprosessia varten. Studion avaus aloittikin perinteen, jossa Disneyn työtilat olivat yhtä luovia ja omaleimaisia kuin niiden sisällä luodut elokuvat, ohjelmat, kokemukset ja tuotteet. Yhtiö on sittemmin jatkanut yhteistyötä maailman johtavien arkkitehtien kanssa. Michael Graves suunnitteli Burbankissa sijaitsevan ikonisen Team Disney -rakennuksen, jonka kattoa kannattelevat valtavat veistokset seitsemästä kääpiöstä kuvaavat, kuinka Lumikki-elokuvan menestys vuonna 1937 kannatteli ensimmäisenä itse yhtiötä. Orlandossa Team Disney -rakennus on värikäs ja geometrinen mestariteos, jonka on suunnitellut Arata Isozaki. Useat Disneyn lomahotelleista ovat suunnitelleet johtavat arkkitehdit, kuten Waltin ystävä Welton Becket, Michael Graves, Robert A.M. Stern, Peter H. Dominick Jr. ja muut. Yhtiö on lisäksi tilannut toimisto- ja myymälätiloja tekijöiltä kuten Frank Gehry, Robert Venturi & Denise Scott Brown, Aldo Rossi sekä Charles Moore.

DISNEY NUMEROINA

118 – Mikki Hiiri -piirrettyjen lukumäärä, 1928-1953.

389 – Shanghai Disney Resortin koko hehtaareina.

11 000 – Julkaisupäivänä 1933 New Yorkin Macy’s-tavaratalossa myytyjen Mikki Hiiri -rannekellojen lukumäärä.

5 – Disney Cruise Line -risteilyalusten lukumäärä vuonna 2022 debytoineen Disney Wish -aluksen jälkeen.

64 – Disneyland-puistoa varten ostetun kiinteistön alkuperäinen koko hehtaareina.

300 – Walt Disneyn tienaama dollarisumma ensimmäisestä Mikki Hiiri -lisensointisopimuksesta, syksyllä 1929 julkaistuista paperilehtiöistä.

32 – Walt Disneyn yksilönä voittamien Oscar-palkintojen määrä.

1 – Walt Disneyn Disneyland-nimilaatassa ollut numero (ennen kuin laatoissa näkyi henkilön nimi).

750+ – Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvan tekoon osallistuneiden taiteilijoiden määrä.

10 miljoonaa+ – Disney+ -palvelun tilaajamäärä ensimmäisen toimintapäivän lopussa, 12. marraskuuta 2019.

27 – Pixar Animation Studios -elokuvien määrä kesäkuussa 2023 julkaistavan Elemental-elokuvan jälkeen.

61 – Walt Disney Animation Studiosin (ja sen seuraajien) julkaisemien animaatioelokuvien määrä Strange World -elokuvan 2022-julkaisun jälkeen.

150 miljoonaa+ – Disney-teemapuistojen yhteenlasketut vierailijat vuonna 2019.

33 – Marvel Cinematic Universe -elokuvien määrä The Marvels -elokuvan julkaisun jälkeen heinäkuussa 2023.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa