Vinkkejä vastuulliseen pelaamiseen ja ajan viettämiseen netissä

Ajankohtaista Viihde

Kaikille on varmasti kertynyt kokemusta siitä, kuinka nopeasti aika menee, kun tekee netissä erilaisia asioita. Netti onkin erinomaisen monipuolinen tapa viihdyttää itseään. Jotta netin käyttö ei ala aiheuttamaan isompia ongelmia, pitää kuitenkin malttaa tehdä asioita netissä sopivissa määrin.

Jos netissä alkaa kulumaan liian paljon aikaa, on hyvä miettiä sen rinnalle muitakin itseä kiinnostavia asioita. Näin voi pitää netissä vietetyn ajan hyvässä tasapainossa ja hallinnassa muuhun elämään nähden.

Aseta itsellesi aikarajoja

Kun viettää aikaa verkossa, on helppo unohtaa ajan kulu ja uppoutua erilaisiin aktiviteetteihin. Pelaamiseen, someen tai videoiden katseluun hurahtaa helposti enemmänkin aikaa. Siksi on tärkeää keksiä itselleen selkeät ja realistiset aikarajat sen suhteen, kuinka kauan ajattelee voivansa viettää netissä.

Ensinnäkin on hyvä miettiä, kuinka paljon aikaa sinulla ylipäätään olisi käytettävissä päivittäin verkossa olemiseen. Tähän vaikuttavat monet asiat. Onko sinulla opiskelu tai työ; miten vietät aikaa perheen ja ystävien kanssa; entä muiden harrastusten parissa. Aina pitää olla myös mahdollisuus olla tekemättä mitään. Lepääminen ja nukkuminen ovat kaiken a ja o.

Kun tiedät käytettävissä olevan ajan, voit asettaa itsellesi päivittäiset aikarajat eri verkossa vietettäville aktiviteeteille. Voit esimerkiksi päättää, että saat käyttää tunnin someen tai sarjojen katseluun, ja pelaaminen ja kasinot saavat puoli tuntia.

Kehitä monipuolisia kiinnostuksen kohteita

Vaikka nettipelejä ja somea onkin hauska käyttää ajanvietteenä, kannattaa muistaa, että maailmassa on paljon muitakin mielenkiintoisia asioita, jotka voivat tarjota uusia kokemuksia. Kokeile siis rohkeasti uusia harrastuksia ja aktiviteetteja, niin saat vaihtelua päiviisi.

Kokeile vaikkapa liikunnallisia harrastuksia, kuten vaikkapa kävelyä tai jalkapalloa. Liikunta edistää fyysistä terveyttä, ja myös auttaa pitämään stressin kurissa.

Lukeminen on myös loistava tapa laajentaa näkökulmia ja oppia uusia asioita eri aihealueilta. Valitse kirjoja, jotka kiinnostavat juuri sinua. Lukeminen voi avata ihan uusia maailmoja ja herättää mielikuvituksesi henkiin, kun joudut kuvittelemaan vaihteeksi itse kaiken, mitä tarinoissa kuvataan.

Lisäksi voit tutustua erilaisiin taiteen muotoihin, kuten maalaamiseen, piirtämiseen tai valokuvaamiseen. Taidetta tekemällä voit ilmaista itseäsi luovasti ja nähdä maailmaa erilaisin silmin.

Tunnista, millainen netin käyttäjä olet

Netissä seikkaillessa saattaa kokea monenlaisia tunteita, kuten iloa uusista löydöistä, innostusta mielenkiintoisten asioiden äärellä ja välillä ehkä myös turhautumista. On tärkeää oppia tunnistamaan omat tunteensa ja reaktionsa erilaisiin verkossa eteen tuleviin tilanteisiin.

Tiedosta siis, millainen netin käyttäjä juuri sinä olet. Oletko enemmän aktiivinen somekäyttäjä, joka viettää aikaa päivittäin eri sosiaalisen median alustoilla? Tai ehkäpä pelaat paljon pelejä verkossa tai vietät aikaa etsien erilaista tietoa eri verkkosivustoilla?

Jos jokin tilanne tai sivusto saa sinut tuntemaan olon epämukavaksi, on hyvä osata ottaa etäisyyttä ja tarvittaessa sulkea selain ja vaihtaa toiseen aktiviteettiin. Samoin jos vaikkapa pelaamiseen alkaa kulua iso osa ajastasi, myös silloin on hyvä pysähtyä miettimään hetkeksi ja kenties vähentää peleihin käytettyä aikaa hieman.

Vietä aikaa ihmisten kanssa myös kasvokkain

Vaikka on kivaa ja hyödyllistäkin olla netissä, ei saa unohtaa oikeita ihmissuhteita. On todella tärkeää viettää aikaa kasvotusten perheen, kavereiden ja muiden läheisten kanssa. Ne hetket ovat todella tärkeitä ihmisen sosiaaliselle hyvinvoinnille ja yhteyksille muihin ihmisiin.

On tutkittu, että tavatessaan ihmisiä kasvokkain ja luomalla läheisiä suhteita, ihmiset ovat onnellisempia ja voivat paremmin. Voit viettää aikaa muiden kanssa tekemällä yhdessä erilaisia asioita: liikunna harrastamista, retkeilyä, matkustelua, lautapelejä tai vaikka yhteisiä ruokailuhetkiä. Älä siis missään nimessä unohda ihmisiä ympärilläsi, vaikka netissä olisikin paljon tarjontaa.

Mitä pidit arvostelusta - uutisesta

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi uutisen

Arvosteluiden keskiarvo 0 / 5. Arvosteluja: 0

Ei arvosteluja vielä - ole ensimmäinen!

Koska pidit tästä jutusta...

Seuraa meitä myös somessa

Tagged

Vastaa