Kirja-arvostelu: Presidenttien puolisot

Ajankohtaista Arvostelu

Päivi Storgård, Olet valaissut minun tietäni, Presidenttien puolisot, Kustantamo S@S, Helsinki 2017

”Minun jouluni on tullut. Minä kiitän kohtaloa siitä päivästä, jolloin minä ensi kertaa huomasin Sinun silmiesi auringonpaisteen ja löysin tien Sinun ihanan sielusi aarrekammioon. Siitä alkaen olet valaissut minun tietäni”, kirjoitti Risto Ryti puolisolleen Gerdalle kirjeessä vuonna 1915.

Kaunis rakkaudentunnustus kertoo luotettavan puolison suuresta merkityksestä. Tasavallan presidenttien vahvat ja humaanit puolisot ovat saaneet kokea avioliitoissaan itsenäisen Suomen vaiheet maan synnystä tämän päivän muuttuvaan maailmaan. Jokainen heistä on jättänyt oman jälkensä historiaan. Joku on katsonut kuolemaa silmästä silmään puolisonsa rinnalla, moni on tehnyt uraa uurtavaa työtä lastensuojelun, naisten, mielenterveyden ja kulttuurin hyväksi.

Olet valaissut minun tietäni, kertoo näiden naistten – ja yhden miehen – elämästä kirjallisten muotokuvien kautta. Niistä tunteista, tapahtumista ja teoista, joita poliittinen ja virallinen historiankirjoitus ei juuri valaise, mutta joilla on ollut ja on edelleen suuri merkitys koko kansakunnalle.

Ester Ståhlbergilla oli ystäväpäivän vastaanotot. Niistä muodostui yhdistys, joka perusti koteja kodittomille lapsille. Tästä muodostui myöhemmin lastensuojeluyhdistys, Pelastakaa Lapset ry. Ester Ståhlberg toimi sittemmin myös kirjailijana.

Signe Relanderia leimasi arkuus ja seurallisuuden puute. Miehensä Lauri Kristian sai ”Reissu-Lassen” arvonimen, vaikka todellisuudessa hän teki vain kaksi matkaa Presidenttikautenaan; Viroon ja Ruotsiin. Lauri Kristian kuoli v. 1942.

Ellen Svinhufvud tuli kuulusaksi kakustaan, jota vieläkin tarjotaan Linnanjuhlissa. Kodiksi heille muodostui Luumäen Kotkanniemi. Pehr Evind karkoitettiin Siperiaan. Ellen oli Marttojen martta, jota leimasi myös korkea isänmaallisuus. Kalevalaiset naiset olivat myös hänen sydäntään lähellä. Kalevala Koru Oy perustettiin hänen aikanaan.

Kaisa Kallio eli puolisonsa Kyöstin kanssa Nivalassa, Heikkilän tilalla.

Gerda Ryti oli o.s. Serlachius. Hänen kunnia-asiansa oli Suomen lastensuojelu. Risto Ryti sai 10 vuoden sotasyyllisyystuomion.

Alli Paasikivi vaikutti mm. Lasten päivän säätiön kautta Linnanmäen perustamiseen.

Sylvi Kekkonen oli syntyjään Karjalasta, Metsätorpan pappilasta.

Tellervo Koivisto kärsi masennuksesta, mutta edusti ja tuki silti miestään Mauno Koivistoa urheasti. Inkoon Tähtelä oli heidän henkireikänsä.

Eeva Ahtisaari oli kotoisin Jännevirralta ja oli savolainen maalaistyttö.

Pentti Arajärvi oli prof. Terttu Arajärven poika.

Jenni Haukio kihlautui puolivallattoman leskimiehen Sauli Niinistön kanssa, lähes salaa. Jenni Haukio on ollut pidetty maan äiti niin koti- kuin ulkomailla.

 

UNTO VASKUU


Muuta luettavaa muualta

Asuntolainaa otetaan myös sijoitusasunnon ostamista varten

Asuntolainan lisäksi monet ihmiset harkitsevat sijoitusasunnon hankkimista. Sijoitusasunnon hankkiminen tarkoittaa asunnon ostamista tarkoituksena vuokrata se edelleen. Sijoitusasunto sijoituksena, joka voi tuottaa lisätuloja vuokratuottojen muodossa. Sijoitusasuntolaina voi olla myös yksi vaihtoehto asunnon

Eduskuntavaalit 2023

Eduskuntavaalit 2023 järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023. Vaaleissa valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2023–2027.

Mikä avuksi kun koira ei syö tai nirsoilee?

Koirilla on ruokarohmun maine ja monella koiralla elämä näyttää keskittyvän niihin hetkiin, kun se saa jotain syötävää. Usein koiralle maistuukin kaikki kotiruuasta nappuloihin ja tietenkin kaikki mahdolliset koiranherkut. Jokaisen koiran sisällä ei kuitenkaan asu ruokaa hotkiva ahmatti. Suuri joukko koirista ei haaveile makkarasta ja muusta herkullisesta. Koiran nirsoilu on yleinen ongelma, joka usein huolestuttaa koiran omistajaa. Huoli ei ole täysi aiheeton. Huonosti syövä koira saattaa vähitellen alkaa kärsiä aliravitsemuksen tuomista ongelmista. Ravintoaineiden puutokset aiheuttavat monenlaisia terveysongelmia. Mikä avuksi kun kyseessä on esimerkiksi nirsoileva koira ?

Lisää muita mielenkiintoisia aiheita muualta:
Junat Kartalla
samsung galaxy s21 ultra
Samsung XCover 5
Sähköpotkulauta vuokraus
Kryptovaluutat
Suositut koirarodut
Google Pay maksaminen
Kapselikahvit
Pikakahvi
Helsingin nähtävyydet
Affiliate markkinointi
Professional Esports
Lohjan kuntavaalit
Nettibingo
Internet historia
Edullinen aurinkopaneeli
Aurinkopaneeli hinta
Samsung 8K TV
Tilaa netistä
Pasianssi

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged