Suoratoiston ohjelmat ja mobiilikatselu

Luettavaa Sekalaista Suoratoisto

Muistatko, koska sinä olisit ensimmäisen kerran katsellut satelliittikanavia, tai muita ”ylimääräisiä” kanavia televisiosta? Ja muistatko, koska ensimmäisen kerran olet katsellut jotakin suoratoistokanavaa mobiilisti?

Noista molemmista on varmasti jo muutama vuosi. Itse muistan hankkineeni satelliittikanavat jo vuosia sitten, ennen netin nykyaikaa ja alkaa ensimmäisestä elokuvan tai televisiosarjan katsomisesta älypuhelimellakin olla jo useampi vuosi. Mutta tekniikan kehitys ei voi olla ällistelemättä. Matkapuhelinten, tai nykyään älypuhelinten koko ei varsinaisesti ole muuttunut, mutta nykyaikaisilta näytöiltä voi hyvinkin selvästi seurata kaikkia eri ohjelmia, ja kuulokkeet päässä pääsee helposti ohjelmien maailmoiden vietäväksi, vaikka istuisikin linja-auton tai junan penkillä.

Entä itse puhelin?

Meidän mobiililaitteemme kuten älykellot, ja sormukset ja älypuhelimet ovat vähitellen tulleet arkeemme ja ottaneet siitä entistä suuremman vastuun. Me maksamme laskumme, tilaamme ostoksemme, ja seuraamme elämäämme näillä digilaitteilla, mutta pidämmekö me niistä huolta? Oletko esimerkiksi suojannut puhelimesi näytön tai hankkinut kunnon kuoret, jotka tekevät digitaalisesta maksuvälineestä vähän kuin lompakon? Nämä nimittäin toimivat puhelimen käyttöiän lisääjinä ja lisäturvan tuojina ja löydät hyvän valikoiman näitä puhelintarvikkeita esimerkiksi Skalhuset verkkokaupasta.

Koska itse asiassa sinä huomasit, että iso osa arkesi tapahtumista tapahtuu nimenomaan älylaitteen kautta, ja oletko tehnyt mitään lisätoimia, jotta laitteesi toimisi hyvin myös huomenna?

  • katso ettei sinulla ole ylimääräisiä sovelluksia, joita et käytä etkä siten myöskään ole päivittänyt
  • katso että laitteesi ja sen sovellukset ovat päivitettyjä
  • katso että olet ottanut tietoturvan kannalta tarvittavat sovellukset käyttöön, etkä käytä mitään perus 0000 tai 1234 pin-lukunasi

Puhelintarvikkeita on tarjolla iso määrä, sillä niin on niitä eri puhelinmallejakin, mutta puhelimen ollessa koko ajan entistä tärkeämpi väline meille arjessa, on hyvä myös suojata se – ei se kuitenkaan sen hukkaamista estä, eli hoida myös automaattinen arkistointi ja varmuuskopiointi kuntoon joko itse hankkimallesi sovelluspalvelulle tai puhelimen mukana todennäköisesti tulleella sovelluksensa – kunhan teet sen jollain.

Älypuhelin ja näytön koko

Oletko muuten tietoinen, että nykyään on markkinoilla jo saatavilla uusia videoprojektoreita, jotka voit yhdistää puhelimeesi ja sitä kautta katsella, vaikka koko seinän kokoisena suosikkisarjojasi. Tieteiselokuvien hologrammi elokuvat eivät vielä välttämättä ole aivan todellisuutta, mutta emme näkisi aivan mahdottomaksi nähdä vielä 2020-luvun lopulla jonkinlaisia 3D elokuvia aivan uudella tekniikalla, jopa näiden älypuhelinten tai muiden mobiililaitteiden kautta – mitä ne ovat, ja koska ne tulevat saataville sen näyttää aika, mutta tekniikan kehitystä ei voi estää. Mobiiliviihde on tullut jäädäkseen.

Nykyäänhän puhelinten näytöt ovat luokkaa 4-7 tuumaa ja niiden ominaisuuksissa puhutaan kirkkaudesta, kontrastista, värientoistosta, katselukulmista ja tarkkuudesta – tulevaisuudessa yksi merkittävä tekijä on tietoverkkojen tiedonsiirto kyky – mitä enemmän elokuva pitää sisällään yksityiskohtia, sitä vaativampaa on sen katselu myös verkoille, kuin myös itse päätelaitteille.

Millainen puhelin suoratoiston katseluun?

Puhelimia ostaessamme emme aina ajattele vain isoa näyttöä, vaan myös sitä millainen puhelin on kuljettaa, miten se sopii käteen ja minkälaisia valokuvia sillä saa otettua. Iso puhelin voi olla hyvä suoratoiston katselemiseen, mutta liian iso puhelin kädessä voi vaikeuttaa se käyttöä puhelimena eikä se ole kovin kätevää, jos puhelin ei mahdu mihinkään taskuunkaan. Mutta jos käytät omaa puhelintasi vaikka omien striimien tekemiseen, niin silloin on hyvä tarkistaa, että näytön tarkkuus olisi vähintään 350 ppi eli pikseliä tuumalle. Nykyään puhelimissa on yleensä vähintään 250 ppi tarkkuus.

Itse näyttö on yleensä LCD tai OLED näyttö, ja näyttö kannattaa suojata erilaisilla kuorilla tai vastaavilla, joita löytyy verkkokaupasta. Näillä molemmilla näytöillä on omat hyvät ja huonot puolensa ja näytöt kehittyvät koko ajan.

Entä sitten muisti ja akunkesto? Jos olet paljon reissussa, etkä ole varma akun kestosta, kannattaa matkalle ottaa mukaan oma virtapankki, josta saa sitten tarpeen mukaisesti lisää virtaa. Muuten puhelinten akut kestävät hyvin pari päivää, mutta aina varsinainen kesto riippuu täysin siitä, mitä puhelimella teet. Tallennustilaakin alkaa kaikissa puhelimissa olla niin paljon, että on todennäköisempää, että puhelimessasi on paljon aivan turhia sovelluksia, joita olet ehkä kokeillut kerran, kuin että puhelimesi muisti loppuisi – jos vielä olet yhdistänyt puhelimesi pilvipalveluihin, voi olla, että esimerkiksi ottamasi valokuvat siirtyvät automaattisesti tietyn ajan jälkeen pilveen, ja omaan puhelimeesi jää vain aktiivinen linkki – ja sekin säästää puhelimesi omaa muistitilaa kaikelle muulle.

Yleisesti ottaen kaikki uudet älypuhelimet toimivat hyvin suoratoistopalveluiden, sosiaalisten verkostojen ja striimauksen suhteen – tarpeeseen ostaessasi testaat kuitenkin niitä puhelimen ominaisuuksia, jotka ovat sinulle tärkeitä – kunhan vain huolehdit muutenkin laitteesi käyttämisestä ja tietoturvasta.

Hyviä katseluhetkiä, missä sitten oletkaan.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Vastaa